kurir.rs
Друштво Србија

ОТКРИВАМО! У КОЈОЈ СИТУАЦИЈИ СМЕТЕ ДА ДАТЕ ГАС ДОК НЕКО ПРЕЛАЗИ ПЕШАЧКИ: Возачи, ево шта каже нови закон о саобраћају!

Како ће се у пракси примењивати нова правила која ублажавају стрес возача од потенцијалне казне због непропуштања пешака. Шта тада морате, а шта не смете да урадите и који докази ће се прихватити као доказ против возача?

ДЕЧАКА ВЕЗАЛИ ЗА КОШ, ТУКЛИ ГА И ШУТИРАЛИ ПОЛА САТА: Незабележено вршњачко насиље у Батајници!

Овогодишње измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја прописују мало блаже обавезе возача према пешацима и дају им могућност да сами процене да ли треба да се зауставе на пешачком пролазу без семафора да би пешацима омогућили безбедан пролаз.

Чињеница да не морају да зауставе возило по сваку цену, убрзаће проточност саобраћаја и мало ће олакшати живот возачима, а ми сада решавамо дилему како се безбедно и у складу са законом прошушта пешак.

ПРОПУШТАЊЕ БЕЗ СТАЈАЊА

Изменом Члана 99. Закона о безбедности саобраћаја, прописано је да возач не мора по сваку цену да се заустави на обележеном пешачком прелазу како би пропустио пешаке, што је обрадовало многе возаче јер ће се ослободити стреса и бојазни да ће направити прекршај, а истовремено ће се и саобраћај у градовима знатно брже одвијати.

(ИНТЕРВЈУ) СНАЈПЕРИСТА ДЕЈАН БЕРИЋ: Три године се спремамо за њихов напад, нацисте треба уништити зарад мира у Украјини

– Суштина је у томе што возач сада може само да успори и што не мора обавезно да се заустави да би ослободио пешака, али важно је запамтити да притом не сме да га натера да устукне или убрза корак. Дакле, ако пешак буде приморан да промени ритам свог кретања, то је онда прекршај због којег возач може да одговара пред судом, али ако може несметано да пређе улицу без промене ритма кретања, ту је онда све чисто и прекршај није ни направљен, – објаснио је за Магазин САТ Милан Мариновић, председник Прекршајног суда у Београду.

Уколико у насељу на путу са две или три саобраћајне траке у истом смеру, пешак тек закорачи на пешачки прелаз у крајњу десну траку, а возило се креће крајњом левом траком и може да прође пре него што пешак уопште стигне до тог места, слободно сада то може да учини и то више није прекршај.

То наравно важи у случају када између њих нема возила која су се већ зауставила да би пропустила пешака.

(ВИДЕО) ЦЕЦИН СИН БИЈЕ РЕДОМ: Вељко Ражнатовић разбио хрватског боксера у Републици Српској

ФОТОГРАФИЈЕ КАО ДОКАЗИ

Ова измена прописа већ је ступила на снагу. Фотографије које саобраћајци достављају као доказе у поступку против возача, требало би да сниме да се са њих види удаљеност возила од пешака како би судија могао да процени да ли је ту заиста могло да дође до контакта или је возило могло несметано да прође, а да пешак нимало не успори своје кретање.

ШТА ТАЧНО ПИШЕ У ЗАКОНУ?

Члан 99. Закона о безбедности саобраћаја:

„Уколико на пешачком прелазу саобраћај није регулисан уређајима за давање светлосних саобраћајних знакова нити знацима полицијских службеника, возач је дужан да прилагоди брзину возила тако да у свакој ситуацији коју види или има разлога да предвиди може безбедно да пропусти пешака који је већ ступио или ступа на пешачки прелаз или показује намеру да ће ступити на пешачки прелаз“.

(ВИДЕО) У ПОРЕЂЕЊУ СА КИМОВИМ – Трампово обезбеђење изгледа СМЕШНО!

КО ЋЕ БИТИ ОСЛОБОЂЕН?

Занимљиво питање које се само намеће је како ће бити ослобођени возачи против којих је већ покренут поступак за прекршај који је у међувремену престао то да буде?

– Ако у чињеничном опису прекршаја пише да се возач није зауставио испред пешачког прелаза на који су ступили пешаци, као што најчешће пише, велика је вероватноћа да би такав захтев могао бити одбачен јер је у међувремену донет пропис који је повољнији по учиниоца прекршајс. Верујем да ће се ипак сваки случај посебно ценити – каже Мариновић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПРЕКИД СЈАЈНЕ СЕРИЈЕ: Србија поражена од Француске у Лиги нација

Харадинај: Косовска војска има подршку Срба, формирање 2018.

(ФОТО) НАЈВЕЋА СРПСКА КРИМИ ТАЈНА: Сви нарко кланови беже из Србије у ове земље – А РАЗЛОГ ЈЕ ЈЕДНОСТАВАН

Извор: Kurir.rs/SAT Magazin

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
22°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
19°
Thu