pixabay.com
Друштво Србија

Опасност вреба и са интернета – како заштитити децу

Најмлађе на интернету вребају многе опасности. Како их заштитити – питање је за чијим одговором трагају родитељи, учитељи, наставници. Центар за превенцију девијантног понашања код младих и компанија “Комтрејд“ организују бесплатне семинаре за наставнике под називом "Превенција насиља и злостављања деце путем информационо-комуникационих технологија". Циљ семинара је да се просветни радници обуче шта све може бити сајбер насиље, како га препознати и како реаговати.

У руској Думи представљена стратегија за ОДБРАНУ КОСОВА!

Све је почело на Фејсбуку – а завршило се шамарањем другарице у Техничкој школи у Аранђеловцу. Како спречити овакве случајеве и препознати опасности у виртуелном свету, само је једна од лекција коју овог викенда слушају београдски наставници на семинару о превенцији дигиталног насиља.

(ФОТО) Препознат још један хрватски хулиган са дербија: Опасан криминалац, побегао из затвора да оде на сахрану, па умакао полицији са гробља

pixabay.com

ШОКАНТНО! ЗОРАН МАРЈАНОВИЋ ПРИЗНАО: Лично сам убио Јелену!

„Када говоримо о темама у вези са електронским насиљем, бавићемо се сексуалном експлоатацијом деце преко интернета, трафикингом, трговином деце путем интернета, злоупотребом друштвених мрежа, злоупотребом личних података“, каже главна координаторка Центра за превенцију девијантног понашања код младих Биљана Кикић Грујић.

ТРАГ ЦРНОГОРСКЕ МАФИЈЕ НА СТАДИОНУ ЈНА: Организатор нереда вођа „Шкаљараца“

Све ово често се не препознаје као сајбер насиље. Према истраживању Уницефа и Министарства просвете – сваки пети ђак у Србији претрпео је неку врсту насиља на интернету.

„Примери су бројни, од основног – узнемиравања где једни другима оно што би иначе рекли усмено врло често то преносе у виртуелни свет, једни другима шаљу поруке које су узнемирујуће а некада су и претеће“, указује прихолог Биљана Михаиловић.

СПЛИТСКЕ ХУЛИГАНЕ ЧЕКА ПАКАО „Торцида” спрема ломачу за отпаднике!

Упркос томе, чак 85 одсто родитеља сматра да је за дете интернет безбеднији од улице. Али и о сигурности најмлађих на информационом путу морају да брину сви.

ТИНЕЈЏЕР СИЛОВАО МАЛОЛЕТНИЦУ! У њу је био СМРТНО ЗАЉУБЉЕН, а онда јој је ВЕЗАО РУКЕ, НОГЕ И УСТА и обљубио је на градском стадиону!

„Сматрам да је овај курс веома важан. Наше друштво је препознало да је превенција много битнија од излечења неких ствари у школству. Један динар у превенцији је много важнији него динар у последицама“, истиче директор Основне школе „Јован Ристић“ Милета Ђоровић.

Обуку како се борити против виртуелног насиља већ су прошли наставници у Српској Црњи, Алексинцу и Ивањици.

У наредних месец дана исте лекције слушаће њихове колеге из београдских и нишких школа, као и наставници из Новог Милошева.

Извор: rts.rs

Оставите коментар