Друштво Србија

ОПРЕЗ! НЕКО СКУПЉА НАШЕ ПОДАТКЕ?! Упозорење на лажне награде игре које круже Србијом!

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности упозорио је данас на лажне наградне игре на интернету, наводећи да ту постоји ризик могуће злоупотребе личних података.

Поверенику Родољубу Шабићу, како се наводи у саопштењу, учестало пристижу пријаве грађана поводом лажних наградних игара које се постављају на интернету (друштвеним мрежама, преко мобилних апликација…).

(УЗНЕМИРИЈУЋИ ВИДЕО) УБИЈАО НА СВЕ СТРАНЕ: Биографија Атифа Дудаковића открива језиве детаље! Стрељати на лицу места!

Организатори лажних наградних игара се служе називом неког од познатих привредних друштава или брендова и од учесника траже достављање фотографије или скенираног личног документа, углавном личне карте или пасоша, на којој је потребно да се види фотографија тог лица.

Након кратког временског периода, наведена интернет страница или налог на друштвеној мрежи на којој је постављена лажна наградна игра се гаси.

БОЈАНИНА ДРУГАРИЦА ЈЕ ПОСЛЕДЊА ОСОБА СА КОЈОМ ЈЕ НЕСРЕЋНА ДЕВОЈКА ПРИЧАЛА: Вече пре њене смрти смо се чуле телефоном и све је било у реду

Прибављени лични подаци грађана, односно копије њихових личних докумената, остају у поседу непознатих лица, са не малом вероватноћом да могу бити злоупотребљени, упозорава у саопштењу повереник.

Како се наводи, преко извора на којима су постављене лажне наградне игре не може се утврдити ко исте организује, нити спровести надзор над применом Закона о заштити података о личности од стране њиховог организатора, а у наведеним радњама препознатљиви су елементи више могућих кривичних дела која се гоне по службеној дужности, а која се врше коришћењем интернета (превара, неовлашћена употреба туђег пословног имена и друге посебне ознаке робе или услуга).

(ВИДЕО) БУРНА РЕАКЦИЈА СИРИЈАЦА: РУСКА ВОЈСКА УШЛА У ОСЛОБОЂЕНИ ОД ТЕРОРИСТА ГРАД КАЛАМУНА

Повереник је у писму упућеном тужилаштву, сугерисао да се на ову појаву обрати појачана пажња.

Грађане који му се обраћају тим поводом, Повереник упућује да поднесу кривичну пријаву Посебном одељењу за борбу против високотехнолошког криминала при Вишем јавном тужилаштву у Београду, на [email protected]

Повереник позива грађане да воде рачуна о својим подацима о личности и да се према њима односе одговорно.

ОСТАВИЛА МУЖА ПРЕКО ФЕЈСБУКА И ПОСТАЛА ХИТ: Пренесите мојој свекрви да јој остављам сина, нека њој пијан мокри поред ВЦ шоље! ‘Ебо ме воз који ме вама довезао!

Податке не треба да олако остављају на интернет страницама, односно, уколико то намеравају да чине, треба претходно да провере да ли је иста званична страница тог привредног друштва и да ли исто организује неку од наградних игара, каже се у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДАЧИЋ: Напалата за улазак у Шенген веома лоша одлука, СВИМА БИХ УДАРИО РЕЦИПРОЦИТЕТ!

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Објављен снимак БРУТАЛНОГ УБИСТВА ЛИДЕРА ЈЕМЕНА!

(ВИДЕО) КИМ СТИГАО У ЈУЖНУ КОРЕЈУ: Држали се за руке и заједно скокнули преко границе!

СТЕФАНОВИЋ ЈАСНО ПОРУЧИО: Ухапсићемо Харадинаја ако дође у Прешево!

Извор: Танјуг/Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
23°
Mon