Радионица у конгресном центру Борови у Сјеници
Економија Србија

Осигурањем усева и стоке и удруживањем до сигурнијег корака у развоју Пештера

Сјеница, 13. април 2019 – Више од 170 мештана Сјенице, Новог Пазара и Тутина који се баве пољопривредом и сточарством учествовало је у едукативној радионици у организацији „Дунав осигурања“. О стању и потенцијалима за развој пољопривреде пред окупљенима са Пештери говорио је и државни секретар у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Сенад Махмутовић.

О значају улагања и заштити пољопривредне производње путем осигурања говорили су учесници радионице Радојица Петровић, директор, и Радуле Живковић, шеф интерне продаје у Главној Филијали „Дунав осигурања“ у Новом Пазару. Председник скупштине општина Сјенице Хазбо Мујовић, заменик градоначелника Новог Пазара Нихад Хасановић и помоћник председника општине Тутин Есад Холић, као и директор Регионалног центра за развој пољопривреде и села Сјенице Есад Хоџић, са окупљенима су разговарали и о потенцијалима пољопривреде и сточарства као мотора развоја овог краја.

Радионица у конгресном центру Борови у Сјеници

Влада Републике Србије субвенционише осигурања усева и плодова већ дужи низ година за регистрована пољопривредна газдинства, а на овом подручју субвенционише се односно регресира 70% или 40% износа укупно плаћене премије осигурања, у зависности од тога да ли је газдинство регистровано у Златиборском или Рашком округу, рекао је Сенад Махмутовић, државни секретар у Министарству пољопривреде.

– У погледу осигурања и других мера подршке Министарство пољопривреде усмерено је на регистрована пољопривредна газдинства, и ми ценимо то што „Дунав осигурање“ путем едукативних радионица које реализује у свим регионима Србије иницира директне сусрете с осигураницима и доприноси њиховом информисању у сегменту заштите пољопривредне производње, уложених средстава у производњу и рада – додао је Махмутовић и истакао да је веома важно да те мере буду доступне пољопривредницима.

Он је нагласио значај удруживања произвођача како би ефикасније наступали на тржишту, позвао на систематско коришћење разних врста субвенција које држава пружа пољопривреди, а како је нагласио, постоје велике шансе за извоз црвеног меса, али и недостају инвестиције у веће млекаре и кланице знатнијег капацитета.

У разговору с учесницима радионице и новинарима, директор Главне филијале „Дунав осигурања“ у Новом Пазару Радојица Петровић рекао је да је Компанија поуздан партнер носиоцима пољопривредних газдинстава.

– Неки домаћини и носиоци пољопривредних газдинстава препознали су потребу за осигурањем јер им је онда једина брига производња, а ризик од временских непогода и евентуалних штета преузима осигуравајућа кућа – рекао је Петровић и додао да „Дунав осигурање“ настоји да буде поуздан и стабилан партнер пољопривредним произвођачима приликом временских непогода и да најбрже и најефикасније процени штете и исплати одштете.

Компанија „Дунав осигурање“ највећа је осигуравајућа кућа у земљи, а како је речено у Сјеници, то је једина домаћа компанија регистрована за све врсте осигурања, међу којима је и осигурање пољопривреде.

На територији општине Сјеница пољопривредне површине простиру се на око пет хиљада хектара, а Компанија „Дунав“ на територији те општине осигурава око седам одсто засејаних површина, што је оцењено као изузетно низак ниво осигурања.

Радуле Живковић, шеф интерне продаје у ГФ Дунав осигурању у Новом Пазару

– Циљ окупљања и разговора јесте да подстакнемо пољопривреднике и младе из Сјенице, Новог Пазара, Тутина који тек започињу пољопривредну производњу да осигурају своје усеве и животиње, имајући у виду врло прихватљиву цену осигурања, односно премије, као и уредбу Владе Републике Србије о субвенционисању 70 одсто премије осигурања – рекао је Радуле Живковић из „Дунав осигурања“ у Новом Пазару, и додао да осигурање једног хектара под хељдом износи 2.760 динара на годишњем нивоу, док премија за осигурање краве износи око 5.000 динара.

Живковић је рекао да „Дунав осигурање“ настоји да на едукативним радионицама у директним сусретима и разговорима с осигураницима презентира и врсте и значај осигурања пољопривредне производње, те истакао да је осигурање једна од најјефтинијих агротехничких мера у пољопривреди.

– Закључивање полиса је једноставно и осим личних докумената, потврда о регистрацији газдинства и подацима о површини, као и о називу парцеле и врсти културе под којом се налази, потребна је још само одлука о осигурању – рекао је он и додао да су директни сусрети прилика да се одговори на питања и додатна интересовања пољопривредника.

Део учесника скупа

Челни људи Тутина, Сјенице и Новог Пазара нагласили су да постоји потреба да се са представницима државе договори начин на који ће цео крај реализовати своје потенцијале, па и у производњи хране, а да се затим тај договор доследно и спроведе.

Председник Скупштине општина Сјеница Хазбо Мујовић најавио је да ће у овом месту ускоро бити отворен пољопривредни факултет, што ће дати нови подстицај развоју.

Бројни пољоприведници Пештера на едукативном скупу

На едукацији у Сјеници Момир Ковачевић из фирме „Органски висови Пештера“, која производи хељду на 20 хектара, имао је недавно штету од града која је процењена на 1,4 милиона динара и коју му је покрила полиса „Дунав осигурања“.

Осигураник Дунав осигурања – штета ефикасно процењена и исплаћена

Он каже да традиционално користи услуге „Дунав осигурања“, што његовом послу гарантује сигурност улагања током читаве године, и додаје да су за пољопривредну производњу у овом крају највећи ризици временске непогоде, па и осталим пољопривредним произвођачима препоручује да своја улагања и рад заштите полисама осигурања.

„Дунав осигурање“, као компанија која у својој понуди има више од 90 различитих услуга осигурања и пласира их на више од 600 продајних места у Републици Србији, едукације овог типа организује широм Србије, посебну пажњу посвећујући пољопривреди као стратешкој грани развоја Србије.

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
17°
Sat
19°
Sun
20°
Mon
17°
Tue