Америка Аналитика Србија

ОПРЕЗ: Нова америчка НВО ровари по Србији и свету!

Америчка невладина непрофитна организација ,,Spirit of America" (Дух Америке) основана је са циљем да цивилним каналима и преко цивилног особља логистички и обавештајно помаже америчке војне операције широм света, а активна је и у Србији.

Амерички војни и обавештајни планери одавно су увидели да се рат данашњице више не води само у војној него и у сферама које су невојне, односно цивилне: култури, медијима, економији, забави, науци, итд. У том циљу војска САД одавно сарађује са широком палетом невладиних организација, међутим од недавно је отпочела и праксу оснивања НВО специјализованих за подршку војним операцијама. Најупечатиљивији пример тога је НВО ,,Дух Америке“.

Рекламни материјал организације Дух Америке

Како ,,Дух Америке“ за себе каже, њихов циљ је да ,,пруже флексибилне, приватне асистенције локалним потребама које имају америчке војне снаге и дипломатија изван територије САД“. Ова организација је тренутно активна у 51 земљи, а међу њима су Украјина, Сирија, Ирак, Авганистан, али и Србија и Босна и Херцеговина. За себе кажу да се финансирају у потпуности из приватних донација и наводе да имају око 16.000 донатора. Као неке од својих до сада успешних акција наводе формирање украјинске радио станице за психолошке операције против руских акција у Донбасу, опремање проамеричких снага у Ираку, као и хуманитарне акције у западној Африци којим се локално становиштво одвраћа од приступања герилским снагама. Интересантно је да се у њиховом саветодавном одбору налазе пензионисани генерал Филип Бридлоу који је командовао америчким снагама у Европи до пре годину дана, као и пензионисани генерал Стенли Мек Кристал који је командовао НАТО снагама у Авганистану 2010. и сматра се експертом за специјалне операције.

Земље у којим организација ,,Дух Америке“ делује

Амерички војни експерти објашњавају делатност ове организације као ,,средство јачања америчког утицаја у иностранству“. ,,Ако САД намеравају да савладају агилне претње које су протекле две деценије изнедриле, морамо да научимо да користимо све ресурсе на нашем располагању. То подразумева стварање услова да америчко друштво као целина доприноси нашим војним операцијама у иностранству“, изјавио је о организацији Дух Америке пензионисани генерал Чарсл Кливленд, иначе бивши начелник америчке Команде за специјалне операције.

Природа њихових досадашњих акција у Србији и Босни и Херцеговини је званично била хуманитарна.

Извор: Говори Србија

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri