Друштво Србија

ОШТРЕ МЕРЕ: Свештеници више неће смети да наплаћују услуге!

Уколико верницима траже награду за венчања, сахране, кршења или освештење водице, свештеници могу добити опомену, укор, премештај у другу парохију, али и изгубити службу.

Свештена лица која од верника буду изнуђивала награде за свештенорадње убудуће ће бити најстроже кажњавана!

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: НАТО упутио најопаснију поруку Србима још од бомбардовања

Народски речено, свештеници више не би смели да вам траже дотатни новац за сахране, кршења, венчања, освештавање водице… Уколико се утврди да су направили преступ, међу које спада и овај, могу бити свргнути, па чак и доживотно лишени свештеног чина, наведено је у нацрту предлога новог устава Српске православне цркве. О њему би требало да се расправља у мају на Светом архијерејском сабору.

– Црквеносудски органи надлежни су за преступе у које спадају преступи против православне вере, цркве или црквеног поретка, живот и владање који не доликују свештеничком чину и служби, невршење или немарно вршење свештеничке службе, односно неизвршавање одлука надлежних црквених органа, увреде или клевете које свештено лице нанесе другом лицу и изнуђивање награде за свештенорадње – наводи се у предлогу новог устава СПЦ.

(ВИДЕО) ЈЕЗИВА СЦЕНА: Овом монструму доживотно треба забранити бављење спортом!

Верски аналитичар Драшко Ђеновић сматра да је врло тешко доказати шта је то изнуђивање за свештене радње.

– Ви можете да тужите попа, али тиме нисте ништа решили јер тај исти поп сутра треба да вам дође у кућу. Не верујем да ће он изгубити посао зато што је узео паре од сиротиње раје. Мислим да од тих казни неће бити ништа, али свакако они који изнуде новац треба да буду кажњени. Постоје свештеници који узимају више пара за неке обреде – прича Ђеновић и додаје:

– Проблем се може решити једино увођењем јединствене тарифе или одредити парохијал где је породица дужна да на годишњем нивоу плати Цркви одређену суму за којој ће јој бити обезбеђени и водица и сахрана и крштење.

КАТАСТРОФА, ОВО СЕ НИКАДА НЕЋЕ ЗАВРШИТИ: Коначно се огласио Милан Јевђић чија је прича поделила Србију! ЕВО ШТА КАЖЕ

Религиолог Мирослав Кевежди каже за Курир да је важно да се успостави одговорност у читавој хијерархији Цркве.

– Видели смо да је проблем око вођења финансија унутар Цркве, да су могуће проневере, одређене девијације и поставља се питање како успоставити одговорност. Црква свакако треба да уреди тај систем одговорности. Нико неће бити изопштен из Цркве зато што је узео више новца, али свакако да треба да постоје казнене мере и за то. Да су неки верници затечени ценама које нису очекивали, то је пракса, постоје такви случајеви и о томе треба размишљати – закључује наш саговорник.

Правила за свештенике
НЕ СМЕЈУ ДА КРИТИКУЈУ ЦРКВУ

Свештена лица биће најстроже кажњавана и уколико буду у јавности критиковали црквени поредак и одлуке надлежних црквених органа. За овај преступ такође су надлежни црквеносудски органи.

(ВИДЕО) ДОЛАЗИ НЕПОБЕДИВА ЕПИДЕМИЈА: Научници у шоку, нову пошаст назвали БОЛЕСТ ИКС

– Свештеник не може да без надлежног епископа изађе у јавност без благослова. Тако да ће они који нешто кажу против црквеног поретка и изађу у јавност изгубити посао – сматра Ђеновић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СИ ЋЕ ВЛАДАТИ ДОЖИВОТНО! Кина укинула ограничење мандата председника!

САД планирале сајбер-операције против Русије

САД припремиле „косовски пакет“ у четири тачке

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
20°
Sun
21°
Mon
16°
Tue
21°
Wed