Foto: Profimedia, Wikipedia, Zoana Jevtić
Друштво Србија

ОТКРИВЕНА ТИТОВА НАЈВЕЋА ТАЈНА?! Лажног Дражу су водили на суђење, а прави је све време био ОВДЕ! А ево и где је сахрањен четнички вођа!

Иницијатива америчког конгресмена Теда Поа, предата премијерки Ани Брнабић приликом посете Вашингтону, да се обелодане детаљи у вези са смрћу команданта Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Михаиловића, има смисла, тврди Милослав Самарџић, директор крагујевачких "Погледа".

ПИСМО ЦРНОГОРСКОМ ОФИЦИРУ ПРИСУТНОМ НА ПРОСЛАВИ “ ОЛУЈЕ „

Комисија за истраживање околности под којима је Михаиловић умро никада није завршила посао, иако јој је, осим Аде, као могућег гробног места, према речима Самарџића, предочена још једна локација – комплекс Белог двора.

– Информацију да је Дража сахрањен близу цркве у оквиру комплекса Белог двора добили смо из више извора, и ја сам је пренео покојном Драгану Влаховићу, у то време члану Комисије – прича Самарџић.

Ирена погинула са момком у Црној Гори, а онда јој од ТУГЕ УМРО ОТАЦ: Сада је осванула ПОРУКА која КИДА ДУШУ

– Дао сам му и оригиналну фотографију мртвог Драже, за коју је лично Ранковић наложио да се уништи негатив. Сведочење Петра Мићића, цимера с Правног факултета и пријатеља судије Михајла Ђорђевића, о Михаиловићевој егзекуцији и укопу, емитоваћемо на јесен, у документарном филму „Дража Михаиловић“.

Петра Мићића, који више није међу живима, почетком двехиљадитих снимио је за РТС Влада Момчиловић, али емисија „Равногорска читанка 2“ никада није емитована. „Погледи“ су до снимака дошли преко предузећа „Вајат“, које је било продуцент.

(ВИДЕО) ДИРЉИВО: Црногорски кошаркаши славе победу СРПСКИХ ЈУНИОРА, док МИЛОВИ ОФИЦИРИ ВЕЛИЧАЈУ ОЛУЈУ!

Цела прича поклапа се са оним што је Самарџићу још 1993. године испричала Загорка Васић, секретарица пре рата у кабинету премијера Драгише Цветковића, а током рата Дражин обавештајац и четнички илегалац у Београду.

– Загорка је крајем 1945, односно почетком 1946. године, као обавештајац генерала Миодрага Дамјановића, команданта четника у логору Еболи, у Италији, добила задатак да се убаци у Југославију, нађе Дражу и убеди га да емигрира. Успела је да га нађе, међутим, генерал Михаиловић није хтео да бежи из земље – каже Самарџић.

(ФОТО) ТУГА НА МАРКОВАЧКОМ ЈЕЗЕРУ: Рониоци нашли тело младића који се синоћ преврнуо са кајаком!

Пошто је у међувремену ухапшен, четнички илегалци, којих је још било у Београду, покушали су да организују акцију спасавања. Према речима Самарџића, у последњем моменту су осујећени.

– Да би спречили било какву акцију, нове власти су „активирале“ лажног Дражу, маскираног, с брадом и наочарима, и сваке вечери га водили у Ђушину, у затвор Озне, а одатле ујутро на суђење. За то време прави Дража је све време држан на 30 метара од Дома гарде на Топчидеру, где је одржавано суђење у поџемном склоништу. Ту је и убијен, а тело је пренето на горњу страну дворског комплекса и сахрањено близу цркве – тврди Самарџић на основу исказа Петра Мићића, али и неких других сведока, својевремено блиских тужиоцу Милошу Минићу.

(ВИДЕО) ПОСЛЕ КНЕЛЕТОВЕ СМРТИ У БЕОГРАДУ МУК: Али онда је на бину изашао Џеј и посветио му ОВУ ПЕСМУ! Публика на Сајму углас скандирала КНЕЛЕ, КНЕЛЕ!

Како каже, поџемни град је сазидан за потребе војске још пре Другог рата, а оштећен је тек у време НАТО бомбардовања 1999. До данас је затворен за јавност.

– Убеђивао сам чланове Комисије да се истражи и та локација, али ми је речено да је притисак велики да се прекопава Ада. Једино достигнуће Комисије било је то што је раскринкала удбашку подметачину да је Дража сахрањен на Ади, али није смогла снаге да иде до краја. Зато има смисла иницијатива конгресмена Поа. Треба истражити дворски комплекс и урадити ексхумацију и ДНК анализу – закључује Самарџић.

Дража Михаиловић осуђен је на смрт 15. јуна 1946, са још девет особа, међу којима је био и озлоглашени шеф Специјалне полиције и управник Града Београда Драгомир Драги Јовановић. Комисија за истраживање његове смрти дошла је до сазнања да је стрељан у ноћи између 16. и 17. јуна, како су тврдили, поред северног зида затвора на Ади Циганлији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ХОРОР У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА Војислав се полио бензином у ходнику зграде, умро је у најгорим мукама, а поред угљенисаног тела пронађено је ОПРОШТАЈНО ПИСМО

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ НЕМАЊА КОЈИ ЈЕ НЕСТАО У МАРКОВАЧКОМ ЈЕЗЕРУ: Младић био са братом када им се кајак преврнуо, а онда је настала драма…

Сурови НАТО експеримент над Србима

73 године откако је ,,Мали дечак“ убио 140.000 људи

ДСС напушта коалицију са СНС, не искључују улазак у ЂИЛАСОВ ТАБОР!

(ВИДЕО) УСТАШКА ПРОСЛАВА ОЛУЈЕ У ГЛИНИ! Томпсон викао ЗА ДОМ СПРЕМНИ, програм водио нарко-дилер!

Kurir.rs/Novosti.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
30°
Sat