Стив Бенон и Рајнс Прибус, извор: wikipedia.org
Аналитика

Отпуштањем Бенона и Прибуса Трамп капитулирао пред дубоком државом

Отпуштање Стивена Бенона са места главног стратега Беле куће говори и опортунистичкој краткорочној стратегији Доналда Трампа, прорачунатој за период не дужи од четири године. Главни елемент те стратегије јесте ослањање на традиционалну њујоркшко-вашингтонску ,,мочвару“ у сфери доношења политичких одлука. Антисистемске снаге су претрпеле поражавајући ударац и прелазе на позадинске борбе.

ПОБЕДА МЕКМАСТЕРА И НЕОКОНЗЕРВАТИВАЦА

Одлазак Стивена Бенона са места главног стратега Беле куће десио се у позадини његовог директног супротстављања Герберту Мекмастеру, главном саветнику Трампа за националну безбедност, који је близак Савету за иностране односе и групи неоконзервативаца, који су традиционални противници главној струји Савета за иностране односе – радикалним, неоимперијалистичким и произраелским ставовима, али који се солидаришу у борби против антисистемских популистичких сила. Спроводник њиховог утицаја је зет Доналда Трампа Џаред Кушнер. Они су заједно нанели озбиљан ударац популистима, прво од времена када је Патрик Бјукенен био у администрацији Регана, добивши приступ политичкој власти. Повод за отпуштање Бенона постали су нереди у Шарлотсвилу, и како се објашњава, притисак главног Трамповог саветника за економију, бившег председника ,,Голдман Сакса“ Герија Кона, који је претио Трампу споственом оставком уколико се он одлучно не огради од ,,расиста“. Одлазак Бенона радикално мења распоред снага унутар Беле куће. Сада отказ могу да очекују Трампов саветник Стивен Милер и генерални државни тужилац Џеф Сешнс.

СЛОБОДНО РАДНО МЕСТО

Доналд Трамп још увек није објавио ко би могао да заузме слободно место главног стратега. Многи претпостављају да ће радно место и остати празно, као симбол одустајања председника од спровођења дугорочних стратегија. Идиректно о томе говоре планови, које разматрају у САД, о кандидовању за председника тренутног потпредседника Мајка Пенса 2020. године, испред Републиканске партије. Сам Пенс је појачао своју спољнополитичку активност и практично води политику САД на Западној полулопти.

ОДРИЦАЊЕ ОД БУДУЋНОСТИ

Отпуштањем прво Рајнса Прибуса (са места шефа особља Беле куће), а потом и Бенона, Трамп је почистио представнике две силе, које су учиниле могућим његов долазак на власт. Прибус је био одговоран за обезбеђивање лојалности партијског особља Републиканаца и добијање номинације од партије, а Бенон за подршку народа. Да је Трамп прекинуо односе само са једним од њих, могли би се закључити да се он спрема да иде на изборе или као антисистемски ,,кандидат из народа“ или као обичан републикански председник. Али како је Трамп решио да отпусти обојицу, тако, највероватније, он и не планира никакву посебну политичку будућност након истека првог мандата.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Једини српски политичар који је напао Заева у Македонији (ВИДЕО)

ЕУ: Пооштравање санкција према Северној Кореји

Зашто санкције нису зауставиле севернокорејски ракетни програм?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
18°
Sat
18°
Sun
17°
Mon
10°
Tue