Србија

ОПРЕЗ: ДРУМСКИ РАЗБОЈНИЦИ ХАРАЈУ АУТОПУТЕМ!

Власници дивљих шлеп-служби намерно бацају оштре предмете по коловозу, па возачу оштећеног возила нуде превоз до мајстора. На крају им траже астрономске суме за ту "услугу", претећи да ће им одузети ауто.

Друмски разбојници харају аутопутевима кроз Србију, најчешће на деоници код Смедерева, Велике Плане и Пожаревца, упозоравају из саобраћајне полиције!

Власници нелегалних шлеп-служби намерно бацају оштре предмете по путу, а онда возачима оштећених возила нуде превоз до најближег мајстора, за шта на крају траже астрономске суме под претњом одузимања возила! Посебно су опасне и екипе које анестетичким спрејом успављују возаче паркираних возила на одмориштима, а онда им односе све што имају!

У полицији кажу да разбојници и преваранти углавном копирају бугарске „колеге“, где су честе овакве пљачке и преваре.

– На пример, прођу шлепом десном траком и намерно баце даске са ексерима или делове гума или ауспуха који оштећују возила. Онда се одмах на следећем излазу са аутопута искључе и направе круг. Када се врате на то место, чека их очајни возач, који их најчешће сам заустави и тражи помоћ, не знајући да је упао у клопку – каже наш саговорник из полиције.

Преваранти ту избегавају сваки договор о цени, уверавајући их да ће све брзо решити.
– Затим утоварају возило и возе до првог мајстора. Кад стигну тамо, од жртве траже и по неколико стотина евра за релативно кратку вожњу, а возач, немајући куд, често и из страха, плаћа – додаје наш извор.
Према његовим речима, ангажован је максималан могући број полицијских пресретача, који, између осталог, мотре и на сумњива возила и особе у близини аутопута. Међутим, највећи проблем је тај што је веома тешко ухватити разбојнике на делу, па они често пролазе некажњено.

Притом, већина странаца само жели да настави пут и не пријављују полицији да су преварени.
– Од ове године суочавамо се и са још једним видом пљачки на путевима. Странци, најчешће Турци, не желе да троше новац на хотеле, па спавају у возилима на одмориштима крај аутопута. Разбојници им кришом прилазе и кроз одшкринут прозор им попрскају кабину спрејом који има супстанцу за успављивање. Путници су моментално „комирани“, а лопови им мирно односе све вредно из возила, новчанике, лаптопове, торбице, чак и личне ствари, путне торбе – објашњава наш саговорник.
Жртве оваквих пљачки понекад се обрате полицији, али проблем је што не могу да дају никакве податке о крадљивцима.

– Зато саветујемо возаче да добро обрате пажњу на то ко их и због чега зауставља и да никако не дају готовину непознатим особама – наводи наш саговорник.
Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја истиче да странци чине 90 одсто жртава друмских разбојника.

– Они, и ако пријаве полицији да су опљачкани, брзо напуштају земљу и фактички нема судског процеса јер жртва није доступна – каже Божовић.
На српским путевима, према његовим речима, вребају и такозвани породични преваранти.

– Они седе у великом аутомобилу, понекад су и мала деца у њему, и машу вам да се зауставите. Потом вам објашњавају да су остали без горива и да немају довољно кеша уз себе, па нуде „скупоцени“ накит по багателној цени. Наравно, испостави се касније да је накит бижутерија, али много људи се полакомило и платило им по 100-200 евра за накит мислећи да су купили злато по веома повољној цени – објашњава Божовић.

Нападају у јеку туристичке сезоне

У полицији кажу да се број ових превара и разбојништава повећава у јеку туристичке сезоне, кад има највише странаца у транзиту. Највише опљачканих је међу турским држављанима, а напади се најчешће дешавају ноћу и у раним јутарњим часовима.

Пточитајте још и:

СМЕТА МУ СРПСКА ЗАСТАВА: Сорошев геј активиста хоће да нам мења заставу! (ФОТО)

Процурело име Јеремићеве будуће странке

 

Извор: Информер

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
26°
Tue
25°
Wed
21°
Thu
20°
Fri