Друштво Србија

ОВАКО НАС БАНКЕ ДЕРУ! Ни чекови више НИСУ БЕСПЛАТНИ, на њима нам отимају ОЗБИЉНЕ ПАРЕ!

Поред надокнаде за издавање чековне књижице, поједини банкари наплаћују и лежарину, али и реализацију сваког чека.

ЖЕСТОКО СЕ ЗАКУВАЛО КОД РАДИКАЛА: Претучену шешељевку избацили из странке?

Чекови нису бесплатни, а неки ће вас још више коштати ако их чувате за црне дане. Све банке које у својој понуди имају ово средство плаћања ту услугу наплаћују клијентима, а има и банака које озбиљно зарађују на њима.

(ФОТО) Извадила је себи очи голим рукама под утицајем дроге „јер јој то тражио Бог“: Сада је слепа, али каже да јој је живот лепши

С једне стране, све банке без изузетка издавање чекова наплаћују од 10 до 50 динара по комаду (погледајте табелу), док на пример, у ОТП банци узимање чекова кошта далеко више од симболичне надокнаде.

ОГЛАСИО СЕ СТУДЕНТ О КОМЕ БРУЈИ СРБИЈА! Био сам роб доктора из Шведске! ЕВО КАКО ЈЕ ОБЈАСНИО ФОТКЕ ИЗ МОНТЕ КАРЛА, ИТАЛИЈЕ И ШПАНИЈЕ!

Клијенти ове банке за почетак за сваки добијени чек морају да издвоје 50 динара. Дакле, онај ко узме бланкет од 10 комада, у старту плаћа 500 динара. Затим следе нови намети. Плаћају се и они чекови који се чувају као резерва или њима купује на одложено. Тако ће за сваки комад који није реализован у року од месец дана од узимања платити по 30 динара месечно. Ако то преведемо на једноставну рачуницу, изгледа овако: клијент ОТП-а напише чек који доспева на реализацију за шест месеци. То ће га коштати 150 динара, плус износ који је написао на чеку. Исто ће проћи и они који узимају чекове у Адико банци, с тим што ће за сваки реализован чек, приликом реализације морати да издвоје још 100 динара.

ЦРНА МАГИЈА МИ УНИШТИЛА ПОРОДИЦУ! Лалатовић: Брат је лежао у мртвачници прекривен чаршавом, а сад је жив захваљујући баби која нам је указала да су бачене чини!

Упркос овој рачуници, чекови су веома популарно средство плаћања у Србији. Према последњим доступним подацима НБС, за годину дана у Србији је реализовано чекова у вредности од 34,65 милијарди динара, што је око седам милиона чекова.

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР ИЗ ШВЕДСКЕ КОЈИ ЈЕ ФИНАНСИРАО СТУДЕНТА МИЛАНА: Тражио сам од банке изводе да докажем колико смо му новца слали!

– Чекови су стари облик плаћања, али и даље функционише из простог разлога што га популаризују велики трговински ланци са функцијом одложеног плаћања. Управо је та функција чека, одложеног плаћања, нешто што га држи у животу и на неки начин показатељ је једне слабе куповне моћи, јер се за те чекове не купује ништа крупно него ствари за основно преживљавање – истиче Душан Узелац са финансијског портала „Каматица“.

ДЕДА И БАБА ПРОГРАМЕРА УБИЦЕ ЈОШ НЕ ЗНАЈУ О МАСАКРУ У РУЗВЕЛТОВОЈ: Небојша је био геније у школи, али…Комшије из Врања откриле с ким се једино виђао!

С друге стране, банке су прилично заоштриле критеријуме када је реч о броју издатих чекова. Док су се некада без проблема добијали бланкети од 10 до 20 комада, сада већина банака изда онолико чекова колико у том тренутку имате новца на рачуну. Дакле, 10 чекова може добити онај који има расположивих 50.000 динара, а следеће примерке може добити тек када се неки од претходних реализују.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Прва реакције из Русије на именовање Помпеа: Само да не полуди

(ВИДЕО) Трамп открио зашто је сменио Тилерсона

Дављење, ударање главом о зид, уништавање снимака: Мрачна биографија нове директорке ЦИА

ИЗНЕНАЂЕЊЕ У ВАШИНГТОНУ: Трамп сменио Рекса Тилерсона! На његово место долази…

ШЕШЕЉ: Америка доноси ултиматум о Косову – ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ ЈЕ САВЕЗ СА РУСИЈОМ!

Извор: informer.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri