Извор: pixabay.com
ВИДЕО Занимљивости

ОРУЖЈЕ АПОКАЛИПСЕ: Најразорнија нуклеарна бомба икада направљена (ФОТО,ВИДЕО)

Јутра 30. октобра 1961. године, модификовани совјетски бомбардер Ту-95 полетео је са аеродрома Олења на полуострву Кола на северу Русије. Носио је нешто што до тада није испробано – цар-бомбу, највећу и најјачу нуклеарну бомбу икада детонирану.

Ту-95, специјално прилагођен за ту намену и завршен годину дана раније, носио је џиновску бомбу испод себе, јер је била превелика да би стала унутар летелице.

Ова хидрогенска бомба је била осам метара дугачка, пречника 2,6 метара и тежила је више од 27 тона. Изгледом је у великој мери подсећала на „Малог дечака“ и „Дебељка“, бомбе које су разориле јапанске градове Хирошиму и Нагасаки.

Цар-бомба, извор: wikipedia.org

Велики број техничких ознака јој је додељен, али је данас најпознатија као цар-бомба, што је кодно име које су јој дали западњаци. У СССР-у она је означена као РДС-220, а надимак је био ,,Иван“, по конструктору оружја. Она није била обична нуклеарна бомба. Била је резултат грозничавих напора совјетских научника да створе најјаче нуклеарно оружје у историји, а премијер Никита Хрушчов је желео да се свет тресе од страха од моћи совјетске технологије.

То је било метално чудовиште превелико да стане и у највећи авион – била је уништавач градова, оружје које би се користило као последња мера.

Авион офарбан у јарко белу боју, како би се ублажио ефекат блеска од детонације, стигао је до свог одредишта – Нове земље, ретко насељеног архипелага у Баренцовом мору. Пилот мајор Андреј Дурновтсев подигао је летелицу на висину од десет километара.

Извор: wikipedia.org

Мањи Ту-16 бомбардер летео је поред спреман да сними предстојећу експлозију и узме узорке ваздуха док би бежао из зоне експлозије. Како би дали шансу авионима да побегну (она је била око 50 одсто), цар-бомба је бачена заједно са џиновским падобраном, који је сам тежио око једне тоне и успоравао пад оружја.

Падобран је усмеравао бомбу и једрио са њом до висине од 3.940 метара, где је детонирала. У теорији, два бомбардера требало је да су до тада удаљена скоро 50 километара, што је требало да буде довољно да преживе. Тренутак ослобађања бомбе иначе је контролисан са земље.

Цар-бомба детонирала је у 11.32 по московском времену. Уз заслепљујући блесак, бомба је створила џиновску ватрену куглу скоро осам километара широку, а она се због моћи свог удара протегла у висину. Блесак је виђен са удаљености од хиљаду километара.

Извор: wikipedia.org

Печурка од детонације уздигла се на висину од 64 километра, док се њена капа проширила на пречник од 100 километара.

На копну њен ефекат је био катастрофалан. Село Северни, удаљено око 55 километара, било је потпуно уништено. У местима стотинама километара далеко, куће су такође тешко оштећене. Радио-комуникација није могла да буде успостављена сат времена.

Дуровтсев је у свом „тупољеву“ имао среће да преживи. Удар од бомбе узроковао је чак и на великој удаљености да једва одржи контролу над авионом.

Извор: wikipedia.org

Камерман у другом авиону описао је детонацију: „Облаци испод авиона и у даљини шљаштили су. Море светлости ширило се испод летелице, а облаци су почели да светле и постају провидни. У том тренутку наш авион се налазио између два слоја облака, а испод нас се ширила огромна наранџаста ужарена кугла. Ширила се у висину. Изгледало је као да у себе усисава све што јој се нађе на путу. Спектакл је био фантастичан, нестваран и натприродан.“

Цар-бомба је ослободила невероватну количину енергије – око 57 мегатона (једнако снази 57 милиона тона ТНТ-а). То је више од 1.500 пута снажније од сабране моћи бомби бачених на Хирошиму и Нагасаки и чак десет пута снажније од све муниције коришћене у Другом светском рату.

Сензори су регистровали да је удар бомбе чак три пута обишао читаву планету Земљу. Оно што је можда најстрашније јесте чињеница да су совјетски научници могли да направе и дупло јачу бомбу од ове која би имала снагу од 100 мегатона, али је совјетски државни врх од тога одустао јер није имало смисла правити толико разорно оружје.

Извор: Говори Србија, РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Совјетско тајно истраживање које је УЖАСНУЛО ПЕНТАГОН

Вучић и Трамп до краја године о питању Косова

САД: Величање усташтва и антисрпска осећања у Хрватској

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat