pixabay.com
Занимљивости

Откривено порекло куге – болести која је побила половину Европљана у 15. веку

Номади евроазијских степа донели су кугу у Европу пре 4.800 година, између краја неолита и почетка бронзаног доба, наводи се у студији објављеној у научном часопису Current Biology.

Узорци бактерије пронађени су у зубима и костима људи који су живелу у том периоду, рекли су научници који су анализирали геном бактерије одговорне за кугу. Анализа древног облика куге би могла да омогући боље разумевање еволуције те болести која је касније постала опаснија.

Научници су анализирали око 500 зуба и кости пронађене у Немачкој, Русији, Мађарској, Хрватској, Литванији, Естонији и Летонији у циљу проналаска трагова бактерије Јерсинија пестис, одговорне за кугу.

Заседа се: Од Србије ће цео свет тражити ово

Та заразна бактерија изазвала је велике пандемије током историје, међу којима је позната „црна смрт“, која је у 15. веку убила око 30 милиона људи, што је тада представљало скоро половину европског становништва.

Куга је болест глодара, а шире је буве. Људи најчешће бивају инфицирани када их уједе заражена бува, а болест се манифестује отицањем лимфних чворова и понекад упалом плућа. Према здравственим званичницима, отечени лимфни чворови лече се антибиотицима, али упала плућа може да убије пацијента у року од 24 сата уколико се одмах не предузме лечење.

Због брзог ширења и велике смртности, бактерија куге може да буде и оружје у евентуалном биолошком рату.

Извор: Бета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Наши млади роботичари упозоравају: роботи узимају све више послова (ВИДЕО)

Нов почетак за ФАП и нада радника у боље сутра

„Мекдоналдс“ и КФЦ — страни агенти у Русији

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
24°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri