Kurir
Србија Хроника

ОПРЕЗ! ОВО СУ ПРЕВАРЕ КОЈЕ ХАРАЈУ СРБИЈОМ: Опасне лепотице, лажне хуманитарне акције, бели магови! ЕВО КАКО МОГУ ЛАКО ДА ВАМ ИСПРАЗНЕ НОВЧАНИК

Грађани Србије све чешће се налазе на мети све популарнијих интернет превара. Видовњаци, пророци, непроверени сајтови за онлајн куповину, лажни хуманитарни сајтови, понуде за послове у иностранству преко непостојећих фирми, па и лажне девојке...

Драма на Копаонику! Због чак 7 удеса за сат времена планина потпуно блокирана, још нема вести о повређенима

Лажне поруке о добицима на играма на срећу и добротворне прилоге, као и поруке у вези са љубавним, пословним понудама и хуманитарним акцијама оштетиле су Србе за стотине хиљада евра!

Иако су многе преваре обелодањене, интернет преваранти не намеравају да се зауставе. Напротив, интернет им нуди безброј могућности да насамаре лаковерну особу, а понекад су ове преваре толико добро осмишљене да вам никада не би ни пало на памет да је у питању лаж.
Ловац убио колегу мислећи да је дивља свиња, а онда је урадио нешто још горе

Опасни мејлови

Последња у низу интернет превара која је стигла на мејлове широм Србије, била јеса мејл адресе „Господина Паркера Џејмса“, који тврди да му је нигеријска власт напокон исплатила компензацију од 10,5 милиона долара, а све уз помоћ господина Алекса Вилијамса, представника ФБИ-ја. Овај преварант саветује жртве да се, такође, обрате Алексу Вилијамсу, како би и њима помогао, а то све уз надокнаду од 275 долара „за папиирологију“.

Иако ова превара делује јако наивно, није мали број оних који су широм света насели на њу. У полицији у Србији, Срећом, за сада нико није навео, да је овом преваранту уплатио новац.

Мирослав Јовановић (65), који је на Звездари усмртио оца Светислава (91) па себе, највероватније најавио шта ће да уради јер су после пуцњаве у стан дошли рођаци, а врата нису обијена

Великодушно наследство

Међутим, неколико држављана Србије у септембру ове године пријавило је полицији једну добро осмишљену интернет превару на коју су, нажалост, насели.
Са мејла „Госпође Целине Јоуберт“ насумице бираним Србима стигао је мејл у ком ова „госпођа“ објашњава да је болесна од рака грла и како је имала тешку судбину. Како тврди „нема никог свог“ и своје наследство одлучила је да остави некој особи насумице и то сте баш ви. Након овога, преваранти су се толико потрудили па у следећем мејлу својој жрви чак пошаљу и породичне фотографије као „доказ искрености“.

Онима који су одговорили на овај мејл, јавио се чак са другог мејла и „адвокат“ који објашњава како ћете добити на банковни рачун 850.000 евра и тада долази до зачкољице. Адвокат прво мора да направи даровницу која кошта 498 евра и коју ви плаћате, а онда су сви ти милиони „само ваши“.

ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ! Пре 26 година „мерчеповци“ су убили Александру Зец – имала је само 12 година!

Лажни купци и продавци

Куповина преко интернета је у Србији још увек ризична област. Тешко је знати коме баш можете веровати, па је најбоље да оглас проверите неколико пута пре него што се усудите да нешто поручите са непроверених сајтова.

Када је Бојан Андровић из Десимировца код Крагујевца почетком агуста ове године наручио мобилни телефон ЛГ К10 преко сајта „Лалафо“, није ни сањао да ће бити брутално изигран. Вешти преварант му је, уместо телефона, у пакету послао парче бетона и продао му га за 9.500 динара.

Иста ситуација догодила се 2013. године Ненаду Петровићу (29) из Београда који је могао само да се ухвати за главу када му је уместо ноутбука, који је за 12.100 динара купио преко сајта стигла – цепаница тешка више од два килограма.

ПУСТИТЕ МЕ ДА ГА ДОКРАЈЧИМ: Застрашујући детаљи суровог убиства тинејџера у Панчеву! ОСУМЊИЧЕНИ БИО ДРОГИРАН?!

Јована Ж. (34) из Крагујевца у мају ове године одлучила је да прода своју
венчаницу преко интернета после венчања, али је остала и без ње и без новца. Након што је поставила оглас на сајту за куповину и продају стигла јој је порука на енглеском језику у којој је била и имејл адреса заинтересоване особе, извесне „Мадам Тити“.

Наивна млада је послала венчаницу на адресу у Немачкој. Договорена је и цена од 300 евра, а Јована је послала број свог рачун. Истог дана стигао је и мејл из њене банке са наводном потврдом трансфера, а Јована је морала да пошаље потврду да је послала венчаницу као и личне податке.

Међутим, већ следећег дана стигла је порука како је на Јованин рачун уплаћено 215 евра више од договорене суме и молба да тај новац уплати њеној рођаки у Канади. Преварена Јована, није добила никакав новац.

Језива историја Београда: Трг републике крије мрачну тајну прошлости

Лажни хуманитараци

У ери друштвених мрежа постало је јако лако раширити информацију о неопходној хуманитарној помоћи. Хумани људи из целе Србије тако само на основу нечије објаве спремни су да „одреше кесу“ како би помогли. И ту понекад зна да настане проблем…

Прошле године Шапчанин Филип Ј. (23), представљајући се као глумац Сергеј Трифуновић, од недужних људи узео је 345.000 динара „како би помогао болесној деци“.

Наиме, он је користио више лажних профила на Фејсбуку у тако грађане доводио у заблуду да уплаћују новац за Трифуновићеву хуманитарну организацију.
Да ствар буде још гора, свих 345.000, желећи да помогне болесној деци, уплатила је једна особа! Овај преварант убрзо је ухапшен.

„Помозите ми, болесно ми је дете“

Оваквим преварама најтеже је „одолети“ и препознати коме је помоћ заиста потребна, а ко само користи ситуацију. Наиме, на интернету се све чешће могу пронаћи молбе за лечење болесне деце, људи… Тужна прича, нека фотографија и жиро рачун. Из жеље да помогнемо болесној особи, лако наседамо на овакве преваре које су, нажалост, и у оваквим ситуацијама честе.

Пре неколико дана пожаревачка полиција ухапсила је С. И. (33) из овог града због сумње да је са супругом прикупљала новчану помоћ за операцију свог сина, иако за ту операцију средства обезбеђује Фонд ПИО.

На овај начин осумњичени су довели у заблуду већи број грађана и фирми који су донирали новац, а за себе остварили имовинску корист.

Срби одговарају за Донбас, а кад ће Хрвати

Лажни послодавци

Незапослени људи који траже посао преко интернета лако могу постати мета преваре. Лажни послодавци вас контактирају путем мејла или постављеног огласа, са речима да сте од многобројних кандидата баш ви изабрани. Висока плата, посао није тежак. Међутим, „само“ треба да уплатите чланарину, или пошаљете банковне податке о својм банковним рачунима.

Многи Срби преварени су и од стране „послодаваца“ који нуде посао у иностранству. На овакав начин 2014. године преварено је 19 држављанина Србије и БиХ. М.Ц. (29) из Ниша и Н. Г. из Ченте нудећи посао преко интернета стекли су укупну корист од 7.000 евра!

Они од септембра прошле године постављали огласе којим су нудили посао у иностранству, а заинтересовани је требало да путем пост-нета уплате између 10.000 и 40.000 динара за путне трошкове и осигурање. Након уплата преваранти су прекидали сваки контакт са њима.

СПРЕМНИ И ПИЛОТИ: МиГови из Русије спремни на пролеће! Руски стручњаци раде на томе!

„Бели маг“

Посебно треба да будете опрезни када се обраћате „белим маговима“ и видовњацима који „ће решити све ваше проблеме“. Пре неколико дана многе је потресла вест о хапшењу „Видовитог Милана“, заправо Михаила Ж. (39) из села Мала Плана код Смедеревске Паланке.

Он је осумњичен да се представљао као бели маг и да је неколико десетина грађана Србије, којима је обећавао да ће им „скинути црну магију“ преварио за 3,3 милиона динара.

Клијенти којима је требало да „скине чини“, плаћали су му пост-нетом, а он је, према сазнањима „Блица“ ишао код њих да отклони „црну магију“.

Наводно му је те услуге платило више од 315 грађана из разних крајева Србије, који по свему судећи нису били задовољни резултатом његовог рада, па су пријавили да су преварени. Ипак, не одбацује се могућност да је више грађана преварено, али да се због срамоте нису усудили да то пријаве тужилаштву.

Михаило се оглашавао у специјализованом часопису, у коме се и иначе објављују рекламе раних видовњака, белих и других магова, али је користио псеудоним Милан, био је „Видовити Милан“, а као једну од референци, зашто баш њему да се обрате за помоћ, навео је „влашко искуство“. Аргумент му је био и да их „лекари погрешно лече“.

Језива историја Београда: Трг републике крије мрачну тајну прошлости

Лажне лепотице

И усамљени мушкарци лако могу да упадну у мрежу интернет превара. Наиме, у Србији су забележене и преваре путем лажних љубавних понуда које пристижу мушкарцима, најчешће на сајтовима за упознавање. Иза овога вреба преварант који као „млада, атрактивна и слаткоречива девојка“ покреће конверзацију, а која ће након краћег дописивања у којем би написала и да вас воли путем мејла изразиће и жељу да вас лично упозна.

Преварант тада тражи више од хиљаду евра за авионску карту, а када насамарени мушкарци, заљубљени до ушију, то и ураде, престаје свака комуникација, а са њом и ваш новац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Захарова Западу: Победа у Сирији је наша — китите се Либијом и Ираком

(ВИДЕО) НАТО НАС ЈЕ ОСЛОБОДИО, ТО НИЈЕ БИЛА АГРЕСИЈА: Овако је говорио нови ЈАНКОВИЋЕВ коалициони партнер

ШЕФ НЕМАЧКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА УПОЗОРАВА: Кина појачала сајбер шпијунажу

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
28°
Mon
27°
Tue
27°
Wed
28°
Thu