Извор: mod.gov.rs
Uncategorized

Откривен споменик народном хероју Милану Тепићу

Споменик хероју Милану Тепићу откривен је у Београду на углу улица Љутице Богдана и Кнеза Александра Карађорђевића на Дедињу. Откривање споменика и полагање венаца одржано је поводом обележавања 26. годишњице од смрти хероја Милана Тепића.

Након откривања споменика, венце су положили министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, чланови породице, представници Војске Србије, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

Милан Тепић је рођен у месту Комленац код Козарске Дубице 1951. године, а погинуо је 29. септембра 1991. у Беденику код Нове Раче у Хрватској. Не желећи да препусти непријатељу складиште са 170 тона оружја и муниције, мајор Тепић дигао је у ваздух војно складиште са све собом и једним бројем хрватских нападача.

Мајор Милан Тепић

Сачуване су последње речи храброг мајора: „Војско, слушајте ме добро! Не знам колико ћемо моћи овако још да издржимо, усташе ће тек жестоко навалити и настојати да нас заскоче. Зато су пажљиви са ватром и избјегавају да ударе по складишту, и ово што ми имамо овдје је за њих више него драгоцјено. Кад дође тренутак, кад се више не буде могло издржати и кад дође мука до ока, тражићу да се удаљите на пристојну удаљеност од главног објекта. Да не замерате ми ако сам негде према неком погријешио, али хоћу двије ствари да урадим уз вашу помоћ. Да усташама не дам Беденик, и да ви останете живи. Нека неко од вас сачува мој ратни дневник.“

 

Наређење мајора Тепића о повлачењу није послушао војник на одслужењу војног рока, Стојадин Мирковић, који је из оклопног транспортера дејствовао по непријатељу све док није био погођен противоклопним пројектилом.

Легендарне су постале и једне од последњих речи мајора Тепића: „Једанпут људи дају ријеч, она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко.”

Извор: mod.gov.rs

Министар Зоран Ђорђевић рекао је у обраћању присутнима да су херојско дело и свесно поднета жртва одредили судбину мајора Милана Тепића, али и судбину многих других.

„Жалимо јер је Србија изгубила храброг и часног официра, узорног и поштеног грађанина и одважног војника. Његово дело веће је од свих нас и нема начина да то било ко од нас премери. Немерљиво је“, поручио је Ђорђевић.

Навео је да је мајор Тепић жртвујући себе спречио смрт недужних цивила, те је, да би сачувао њихове животе, жртвовао свој.

„Такви хероји не рађају се сваког дана. Хероји попут Тепића одредили су карактер и судбину читавог народа“, каже Ђорђевић.

Министар је навео да је мајор Тепић храбро бранио касарну у Бјеловару, а када је схватио да више не постоји могућност да је одбрани, услед упорног дејствовања далеко бројнијих хрватских паравојних снага, одлучио је да не дозволи непријатељу да дође до оружја и муниције којим би даље убијали његове саборце и недужан народ.

Извор: mod.gov.rs

„Овај споменик који смо открили данас не указује част само Милану Тепићу, његовој породици, већ читавом српском народу. Захваљујући овом споменику, Србија је данас праведнија држава, боља него што је јуче била. Праведнија, јер је одала признање јунаку који то заслужује. И боља, јер је заштитила истину о човеку који је одлучио да оде у легенду“, рекао је Ђорђевић.

Откривању споменика присуствовали су и потпредседник Скупштине Србије Верољу Арсић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, као и бројни преставници Војске Србије.

Тепић је 19. новембра 1991. године постхумно одликован „за изванредан подвиг у борби против непријатеља приликом њиховог напада на касарну ЈНА у Бјеловару“ и проглашен народним херојем Југославије.

ПОПУНИТЕ НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ КЛИКОМ ОВДЕ

Извор: Говори Србија, РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Веће дневнице припадницима Војске Србије

Последњи поздрав оснивачу ,,Плејбоја“ из Београда

Рогозин: Руска техника се производи за рат, а не за параду

Оставите коментар