Informer
Друштво Србија

ОПРЕЗ! ОД ПОНЕДЕЉКА – У ЗАТВОР ЗА БРЗУ ВОЖЊУ, ПРЕТИЦАЊЕ НА ПУНОЈ као и за…

По новом закону, за драстично прекорачење брзине, вожњу са више од два промила алкохола, претицање колоне преко пуне линије и два узастопна преласка на црвено иде се на робију 30 до 60 дана * Дупло веће казне за невезивање појасева и употребу мобилних, за чак 11 прекршаја се плаћа више од 100.000 динара

(ВИДЕО) ЏИНОВСКИ КИНЕСКИ САТЕЛИТ ЈУРИ КА ЗЕМЉИ! Свемирска станица од 9 тона НЕКОНТРОЛИСАНО ПАДА, ево који су градови најугроженији!

Возачима који возе брже од 140 км/х у насељу и 220 км/х на аутопуту или имају више од два промила алкохола у криви прети до 60 дана робије, предвиђају измене Закона о безбедности саобраћаја које ступају на снагу од уторка, 3. априла! Иза решетака ће завршити и они возачи који буду претицали колону преко пуне линије или најмање два пута прођу кроз црвено светло у року од 10 минута.

Поред ових пет прекршаја, нови закон доноси категорију 11 „изузетно тешких кршења прописа“ за које ће возачи добити драконску казну од 100.000 до 120.000 динара, 14 казнених поена и осам месеци забране управљања возилом (погледајте табелу). Такође, санкције за невезивање појаса и употребу мобилног за воланом дуплиране су са 5.000 на 10.000 динара…

(ВИДЕО) КОНАЧНО ОТКРИВЕНА ИСТИНА О ЧУДОВИШТУ ИЗ ЛОХ НЕСА: Прича је настала пре 85 година, а један човек зна све детаље!

Како за Информер објашњава директор Српског комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић, ови прописи су оправдано оволико ригорозни, јер на путевима у Србији још увек гине огроман број људи.

– Само прошле године у саобраћајним незгодама погинуло је 579, а повређено 21.318 људи. И даље је брзина „највећи убица“ на нашим путевима, а великом броју удеса „кумују“ пијани возачи. То је разлог због чега су казне за овакве прекршаје драстично пооштрене, па они најбахатији који возе брже од 140 км/х у насељу и 220 км/х на аутопуту или имају више од два промила алкохола у крви и треба да иду у затвор. Многи мисле да ово повећање казни служи само за пуњење буџета, али нису свесни да се од казни годишње прикупи од 25 до 30 милиона евра, а трошкови саобраћајних незгода, само у 2017, износе око 270 милиона евра. Од наплаћених казни држава не може да плати ни лечење повређених, а да не причамо о другим трошковима – јасан је Окановић.

СТРАВИЧАН ПЛАН ЗА БРИСАЊЕ ЕНКЛАВА! Вучић: Хоће да нам отму север Косова! У Новом Брду већ за годину дана имају већину!

Професор на Саобраћајном факултету Милан Вујанић, који је и сам учествовао на прављењу ових измена закона, сматра да су нове, пооштрене казне морале бити још драстичније.

– Неке измене су добре, а за неке сам предлагао да буду још строже! Типичан пример је смањена граница за алкохол, за коју ја сматрам да треба да буде „нула“, а не 0,2 промила! Такође, онај ко у граду вози брже од 140 км/х не ради то случајно него свесно, па бих ја том возачу доживотно забранио управљање аутомобилом! Податак који говори у прилог томе колико је опасно дивљати аутомобилима по граду јесте да ако пешака удари возило брзином већом од 80 км/х, он гине на лицу места – тврди Вујанић.

ЈОШ ЈЕДАН НАТО УДАР НА СРБИЈУ: Западна алијанса скупља ЈМБГ и отиске прстију грађана Србије!

Измене Закона о безбедности саобраћаја донеле су и строже прописе за нове возаче и оштрије казне за вожњу деце у колима на непрописан начин (погледајте табелу), као и повећавање санкције за невезивање појаса, телефонирање током вожње или непрописне и нечитке таблице на 10.000 динара. Уз све то, стручњаци су подржали и смањење казни за вожњу зауставном траком, управљање возилом ноћу само са упаљеним позиционим светлима и ситуације у којима је истекла возачка дозвола или регистрациона налепница. Такође, претицање бицикла, трактора, мотокултиватора, запрега и радних машина више се ни неће сматрати прекршајем.

– Ја сам се залагао да буде дозвољено претицање преко „пуне линије“ спорих возила и мислим да је одлично што се то више не кажњава. На нашим путевима има деоница где је пуна линија дуга преко 5 км и небулозно је да толико дуго возимо иза, рецимо, мотокултиватора. Такође, поједине казне су биле драконске и добро је што су смањене – каже Вујанић.

Казне које су смањене

* Казна за вожњу зауставном траком је смањена са 100.000-120.000 динара, 8 месеци забране и 14 поена на 20.000-40.000 динара, 3 месеца забране и 6 поена.
* Казна за вожњу ноћу на осветљеном делу пута само са позицијама смањена је са 15.000-30.000 динара, 3 месеца забране и 2 поена на 10.000 динара.
* Казна за истеклу возачку дозволу више од шест месеци је смањена са 15.000-30.000 динара, 3 месеца забране и 5 поена на 10.000 динара.
* Казна за управљање возилом чија је регистрациона налепница истекла за више од 30 дана је смањена са 6.000-20.000 динара и 2 поена на 10.000 динара.

(ВИДЕО) ПОДГОРИЦА ПОД БЛОКАДОМ: Убијени Шаковић и Јовановић, убица у бекству

Шта се више неће сматрати прекршајем

* Биће дозвољено претицање преко „пуне линије“ спорих возила – бицикала, трактора, мотокултиватора, запрега и радних машина.
* Мотоцикли више неће морати да иду један иза другог када се крећу у групи.
* Претицање ових возила преко „пуне линије“ никада није дозвољено испред превоја, на превоју, испред и у непрегледној кривини, ако се возило зауставља ради пропуштања пешака на пешачком прелазу, као и ако се та возила крећу у колони

Повећане казне за појас, мобилни и таблице

1. Казна за коришћење мобилног телефона током вожње – 10.000 динара (била је 5.000 динара)
2. Казна за невезивање појаса – 10.000 динара (била је 5.000 динара)
3. Непрописно постављане или нечитке таблице – 10.000 динара (била је 3.000 динара)

ПОТРЕСНО! МАРИНА ТУЦАКОВИЋ: Најрадије бих умрла! Али морам да живим због сина

Правила за нове возаче

– Трајање пробне дозволе повећано је са једне на две године. *
– Не смеју управљати возилом веће снаге од 80 КЊ (108кс). **
– Не смеју возити брзином већом од 45 км/х у насељу, 72 км/х ван насеља и 110 км/х на аутопуту.
– Не смеју возити од 23 часа до 6 часова ујутру.
– Не смеју да користе телефон током вожње, чак ни уз блутут уређаје.
– Нулта толеранција на алкохол.
– Млађи од 18 година морају возити са особом која има возачку дозволу бар пет година, максимално могу возити три сапутника.
* За млађе од 19 година пробна дозвола траје до 21. године
** Осим ако је у друштву члана породице који има дозволу дуже од пет година.

Одбио милион долара због Србије: Отаџбина је светиња…

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

До ивице рата: Који је следећи корак у заоштравању Запада против Русије

Вулин: Јака Србија, јака војска

РУСИ УЗВРАЋАЈУ УДАРАЦ: Москва забранила улазак у земљу хрватском дипломати!

(ВИДЕО) ПИЛОТ НИЈЕ МОГАО ДА ВЕРУЈЕ: Телефоном снимио два НЛО-а како пролећу на само пар метара испред његовог авиона!

Извор: informer.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
20°
Thu
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun