Отац Гојко Перовић
Регион

Отворено писмо оца Перовића Ђукановићу: „Агресивно“ светосавље

На крају овог кратког подсјећања на нашу историју и географију питам себе и Вас, господине предсједниче: шта то има агресивно у вези са светосављем у Црној Гори.

ДАРКО ЛАЗИЋ ДОЖИВЕО ТЕШКУ САОБРАЋАЈКУ: Слетео аутом с пута и преврнуо се на КРОВ!

Пише: Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић

Спуштајући се ка црногорском југу долазимо до престоног Цетиња, гдје је руком протођакона Филипа Радичевића забиљежено да је прва црногорска изведба химне ”Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави” учињена 1856. године у присусутву књаза Данила и књегиње Даринке.

ПРВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ПЕВАЧЕВОМ СТАЊУ: Дарко Лазић има повреду главе, прелом ребара и бутне кости, ПРИЧА НЕПОВЕЗАНО! Родитељима не дају да га виде

,,Поштовани г. предсједниче Црне Горе

На сјеверу државе чији сте предсједник, у граду Бијелом Пољу, налази се древна црква светих апостола Петра и Павла. За њене богослужбене потребе је у 12. вијеку, ондашњи хумски кнез, дао рукописати јеванђеље, које се чува до данас. Овај импозантни писани споменик и драгуљ црногорске културе, зове се Мирослављево јеванђеље, по имену поменутог кнеза наручиоца који је рођени стриц светог Саве Немањића. У Беранама постоји манастир Ђурђеви ступови, кога је саградио брат од стрица светог Саве. А на другој страни црногорског сјевера, планина Дурмитор чува топониме Савин кук и Савина вода, као и народна предања везана за светог Саву (рецимо оно о настанку Црног језера…) којима готово да нема броја.

(ФОТО) Ово је навијач Партизана који је РАЊЕН У БЛОКУ 62! Позадина обрачуна у Новом Београду!

У средишњем појасу наше државе, налазе се темељи црногорске духовности, манастири Морача, Пива и Острог. Првог је, средином 13. вијека подигао синовац светога Саве, другог су у 16. вијеку подигли херцеговачки митрополити, и будући пећки патријарси (насљедници светосавског трона) Соколовићи, док је трећи никао подвигом светог Василија Острошког, слава му и милост, током 17. вијека. Острошки манастир је украшен можда и најљепшим фрескама светог Саве, а разлог томе је чињеница да је свети Василије рукоположен за херцеговачког епископа у Пећкој патријаршији, и да је лично боравио у Хиландару (светосавској задужбини) о којој је бринуо до краја свога земног живота.

ТРАНСВЕСТИТ УБИЦА ПОСТАО ЖЕНА: Детаљи из затворске ћелије оптуженог за убиство студента

Спуштајући се ка црногорском југу долазимо до престоног Цетиња, гдје је руком протођакона Филипа Радичевића забиљежено да је прва црногорска изведба химне ”Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави” учињена 1856. године у присусутву књаза Данила и књегиње Даринке. Овим је настављена традиција документована у књигама из штампарије Црнојевића и касније Божидара Вуковића (крај 15. и почетак 16. вијека) да се свети Сава Немањић у црногорским храмовима прије 500 година, прослављао као заповједна слава, односно нарочити црквени празник! У времену књаза Николе подигнуте су двије сеоске цркве у Катунској нахији (једна на Његушима, друга у Ћеклићима) – светом Сави у спомен! (Поређења ради, у истој тој староцрногорској нахији, ни један други светитељ из нашег рода, није имао храм који му је посвећен – изузев оног светог Петра Цетињског на Ловћену, који смо, да нам Бог опрости, срушили!)

Светог Саву као крсну славу, или као прислужбу, светкују бројна братства у Црној Гори (Грахово, Бањани, Пива…), а у конаџијском крају у цетињској општини, људи и данас посте Савину недјељу, пост који траје седам дана, управо од Јовањдана 20. јануара, па до Савиндана 27. јануара.

Хапшење сина шефа тзв. косовске тајне службе са ДРОГОМ И ОРУЖЈЕМ – кочница за улазак тзв. Косова у Интерпол?!

О култу светог Саве на црногорском приморју постоје бројна и разноврсна свједочанства. О њима нам лијепо пише Стјепан Митров Љубиша. Крај мора је и највећи број храмова њему посвећен, а међу свима су најзначајнији манастир Савина (са малом црквом светог Саве – по којој је цио овај крај у Херцег Новом добио име) и саборни светосавски градски храм у Тивту.

Када је, крајем 19. вијека, књаз Никола, за свој књижевни рад од србијанског краља Александра Обреновића, одликовани орденом св.Саве, црногорски владар се на добијање ордена захвалио ријечима:
Ваше Величанство, драги брате!

ДАРКО ЛАЗИЋ БОРИ СЕ ЗА ЖИВОТ! ДИРЕКТОР КБЦ ЗЕМУН: У тешком је стању, животно угрожен

Имао сам част примити високо уважено писмо, послато ми по нарочитом посланику г. генералу Миловану Павловићу.

Изрази писма као и поруке које ми је усмено поднио нарочити посланик од стране Вашег краљевског Величанства, сматрам за један драгоцјен доказ више Ваших братских осјећања према мени и моме народу, а у корист народа обију српских држава.

Дубоко дирнут особеном пажњом Вашег Величанства према моме књижевном раду, тим те сте благоизвољели почаствовати ме Вашим краљевским великим крстом реда нашег општег српског светитеља Саве… итд.

Овај Николин одговор, написан је 26. јануара 1896.г. уочи Савиндана. Двије деценије касније, 1912. г. сада већ краљ – Никола ће светом Сави посветити нарочиту пјесму, у којој ће, између осталог, рећи – како је ”слободе колијевка, Немањина Црна Гора”.

На крају овог кратког подсјећања на нашу историју и географију питам себе и Вас, господине предсједниче: шта то има агресивно у вези са светосављем у Црној Гори? Шта је то чиме светосавље поништава црногорски вјерски и национални идентитет – ако није управо насиље које се врши над самим светим Савом? Можемо ли се ”ослободити” његовога имена и спомена, а да послије тога будемо и налик онима који су нас родили и који су Црну Гору створили?“

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЗАЕВ ПОКЛАЊА МАКЕДОНИЈУ ШИПТАРИМА: Албански плаћеник учинио све ПРОТИВ СВОЈЕ ДРЖАВЕ И СВОГ НАРОДА!

(ФОТО) У Кини отворен НАЈДУЖИ МОСТ преко мора на свету, ево колики земљотрес може да издржи!

Бомба испред куће Џорџа Сороша у Њујорку

ШТА СЕ ЗАПРАВО ДЕСИЛО У КРАГУЈЕВАЧКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА? Енигма се наставља: Лекари сада поднели тужбу против мајке?!

(ВИДЕО) НА НИШАНУ ЛАЗАНСКОГ: Кина може да спасе Споразум о ракетама између Русије и САД!

ИН4С

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Tue
24°
Wed
19°
Thu
16°
Fri