Pixabay
Политика Србија

Опозиција се уплела у „мреже“

Да ли је одлука изборних штабова да кампање пребаци на интернет разлог краха појединих листа. Већина партија нема новца за ТВ спотове и огласе по новинама.

ТЕК завршена кампања за изборе у Београду показала је да се већина опозиционих странака определила да битку за бираче води по друштвеним мрежама. Традиционално оглашавање – преко телевизија и новина – било је скоро занемарљиво.

 Постизборне анализе ће показати и да ли је овај заокрет у начину вођења кампање узрок краха појединих листа и својеврсни бумеранг, јер „Твитер“ или „Фејсбук“ могу да створе погрешан утисак о снази партија, пошто ставове најчешће размењују – истомишљеници.

Бојан Клачар, аналитичар из ЦЕСИД-а, наводи да су два разлога зашто су се опозиционе партије определиле за доминантнију кампању на интернету:

ОРБАН ЖЕСТОКО ОДБРУСИО БРИСЕЛУ: „Уједињене Европске Државе“ не долазе у обзир!

– Први је принудни, јер те странке немају новца да буду присутне на телевизији. То су имале само листе око Александра Вучића и Драгана Ђиласа. Друго, одлучили су да задрже бирачко тело за које мисле да ће гласати за њих, а нису се трудили да придобију нове. Погрешно су проценили, верујући да комуницирају само са својим бирачима. А то су они који би на било којим изборима гласали против Вучића, то гласачко тело се само прелива у зависности да ли је опозициони лидер Ђилас, Саша Јанковић или неко други.

Клачар указује на то да интернет у Србији, па и у Београду, још није доминантан канал с највећим утицајем, већ примат и даље држи телевизија.

Да је недостатак новца један од битних разлога за окренутост опозиционих странака интернету, а не класичним медијима, мишљења је Воја Жанетић, стручњак за маркетинг.

СПЦ ДОБИЈА НОВИ УСТАВ: Погледајте како ће се убудуће звати Српска црква!

Он објашњава да смо постали либерална демократија, а у таквим земљама, какве су рецимо Мађарска или Црна Гора, избори представљају оверу оних који су на власти:- Тај систем се одликује јаком везом владајуће партије, државе и пара. Тад јача и партијска инфраструктура, а добијете и медије. У таквим околностима опозиционе партије или немају пара или организације, а без тога немају ни приступ медијима. ДС док је био на власти је све то имао, али кад је сишао са власти изгубио је.

Жанетић указује на то да у тим околностима опозиционим партијама остаје једино интернет.

Сорош пориче да је покушао да дестабилизује Владу Словачке– Кад видите да је просечна старост бирача већа од 44 године, није тешко да се закључи колико њих онда користи друштвене мреже. Интернет није довољан да се масовније допре до бирача, јер огроман број људи и даље највише гледа телевизију. Такође, и власт попут опозиције има врло јаку и разгранату мрежу на „Твитеру“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДФ позива на договор опозиције о једном нестраначком предсједничком кандидату

ТРАГЕДИЈА У БЕШКОЈ: Изашла из кола и скочила у реку

Корупција на ВМА први случај Посебног одељења тужилаштва

Контролор у специјалној мисији: Зашто је Скот надгледао изборе у Београду

 Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
22°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
19°
Thu