Wikipedia
Друштво Занимљивости

ОТКРИВАМО: Ово је писмо које је Стаљин упутио поводом смрти највећег српског научника!

Ових дана, тачније на православни Божић, навршило се пуних 75 година од смрти највећег светског генија, српског научника Николе Тесле. Он је преминуо 1943. године, у хотелу "Њујоркер" на Менхетну, у соби број 3327 на 33 спрату од последица коронарне тромбозе. Међутим, оно што је нашој јавности мало познато је чињеница да је том приликом писмо саучешћа у Америку лично упутио и сам Јосиф Стаљин, тадашњи вођа Совјетског савеза.

Милица Ђурђевић запушила уста свима – ево шта је рекла о Амфилохију!

У Музеју Николе Тесле у Београду налази се „Књига жалости„, која је до преношења у српску престоницу била изложена у капели светог Јована у Њујорку у време Теслине сахране. У њој се поред порука многобројних Теслиних пријатеља и тадашњих светских државника налазе и руском ћирилицом исписане речи „челичног вође„, како су Јосифа Висаријоновића звале његове присталице. Стаљин је своје саучешће послао у Њујорк преко „Друштва инжињера Америке“ и то баш у јеку одлучујуће битке у Другом светском рату – битке за Стаљинград.

ПРОГОВОРИО ВЕЉКО КОЈИ СЕ С ПРИЈАТЕЉИЦОМ СУРВАО У ДУНАВ: Није швалерација, Андријана ми је рекла да се ту осећа спокојније, да је вода смирује – А ОНДА СМО СЕ ЗАМАЛО УДАВИЛИ

Иако исписану на енглеском језику поруку је Стаљин лично потписао на пергамент папиру, а у њој великом српском проналазачу посветио следеће речи:

“ Никола Тесла – пријатељу , уметниче, филозофе и храбри авантуристо у науци, људи дубоко жале за тобом. Дао си им далеко више него што си икада добио. Твојим сарадницима у изумитељству и науци недостајаћеш. Такви људи, као што си ти, су незаменљиви.“

Никола Тесла је рођен у породици православног свештеника 10. јула 1856. године у личком селу Смиљану. Тесла је 59 година живео и радио и Америци. У Њујорк се доселио 1902. Данас и Теслин једини живи рођак Вилијам Тербо из породице Трбојевић живи у Њујорку. Тесла је у САД имао две велике лабораторије, у Колорадо Спрингсу и на Лонг Ајланду. Само једном дозволио је уметничким фогографима да сниме његове лабораторије и самог Теслу окруженог електричним муњама. Био је активан у српској колонији у САД, јер је допринео томе да се подигну чак две српске православне цркве.

ОВА 3 ВОЗИЛА НЕ ОБИЛАЗИТЕ НИКАКО: Казна је 30.000, а на пуној можете да заглавите и затвор

Овај српски геније познат је по огромном броју значајних изума који су својом ингениозношћу решења, универзалношћу примене и померањем многих научних и технолошких граница изменили слику света око нас. Дуга листа његових проналазака сведочи о великом и маштовитом уму који је своја епохална дела са подједнаким успехом остварио у најразличитијим областима – од електротехнике и радиотехнике до машинства, медицине, ваздухопловства и многих других поља науке и технологије. Теслини мотори и данас раде у кућним миксерима, феновима за косу, усисивачима, веш машинама, као и у многим индустријским постројењима и фабричким машинама које покрећу снажни мотори наизменичне струје.

Никола Тесла, у народу поједностављено прозван „творцем струје„, а међу научницима познат и као „отац будућности“ подарио је свету изуме без којих живот савременог човека практично не би био могућ.

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ ФОТОГРАФИЈЕ) ЈЕСУ И ОВО ВРАЏБИНЕ? Овo Блиц не сме да објави!

Од 2010. године Теслин рођендан се у нашој земљи обележава као Дан науке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СРБОМРЗАЦ БИ ОПЕТ ДА ЗАПАЛИ СРБИЈУ: Злочинац Вокер има план како да науди Србији и Србима

Генералштаб Русије открива откуд дронови у Хмејмиму

Кремљ: Оптужбе сенатора о руском мешању у Европи параноја

ТАЈНИ СПИСАК: Ево зашто су ови Срби непожељни у САД!

Извор: govorisrbija.rs

 

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Fri
20°
Sat
14°
Sun
16°
Mon