Орбан (фото: Синхуа)
Европа Свет

ОРБАН ПРАВИ САВЕЗ ДРЖАВА: Србија важан члан

Србија не припада Балкану, већ централној Европи. Историјски интерес Мађарске је да са Србијом буде у истој политичкој заједници.

ЗАШТО ЈЕ ДО САДА ЋУТАО Крстајић открио велику истину о Матићу после које ништа неће бити исто

Мађарски премијер Виктор Орбан одабрао је румунску бању Тушанду, насељену Секељима који говоре мађарски, да пред припадницима своје владајуће партије „Фидес“, која се ту окупља сваког лета, представи недавно своју визију „нове Европе“. А она укључује и Србију. Његов пројекат Е 6 спаја четири земље Вишеградске групе – Мађарску, Пољску, Чешку и Словачку – плус Румунију и Србију у политичку и економску унију.

УЖАС НА ОНКОЛОГИЈИ: УМИРУ ГЛАДНИ, БЕЗ КЛИМЕ И УЗ МИШЕВЕ!

Истичући да „алтернатива глобализму постоји“, Орбан свој план заснива на пет тачака. Он централноевропски пут види као савез независних држава заступљених у ЕУ по принципу „једна нација, један глас“, повезаних заштитом хришћанске културе, традиционалне породице, националне економије, уз одбијање мултикултурализма и имиграције.

КАКО СУ САША И ДЕЈАН МАТИЋ ИЗГУБИЛИ ВИД: Ово је права истина!

Орбан сматра да тежиште треба да се помери ка средњој Европи, јер западна има све више проблема у безбедносном смислу, што утиче на економски раст и квалитет живота. Његова група Е 6 представља и противтежу најмоћнијим земљама ЕУ, које инсистирају све више, како је то формулисао француски председник Емануел Макрон, на Европи „у више кругова“.

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ НАЈЛУЂИ СРПСКИ ТРЕНЕР: ДИВЉАО КАО ВОЂА НАВИЈАЧА, ПА НАСМЕЈАО ЈАПАНЦА ДО СУЗА

Орбанова идеја је да се глас земаља „нове Европе“ јаче чује у ЕУ ако заједнички иступају. Савез шест земаља које укупно броје 93 милиона људи имао би значајан економско-политички потенцијал. Многе од њих имају бољу комуникацију са новом администрацијом у Вашингтону, али и са Москвом, него неке од земаља „старе“ Европе. Уз то, управо ова група земаља у Европи чини окосницу великог кинеског пројекта „Појас и пут“:

– Стогодишња усамљеност Мађарске је завршена, регион треба повезати мрежом ауто-путева и пруга. Када буде готово са обновом Карпатског басена, требало би формирати нови, снажан и безбедан регион – поручио је Орбан.

Прикључивање Србије Вишеградској четворки се помињало и раније, али овог пута она долази у тренутку када сарадња Мађарске и Србије достиже историјски врхунац. Само у фебруару у Будимпешти је потписано 10 споразума о сарадњи и девет међудржавних споразума. Договорена је изградња пруге Београд – Будимпешта, робна размена у 2017. износила је милијарду и по евра. Мађарска је један од највећих заговорника што скоријег уласка Србије у ЕУ.

ХОРОР У ПАЛАНЦИ: Ножем КАСАПИО жену до смрти, ћерка слушала вриске!

Али, Орбанова визија ЕУ знатно се разликује од оне коју пројектује либерална Европа, због чега је у сталном сукобу са Бриселом. Орбан је оштро критиковао бриселски естаблишмент, називајући га некомпетентним да се избори са мигрантском кризом. Европска комисија фаворизује, према његовим речима, оно што он назива „либералном недемократијом“, уз ограничење слободе говора у име такозване политичке коректности. Но, док му је Брисел оштро узвраћао и претио, Орбан је у Мађарској побеђивао.

СТИЖУ НАМ КИША, ГРМЉАВИНА И ГРАД: Ево када почиње невреме и колико ће трајати!

По мандату који укупно траје више од деценије, Орбан је не само трећи у мађарској историји, већ и премијер који ужива огромну популарност и ниже економске успехе. Прошле године Мађарска је забележила раст од четири одсто. Кредит узет од ММФ-а на почетку економске кризе 2008. отплаћен је, а ММФ послат кући. Извоз је порастао, а незапосленост пала на око шест одсто.

Мађарски премијер је показао и амбицију да се профилише као вођа европских неоконзервативаца, али отворено питање било је колико су идеје које је применио на Мађарску примењиве на остатак Европе. Као заговорник суверенизма, у неколико наврата је долазио у сукоб са ЕУ. Орбан је јачао односе Мађарске и Русије, критикујући санкције ЕУ према Москви.

ВИШЕ ОД 18 ГОДИНА ЈЕ ПРОШЛО ОД АРКАНОВОГ УБИСТВА, А ОВАЈ МОМЕНАТ ЦЕЦА НИКАДА НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ „Притрчала сам сепареу и угледала згрушану крв на Жељковом левом оку, зуби су му били избијени…“

Због умереног евроскептицизма, популистичке реторике и пропагирања концепта нелибералне демократије, Орбан је постао један од најутицајнијих лидера у ЕУ. Подршка од чак 70 одсто коју је освојио на последњим изборима, даје му ветар у леђа.

Орбан нуди вредности које су Европу учинили онаквом каква је била – моћна и јака. Његов програм у пет тачака већ је назван „орбаномика“, а он сам „европски Трамп“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) У ЗМИЈСКОМ ЛЕГЛУ: Шпијун Сиријско-арапске армије направио тајни снимак базе џихадиста, ево шта је све видео

ЦЕЛА СРБИЈА У СТРАХУ ОД НОВОГ РИГОРОЗНОГ ПРАВИЛНИКА: Технички преглед иде до најситнијих детаља, али због ОВИХ 5 РАЗЛОГА СИГУРНО ПАДАТЕ!

Генерал Фабио Мини: У НАТО улази само онај који жели да буде амерички роб

Процурео САДРЖАЈ ОПТУЖНИЦЕ против Зорана Марјановића: Ово су 4 КЉУЧНА ДОКАЗА!

ВУЛИН У МИНСКУ: Изузетни односи председника, довели до бољих односа Србије и Белорусије!

(ФОТО) ПАКАО НА ГРАНИЦАМА! НА БАТРОВЦИМА СЕ ЧЕКА 4 САТА, гужве и на путевима и наплатним рампама!

Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
24°
Tue
24°
Wed
26°
Thu
28°
Fri