Зграда Матице српске у Новом Саду, извор: wikipedia.org
Uncategorized

Отворена изложба у Матици српкој

Дан Галерије Матице српске, којим се прославља 170 година постојања те институције, обележен је свечаном седницом и отварањем изложбе „Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму”.

Та изложба садржи 73 иконе које су део иконостаса саборне цркве у Будиму, која је срушена неколико година после Другог светског рата, а током кога је била оштећена, али, према речима управнице Галерије Матице српске др Тијане Палковљевић Бугарски, остала је уметност да сведочи о историји Срба у Будимпешти у 19. веку.

Ове иконе су све конзервиране, рестауриране и након ове изложбе, односно након 10 месеци излагања у Галерији Матице српске биће враћене у Мађарску, најпре у Историјски музеј у Будиму, а након тога у самосталну поставку музеја у Сентандреји, казала је управница галерије.

Она је изразила задовољство што је Галерија Матице српске у години прослављања 170 година постојања, а након деценије радова на реконструкцији зграде, постала, како наглашава, модеран европски музеј.

На свечаној седници уочи отварања изложбе, поред управнице Галерије Матице српске, говорили су председник Матице српске проф. др Драган Станић, историчар уметности др Владимир Симић и епископ будмиски Лукијан, а изложбу „Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму” свечано је отворила председница Народне скупштине Маја Гојковић.

Целогодишње обележавање 170 година Матице српске је нешто ново на културним просторима Србије и то је поклон свим грађанима Новог Сада и наше земље, казала је Гојковићева истакавши да вечерас отворена изложба показује колико је битно очување идентитета нашег народа, те да се на тај начин улаже у очување традиције, а из које је све проистекло.

Председница парламента подсетила је да су на подухвату обнове Матице српске учествовали Република Србија преко Министарства културе, АП Војводина и Град Нови Сад, те да је поносно што су сви заједно радили на једном тако великом задатку очувања културне баштине, те је додала да Нови Сад у потпуности заслужује титулу престонице културе за 2021. годину.

Негујући традицији доброчинства и пријатељства с институцијама, установима и појединцима, Галерија Матице српске доделила је и захвалнице Клубу пријатеље те институције, а међу добитницима нашао се и Град Нови Сад на челу са градоначелником Милошем Вучевићем.

Галерија Матице српске као део Матице српске допринела је изградњи Новог Сада каквим га данас познајемо. Нови Сад је кренуо напред у сваком смислу – духовном, културолошком и привредном.

Довољно је рећи да је 170 година трајања једне установеје потврда значаја који превазилази локални оквир. Значај МАтице српске не можете свести само на Нови Сад, она је значајна за цео српски народ, где год он да живи, али је свакако она новосадска јер је њено седиште већ дуго у нашем граду, што нас чини неизмерно поносним, казао је Вучевић на конференцији за новинаре по завршетку церемоније отварања изложбе.

Уз вечерас отворену изложбу Арсенија Теодоровића, Галерија Матице српске тренутно нуди и изложбу српског сликара Димитрија Аврамовића.

Током ове године, представљене су и изложбе о интимизму, као и изложба Саве Шумановића.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Трамп намерава да отвори тајне документе о убиству Кенедија

Путин: Постоји технологија опаснија од нуклеарне бомбе

ТАЈНЕ ОКЕАНА: Откривено ,,чудовиште“ у арктичком леду (ФОТО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
24°
Thu
23°
Fri
22°
Sat
15°
Sun