Извор: pixabay.com
Занимљивости

Откривени остаци највећег створења које је икад ходало Земљом

Научници сматрају да су недавно откривени фосили припадали диносаурусу који је највероватније био највеће створење које је икада ходало Земљом.

Поред диносауруса Patagotitan mayorum Тираносаурус рекс изгледао је као мачка, будући да је ово створење било тешко 76 тона, колико и спејсшатл.

Његови остаци пронађени су на југу Аргентине 2012. а утврђено је да припадају групи великих диносаура, познатих као титаносауруси.

,,Постоји један мали део те породице, који је претерано порастао“, каже Дијего Пол из Музеја палеонтологије ,,Егидио Феруљо“ у Аргентини, један од аутора студије о гигантском диносаурусу објављене у ,,Proceedings of the Royal Society B“.

Истраживачи су назвали диносауруса по Патагонији у којој је пронађен и грчкој речи ,,титан“ која значи ,,велико“. Други део имена (мајорум) дат је у част породице, која је угошћавала истраживаче током ископавања.

До сад је пронађено шест фосила ове врсте која је Земљом ходала пре 100 милиона година. У просеку су те звери биле дуге 37, а (до плећке) високе шест метара.

Научници већ неко време знају за титаносаурусе, али је ово нова врста, па чак и нови род у тој групи. Раније се веровало да су највећи били аргентиносауруси.

,,Мислим да уопште нису били страшни“, каже Пол. ,,Вероватно су били спори. За тако велике животиње, устајање, ходање, сваки покушај трчања су велики изазови.“

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Успостављање електронске евиденције о држављанима Србије

Прве казне за одбијање вакцинације, ШТА РОДИТЕЉИ МОГУ ДА УРАДЕ?

Близу Будве уловљена ајкула дужа од два метра (ФОТО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri