telegraf.rs
Друштво Србија

11. АПРИЛ – ДАН КОЈИ ЈЕ ЗАУВЕК ПРОМЕНИО БЕОГРАД: Пре 70 година започет је највећи пројекат бивше Југославије!

Само током прве три године изградње, више од 100.000 радника и инжењера из целе Југославије је радило на изградњи Новог Београда.

ДА ЛИ СВЕТ ЧЕКА АПОКАЛИПСА?! ОВО ЈЕ МОГУЋИ СЦЕНАРИО НОВОГ РАТА: Ево шта би Амери могли да нападну у Сирији и како ће Руси одговорити!

Има градова који су толико стари да се не може са сигурношћу тврдити када су настали. Нови Београд није такав град! Његови становници тачно знају датум „рођења“ њиховог града – 11. априла 1948. А то значи да данас треба да им се честита!

Од „спаваонице“ до модерног пословног центра Нови Београд је прешао дуг пут. Прављен по методи „обезбедимо што већем броју људи кров над главом“ временом је постао много више!

НОСТРАДАМУСОВО ПРОРОЧАНСТВО СЕ ОБИСТИЊУЈЕ: Овако је чувени пророк најавио почетак Трећег светског рата на Блиском истоку!

Нови Београд се налази на левој обали Саве. Административно, његов североисточни део почиње на десној страни Дунава, мало пре ушћа Саве у Дунав. Налази се северозападно од „старог“ Београда, са којим је спојен путем неколико мостова. Званично, он је дом за преко 217.000 становника који су, раније или касније, на овај простор дошли.

Почео је да се гради још у међуратном периоду, тридесетих година, али је експанзију урбаног дела града, зауставио рат. Изложбени павиљони који су међу првима изграђени на Старом сајмишту, за време рата су добили много злокобнију функцију – претворени су у логоре.

Три године након завршетка Другог светског рата, 11. априла 1948. омладинске радне бригаде започеле су изградњу Новог Београда. Било је то решење за велики прилив нових становника Београда којима је био потребан кров над главом.

АКО ПУКНЕ, БИЋЕ ЈАКО! Ево чиме се САД и Русија гледају „ПРЕКО НИШАНА“!

Први радови били су постављање темеља Палате федерације, хотела „Југославија“, стамбеног блока у Тошином бунару, Студентског града и зграде Шумарског факултета на Бежанијској коси.

Само током прве три године изградње, више од 100.000 радника и инжењера из целе Југославије је радило на изградњи. Радничке бригаде сачињене од становника доведених из сеоских подручја су обезбеђивале већину радне снаге. Чак су и средњошколци и студенти учествовали у изградњи.

ТЕРЕЗА ВЕЋ ИЗДАЛА ТРАМПА! Британија неће да ратује уз Америку ПРОТИВ ПУТИНА!

Радници нису имали потребну механизацију, па је мешање бетона и ношење песка рађено ручно, док су коњске запреге коришћене само за дизање изузетно тешког терета.

Има Нови Београд „пун кофер“ занимљивих прича и анегдота. За ову прилику поменимо још и то да је прва завршена зграда у овом новом таласу изградње била Зграда радничког универзитета у блоку 4. Ово здање је свечано отворена за Дан републике 29.11 1949. Данас је Политехничка академија у улици Булевару Зорана Ђинђића.

ТУРСКА ОТКРИВА: Ево ко ће први напасти Сирију! Кинеска морнарица се ставила на располагање Русији!

Прве зграде за становање су били павиљони близу Тошиног бунара. Комплекс Студентског града је изграђен у исто време да би се задовољиле стамбене потребе студената растућег Универзитета у Београду који су долазили из свих делова Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

И француски брод у Средоземљу под будним оком руских „сухоја“

ОПЕРАЦИЈА ТУРСКЕ НА КОСОВУ: Ердоган најавио нова хапшења гулениста!

МОСКВА УПОЗОРИЛА ВАШИНГТОН: Обараћемо ваше ракете и гађати вам локације у случају напада на Сирију!

На лето захтев Србији — Косово или ЕУ; тад Руси имају јак потез

ФЛОРЕНС АРТМАН ПИСАЛА ВУЧИЋУ: „Срби су ме понизили у Београду!“

Извор: telegraf.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
25°
Sun
25°
Mon
27°
Tue
26°
Wed