Fotolia/ Sdecoret
Занимљивости

Откривена „планета монструм“ која не би требало да постоји

Планета „монструм“, која теоретски не би требало да постоји, откривена је у орбити мрачне патуљасте звезде, на велико изненађење астронома.

То откриће противречи прихваћеном моделу формирања планета. Према тој теорији, око малих звезда се могу формирати планете са чврстом површином „али се не може скупити довољно материје за планету величине Јупитера“, наводи се у саопштењу Краљевског астрономског друштва из Лондона, преноси Б92.

Ипак, гасовити џин, назван планета „монструм“ због своје величине, има димензије Јупитера, највеће планете Сунчевог система, док је звезда око које орбитира двоструко мања од Сунца.

Новооткривена планета је добила име НГТС-1б, по мрежи телескопа која ју је открила. Звезда је названа НГТС-1, а налази се у сазвежђу Колумба, на око 600 светлосних година од Земље.

„Откриће НГТС-1б нас је стварно изненадило… Тако велике планете не би требало да постоје око малих звезда. Полупречник планете је око четвртине полупречника звезде и заиста је велики у односу на домаћина. Поређења ради, полупречник Јупитера није ни 10 одсто полупречника Сунца“, рекао је Данијел Бејлис са универзитета Ворик.

Наводи се да се НГТС-1б креће веома брзо, на дистанци мањој од три одсто раздаљине Земље и Сунца и пун круг око своје планете пређе за два и по дана. Планете се стварају од облака прашине и свемирског „отпада“ који се мало по мало скупљају око нових звезда.

Извор: rs.sputniknews.com

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ОВАЈ ЧОВЕК ЈЕ ПОМОГАО СРБИЈИ КАД ЈОЈ ЈЕ БИЛО НАЈТЕЖЕ: Руски генерал који је одбранио Обреновац враћа се у нашу земљу!

НОВИ ДЕТАЉИ! ШТА ПИШЕ У НАРЕДБИ ТУЖИЛАШТВА ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ИСТРАГЕ: Зоран се одвојио од мале Јане на 40 минута, Јелену убио за 10?

АСАНЖ О КРВАВОМ НАПАДУ НА МЕНХЕТНУ: Да је ЦИА мање наоружавала терористе…

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
28°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
31°
Sat