Војислав Шешељ (Фото: СРС)
Политика Србија

ОТКРИВЕНО: Ево шта ће бити са Шешељевих 200.000 долара на рачунима у Америци и Аустралији

Лидер радикала Војислав Шешељ одслужио је десетогодишњу казну затвора на коју је због "злочина у Хртковцима" правоснажно осуђен прошле среде у Хагу. Тиме су се, правно гледано, стекли услови да му буду одмрзнута два рачуна у САД-у и Аустралији, на којима има уштеђевину од око 200.000 долара.

Како је и сам Шешељ потврдио за Блиц, у чувеној „Сити банци“ у Њујорку има око 70.000 долара, док је у једној банци у Аустралији положио уштеђевину од 117.000 аустралијских долара. Тај новац, рекао је он, стекао је продајом књига, које су у земљи биле забрањене, и то пре више од три деценије.

(ВИДЕО) СИРИЈСКА ВОЈСКА СНИМИЛА НОВИ НАПАД! 9 ракета ноћас оборено изнад авио-базе, Пентагон тврди: НИСУ НАШЕ!

Та средства председнику СРС-а блокирана су када је против њега у Хашком трибуналу подигнута оптужница.

Шешељ каже да очекује да ће му тај новац ускоро бити одмрзнут.

– Када ће се то догодити не знам. Не жури ми се. Не знам ни каква је процедура. Када дође време и ако буде било потребе, тражићу да буду одблокирана – наводи он.

Лидер радикала додаје да још не зна шта ће урадити са тим новцем.

ХОЋЕ ЛИ СИРИЈА ДОБИТИ РУСКИ С-300: Погледајте шта је о томе рекао Лавров!

– Оставио сам га као породичну резерву. Када ми та средства буду доступна, одлучићу шта ћу са њима даље – наводи Шешељ.

Председник СРС је пре неколико дана правоснажно осуђен у Хагу на десетогодишњу затворску казну и то због „подстрекивања на злочине против човечности у Хртковцима“ 1992. године (прогоне, депортације и присилно премаштање Хрвата). Будући да је казну одслужио, његова уштеђевина у Америци и Аустралији би требало да буде одблокирана.

Није лако „сићи“ са црне листе САД-а

Ипак, питање је да ли ће се то догодити. Мада се против њега више не воде никакви поступци, он се и даље налази на црној листи САД. То се може видети и на сајту Министарства финансија, односно Канцеларије за надзор над страним средствима (ОФАЦ), која од 2001. године објављује листу особа и организација „под посебном присмотром којима је блокирана имовина у Америци“.

(ФОТО) ТРАГЕДИЈА ВЕКА: Мала Милица (3) је села на ношу. У следећем моменту, отац ју је затекао у локви крви у купатилу

Колико је тешко „сићи“ са ове листе, показује и случај Слободана Милошевића, који се и даље на њој налази, мада је прошло 12 година од његове смрти. Исти је случај са Гораном Хаџићем, бившим председником Републике Српске Крајине, који је преминуо у јулу 2016. године.

Адвокат Бранислав Тапушковић, који је био пријатељ суда у предмету против Милошевића у Хагу, сматра да више нема разлога да Шешељу буде недоступна његова имовина у иностранству.

– Он је издржао казну и правно нема основа да његов новац буде блокиран у банкама – каже Тапушковић.

Имовина и новац бројних хашких оптуженика били су блокирани и у Србији и у иностранству, мада су њихови адвокати говорили да они немају никаве рачуне ван Србије. То и даље тврди Тома Фила, који је својвремено бранио и Милошевића и Хаџића.

Нишлијки врачара прорекла смрт у јуну, па јој узела 400.000! Пошаљи ми аутобусом сво злато које имаш у кући и паре, иначе ћеш умрети

– Ни Слободан Милошевић ни Мира Марковић нису имали рачуне у страним банкама, а било је званично саопштено да су у блокади. Шешељу би после свега требало да буде одмрзнута имовина, али то нема везе са правом, него са политиком – наводи Фила.

Младићев рачун са око 3,5 милиона

У време док су били у бекству Европска унија блокирала је рачуне и Радована Караџића и Ратка Младића. Светозар Вујачић, који је био адвокат бившег председника Републике Српске, својевремено је изјавио да Караџић није имао никакве рачуне.

ВУЧИЋ: Харадинај је јавно признао да Косово није држава!

– Зар мислите да би радио као надрилекар да је имао било какве рачуне. Он нема имовину у Србији, а у Републици Српској се углавном све води на његову супругу Љиљану и децу Соњу и Сашу. А то је тамо под ингеренцијом високог представника – казао је раније Вујачић.

Милош Шаљић, који је заступао супругу и сина Ратка Младић, признао је да бивши генерал има само један рачун и то када је његова породица 2010. године тражила да се он прогласи мртвим. На тај рачун наводно је уплаћивана његова пензија и у том тренутку на њему је било око 3,5 милиона динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ИРАЧАНИ ИЗАШЛИ НА УЛИЦЕ: „ПРЕСТАНИТЕ УНИШТАВАТИ СИРИЈУ КАО ШТО СТЕ УНИШТИЛИ НАШУ ЗЕМЉУ“

САСЛУШАНА МИЛАНА ШИШИЋ ИЗ БОРЧЕ: И даље у телефону чувам Јеленину последњу поруку

ПАКЛЕНИ ПЛАНОВИ АЛБАНСКИХ ТЕРОРИСТА И ЊИХОВИХ ЗАПАДНИХ МЕНТОРА! Шиптари користе Сирију да би отели север Косова?!

Извор: Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
26°
Sun
26°
Mon
26°
Tue