pixabay.com
Друштво Србија

ОТКРИВЕНО КО СТОЈИ ИЗА СМС ПРЕВАРЕ КОЈА КРУЖИ СРБИЈОМ: Слао је 4.000 порука дневно и до сада зарадио више од 20 МИЛИОНА ДИНАРА! А прави пакао пролази његов имењак

Нисам знао шта се дешава. Телефон ми звони у пет ујутру и друг коме сам позајмио нешто мало новца ми се правда како ће их одмах вратити, и како није знао да ми је фрка за 1.500 динара. После неколико дана, зове ме рођак да ме пита јесам ли у дуговима и треба ли ми више новца. Имао сам милион непријатних ситуација - само зато што се зовем Александар Јелић - прича нам овај младић.

Александар Јелић из Новог Сада постао је успутна жртва свог имењака из Севојна, за ког се сумња да је у протеклих шест година ојадио стотине људи путем СМС преваре и притом „зарадио“ више од 20 милиона динара. Изгледа да преварант из Севојна поново „оперише“, јер овај други Александар Јелић поново ових дана прима велики број позива забринутих пријатеља.

– Ја сам, уплати ми 1.200 динара у Пошти на Пост Нет уплатницу, али овом човеку ЈЕЛИЋ АЛЕКСАНДАР и обавезно упиши овај његов телефон на уплатници, МОЛИМ ТЕ, ПОЖУРИ – гласиле су поруке.

Већина их је стизала рано ујутру или у глуво доба ноћи.

– Дешавало ми се да се пословно тек упознам са неким, клијентом или сарадником, а онда ме та особа после неколико дана позове и каже да стварно није у реду да њему или њој тражим новац. А на тим пословним састанцима сам се трудио да оставим добар утисак. Чак је и двоје колега из моје фирме примило те поруке. Но, углавном су ме звали пријатељи да виде јесам ли добро и треба ли ми нека већа помоћ – каже Александар.

pixabay.com

Новосађанина су преваре његовог имењака прво ужасно нервирале, а сад је већ у стању и да се смеје.

– Сада већ могу да проценим када је тај човек у затвору, а када је изашао и опет почео да „оперише“. По мојој процени, робијао је бар два пута. Од пре неколико недеља људи ме поново зову, тако да сам схватио да је на слободи и поново „у послу“ – прича младић.
Ко је Александар Јелић?

Због својих СМС превара Јелић (36), родом из Севојна, последњи пут је ухапшен у марту прошле године у Краљеву. Од државних институција у том граду нисмо успели да сазнамо да ли је у међувремену осуђен и притваран, али по порукама које опет пристижу, цени се да се вратио на старо.

Његов метод је крајње једноставан. Јелић би купио картицу на трафици и са ње слао поруке на насумичне бројеве, пишући да је у болници или некаквој невољи.
С обзиром на то да већина људи има неког блиског ко се често јавља са непознатих бројева, појединци би одмах ујутру отишли до поште и лажном ближњем уплатили новац.

Превара је успела толико пута да је Јелић годинама могао лагодно да живи. На око 4.000 порука, колико је преварант дневно слао, зарадио би и до 20.000 динара. Паре су одлазиле истом брзином којом су стизале, те је Јелић велике суме трошио на лагодан живот и скупу гардеробу, писали су медији раније.

Део „зараде“ трошио је и на многобројне картице које је куповао на трафици, користио док имају кредита, а онда их бацао.

С обзиром на то да се превара толико раширила, Јелић је морао да ангажује сараднике. Прелиставајући огласе, налазио је у различитим градовима људе који су тражили посао и нудио им зараду. Требало је само да оду у пошту када им стигне порука да је новац уплаћен, подигну га и пошаљу њему. Они су добијали накнаду од две до три хиљаде динара дневно.

Не наседајте на преверу!

Уколико вам стигне порука где непотписани пошиљалац од вас тражите да извесну своту новца уплатите име на Александра Јелића или неко друго, пре него што се упутите ка шалтеру, обавезно проверите да ли се ради о стварном познанику или неко покушава да вас насамари.

Извор: Курир.рс, Блиц

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ТЕРОРИСТИ ДОШЛИ ДО ПУНКТА КОЈИ ДРЖЕ РУСИ И САА И ПОДИГЛИ РУКЕ: Масовна предаја на северу Алепа!

Шешељ: Протерати из Београда украјинско г***о амбасадора Александровича (ВИДЕО)

АЛБАНЦИ ТВРДЕ: Ово је кореографија навијача Партизана (ФОТО)

Ђурић: Зашто јавност ћути на напад Двери?

 

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri