Занимљивости

ОТКРИВАМО НЕИСПРИЧАНУ ПРИЧУ: Већ 30 година сваког дана у Штутгарту пева Ђурђевдан. Разлог ће вас оставити без речи!

Ову причу са нама је поделила једна млада Српкиња која данас живи у Београду.

Више од тридесет година свакога дана на истом месту у исто време у далеком Штутгарту један Србин пева увек исту песму. Стотине хиљада људи свакодневно пролази централним улицама овог града питајући се због чега средовечни човек сатима упорно пева њима непознату песму „Ђурђевдан“.

ЗАГРМЕЛА МИЛИЦА ЗАВЕТНИЦА: ГДЕ СУ ДУШЕБРИЖНИЦИ КАД СЕ БРАНИ УТАКМИЦА ЗА СРПСКО ПОРОДИЛИШТЕ?

Ову причу са нама је поделила једна млада Српкиња која данас живи у Београду.

Била је дете када је у колони бежећи од злочиначке операције „Олуја“ напустила своје огњиште. Пут је нанео управо у Штутгарт. Ту је живела, расла и школовала се. Годинама је пролазила поред овог непознатог човека све док се једном није осмелила да му приђе и пита га: „Кажите ми, молим Вас, због чега свакога дана изнова певате исту песму?“

ЗА СВАКОГ СРБИНА ТО ЈЕ ВЕЛИКА ЧАСТ: Ево који српски званичник једини иде на инаугурацију председника Путина!!

Занемела је када је чула његов одговор.

„Певам већ тридесет година, свакога дана и увек само једну песму. Певам, да би ме питали зашто баш Ђурђевдан…Певам да могу да им кажем како је настала ова песма… Да им кажем како су Срби страдали, колико смо пропатили и кроз какву смо голготу прошли. Лагали су их о Србима, лагали су да смо злочинци, а ми смо жртве. Певам и чекам да ми неко приђе да могу да им кажем истину.“

Чувена песма „Ђурђевдан“ настала је у возу за Јасеновац. Она је била последњи вапај измучених Срба који иду у логор смрти.

(ВИДЕО) „ДИМИТРИЈЕ, СИНЕ МИТРЕ“: Овако је настала једна од најтужнијих врањанских песама!

Први пут ову песму запевали су у “возу смрти”, који је путовао из Сарајева за Јасеновац, сведочи професор Жарко Видовић, историчар уметности из Сарајева, који је био у злогласном концентрационом логору 1942. године.

(ФОТО) БРНАБИЋ ИМА ОД КОГА ДА УЧИ: ОВАКО ЈЕ СЛОБА РЕШАВАО ГЕЈ ПИТАЊА!

Како каже овај историчар, Србе су на Ђурђевдан затворили у сточне вагоне и, по наређењу НДХ, полиција их је повела на “ђурђевдански уранак”. Према његовим речима, на путу према казамату заточеници у вагонима без хране и воде почели су да падају у кризе због страха и неизвесности.

ЛОВРЕКОВИЋ: УДОВИЧИЋУ, НИЈЕ ТИ У ОПИСУ РАДНОГ МЕСТА ДА ПРОМОВИШЕШ „КОСОВО“

Кад су гладни и жедни Срби, који су у вагонима транспортовани за злогласни логор, почели да запомажу, један Сарајлија је први пут запевао: “Прољеће на моје раме слијеће, ђурђевак зелени, свима осим мени…“
Усташе су због песме “Ђурђевдан” затвориле шибере на вагонима, а затвореници су остали без ваздуха на малом простору, збијени једни до других.

ПРЕЉУБА ПОШЛА ПО ЗЛУ, СПАСАВАЛА ГА СУПРУГА: Због вибратора завршио у болници

Од 3.000, колико их је кренуло из Сарајева, у Јасеновац је стигло 2.000 душа, а њих две стотине је на крају рата преживело тортуру.

Извор: govorisrbija.com

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) БРНАБИЋ ИМА ОД КОГА ДА УЧИ: ОВАКО ЈЕ СЛОБА РЕШАВАО ГЕЈ ПИТАЊА!

ИЗРАЧУНАЈТЕ Да ли ћете добити рак плућа? Тестирајте се, ово је 90 одсто прецизна прогноза

Експанзија Турака и Албанаца мења слику Црне Горе

Сви беже од рада у пољу

Пленковић: Дачић не зна историју

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
28°
Fri
18°
Sat
20°
Sun
17°
Mon