Друштво Србија

ОПАСНОСТ: Цела Србија ће бити под водом!

Уколико дође до наглог топљења снега и падавина, прети нам поплавни талас Саве, Дрине, Дунава, Лима из БиХ, Хрватске, Црне Горе.

Ниво Јужне и Велике Мораве код Крушевца јуче је достигао врхунац, у Расинском округу угрожено је 50 домаћинстава, поплављено је више од 100 хектара ораница, под водом су регионални и локални путеви, а прорадила су и стара клизишта па је 17 људи евакуисано из Малошишта, у општини Дољевац.

(ВИДЕО) СТУДЕНТ ИЗ СРБИЈЕ ПИТАО ДУГИНА ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ПОБЕДИТИ АМЕРИКАНЦЕ: Његов одговор ће вас одушевити

Стручњаци упозоравају да цела Србија ускоро може бити поплављена!

Помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације Горан Николић каже да су реке у угроженим подручјима јуче биле у стагнацији, али да све зависи од количине и брзине топљења снега на планинама и количине падавина наредних дана.

(ВИДЕО) Није се знало ко кога туче: Фудбалери у бруталном обрачуну са хулиганима у Холандији!

– Сектор је појачао капацитете и план је да у наредним годинама свака област има специјалистичке тимове за поплаве, јер, нажалост, таква је тенденција да можемо очекивати поплаву у било ком делу Србије – каже Николић и додаје да су количине снега на Алпима исте као 2006. године, кад је било доста проблема на сливу Дунава:

– То мора да се прати и тај талас очекујемо негде у априлу. У сталној смо комуникацији са суседним земљама јер у Србију често долазе таласи из Црне Горе, БиХ, Хрватске, који нам праве доста проблема.

Хидролог РХМЗ Дејан Владиковић објашњава за Курир да ће нагло топљење снега и падавине које су прогнозиране за четвртак довести до пораста водостаја на све три Мораве:

– Снег у Хрватској и падавине у Црној Гори створиће услове да у наредних недељу дана дође до пораста Саве и Дрине. Ниво река у Шапцу би се могао приближити граници ванредне одбране од поплава, а у Сремској Митровици и Београду редовне. Средином марта очекују се пораст Дунава и Тисе, а динамика ће зависити од топљења снега у Аустрији и Словачкој.

ХОРОР НА ЗВЕЗДАРИ: Тело жене (74) пронађено у стану у Учитељском насељу, ћерка (45) осумњичена за убиство

Драма на Морави
ЧАМЦЕМ ЕВАКУИСАНО ДЕСЕТОРО ЉУДИ

Ниво Јужне Мораве и јуче је растао на територији Крушевца, а вода се још увек не повлачи с државног пута другог реда Крушевац-Ниш. У месту Ђунис су протекле ноћи евакуисане четири особе. Чамцем је превезена и једна особа којој је била потребна медицинска помоћ. Вода и даље надолази, а већина становништва не жели да напусти своје домове. Јужна Морава је поплавила поља, стигла до кућа, а ватрогасно-спасилачке екипа су чамцем евакуисале и пет особа из Трубарева.

Спасиоци претражују Мораву
ЗА ВЕЛИМИРОМ И ДАЉЕ ТРАГАЈУ

Спасилачке екипе из Ужица и јуче су читав дан претраживале Западну Мораву од села Тучково ка Овчар Бањи трагајући за Велимиром Ђерићем (65) из Пријановића.

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ТРАГЕДИЈЕ НА МОСТУ У БЕШКИ: Мајка није ни покушала да је спасе! Након што је Дунав прогутао тело зачуо се врисак

Он је нестао у понедељак ујутру, кад је с пријатељем Радетом Н. покушавао на импровизованом сплаву да пређе набујалу реку како би нахранили мангулице.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Стручњаци: У Српској на делу „хибридни рат“, нису искључена ни политичка убиства

СРПСКА ЦРКВА НА ПУТУ ИСТОРИЈСКИХ ПРОМЕНА: Хоће ли СПЦ овим потезом још више везати Косово за Србе?

Нове америчке санкције Русији могуће у току ове седмице

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri