Друштво Србија

ОПРЕЗ! ЛИЧНУ ДАЈТЕ САМО ПОЛИЦИЈИ: Све више злоупотреба матичног броја! ЕВО КО СМЕ ДА ВАМ ТРАЖИ ДОКУМЕНТА!

Трговци, контролори у аутобусу, обезбеђење тек су неке категорије које без законског основа траже личне податке грађана чија злоупотреба може имати погубне последице.

Све чешће се дешава да нам неко тражи лична документа без икаквог законског основа, па лични подаци и ЈМБГ многих грађана заврше код неовлашћене особе, што у крајњој линији може да се злоупотреби.

ПРЕОКРЕТ ГОДИНЕ Ибрахимовић саопштио шокантну одлуку, свет у неверици!

Последња у низу злоупотреба личних података десила се пензионеру Јеленку Стојковићу, коме је неко искористио ЈМБГ и купио три телефонска броја, преко којих је направио дуг од чак 160.000 динара. Све ово враћа Јеленко, ком одбијају трећину пензије.

Крађа идентитета

НАТАШУ ЈУРИЛИ ЗЕЛЕНАШИ ЗБОГ ЛУКИНИХ ДУГОВА: Ево зашто је стварно почео РАСПАД БАЈКЕ певачице и њеног мужа!

Могућности за злоупотребу су разне, од крађе идентитета, злоупотребе података преко друштвених мрежа, до злоупотребе у области телекомуникацијског, банкарског, здравственог и осигуравајућег сектора, будући да ваш матични број може да се искористи за израду личних докумената који касније могу да се користе да извршење кривичних дела.

Да грађани не би своје приватне податке откривали другима када то не морају, Курир је истражио како људи треба да поступе када им неко затражи лична документа.

(ФОТО/ВИДЕО) КРВ НА УЛИЦАМА АТИНЕ: Грци бране Сирију, руше Труманову статуу

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић каже да постоје два правила на основу којих неко може да добије од грађана ЈМБГ и личну карту. Први је законски основ, а други наша сагласност.

– Личну карту или било који лични документ има право да вам тражи само онај ко је на то овлашћен законом. Ако вам није јасно да ли је овлашћен, онда питате по ком члану закона ви то од мене тражите. Ако није у стању да вам каже, онда нисте у обавези да му дате. Други случај је да онима који нису законом овлашћени, а траже вам документ, ви сами одлучите да ли желите да дате личну карту – објашњава Шабић.

ЛУДА ПРИЧА ИЗ КРАГУЈЕВЦА: 12 сати ПОТПУНО ГО био заглављен у пролазу од 20 цм, ВАТРОГАСЦИ ГА ЈЕДВА СПАСЛИ!

Детаљна провера

На сајту повереника можете детаљно проверити ко је све овлашћен законом да вам тражи личне податке, а Курир издваја оне најбитније.

Потрошачи упозоравају
ЈМБГ ЈЕ „ГОВОРЕЋА ШИФРА“

Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије упозорава да је ЈМБГ „говорећа шифра“ која може да открије све о нама, али и да се злоупотреби:

ИНСПЕКТОР УКП ПАО ЗБОГ ПРЕВАРЕ ОД 500.000 ЕВРА! Филмска прича о рекетирању бизнисмена из Баточине

– Ако га оставите, рецимо, у бутику или некој трговини, очекујте навалу позива маркетиншких агенције која вам нуде производе знајући ваше потрошачке навике. Са туђим матичним бројем можете да отворите рачун у банци и подигнете кредит на туђе име, можете и да отварате фирме. Може да се злоупотреби и за бирачке спискове, личним подацима се тргује у модерном свету. Европа креће озбиљно да се обрачунава са тим и ми се одавно залажемо за увођење неког другог броја, док бисмо ЈМБГ давали само у полицији и судовима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ТРАМП ОПТУЖИО РУСИЈУ И КИНУ: Играте се девалвације валута, неприхватљиво!

(ВИДЕО) ПОЧИЊЕ КАД МЕДА ДА ЗНАК! Руси баш знају да направе увертиру за меч

ПОД СТАЛНИМ СТЕ СТРЕСОМ: Ове 3 технике ће вам помоћи да га се ослободите за само 3 минута!

ЛАВРОВ: Горе је него за време Хладног рата

ДАЧИЋ: Не мењамо став према Русији, није у националном интересу

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Mon
29°
Tue
29°
Wed
29°
Thu