Друштво Србија

ОПАСНО! ПРОДАЈУ НАМ МЕСО КОЈЕ ЈЕ ЗАБРАЊЕНО: Закон крше Макси, Идеа, Арома, Аман…

У највећим трговинским ланцима изложено је уситњено месо, чиме је прекршен Закон о безбедности хране. Куповином таквог производа ми заправо не знамо шта једемо, па чак ни који му је рок трајања.

Продаја млевеног меса у ринфузу је забрањена још пре шест година. Међутим, највећи трговински ланци који у свом програму имају продају свежег меса за то не маре. Тако у витринама у посудама уредно стоји самлевено месо, без икаквог објашњења о саставу, датуму производње и осталим подацима који би нам указали на то шта заправо купујемо. Казне за такво пословање крећу се до милион динара јер је реч о кршењу Закона о безбедности хране.

ОЛИВЕРА КОВАЧЕВИЋ ИЗАЗВАЛА ХАОС НА РТС: Своју емисију претворила у суђење Србији за агресију на Хрватску и БиХ!

У „Максију“ може да се купи под називом „мешано месо за припрему“. На питање шта је ту самлевено, месар нам је одговорио.

– То вам је мешано млевено, без зачина. Има и јунетине и свињетине.

На питање који је однос те две врсте, није имао одговор, већ нам је из посуде у којој је била поприлична количина одвадио тражених 300 грама, измерио и замотао у папир. На налепници ништа није писало осим грамаже и цене. О пореклу меса, датуму млевења и року употребе ни слова.

Док смо чекали да се месо измери и упакује, други месар је из просторије иза расхладне витрине у рукама донео неколико килограма млевеног меса, убацио га у машину, поново самлео и изложио.

У „Идеи“ је ситуација била мало другачија. У две посуде, које стоје једна до друге, изложено је млевено месо испод ког пише „маса од уситњеног меса за припрему јела“. Испред једне посуде исписана је цена од 449,99 динара, а испред друге 30 динара већа. И ништа осим тога. Разговор са месаром је текао овако:

ЗП: Извините, какво је ово месо?
Месар: Класично млевено, без зачина… За сарму, мусаку…

ЗП: А да ли је мешано или…?
Месар: Једно је јунеће, друго свињско, видите ваљда да цена није иста, а ни боја…

ОСВЕТА ГЕНЕРАЛА МЛАДИЋА ЗА УБИСТВО ЋЕРКЕ: Молио је пријатеља да сачува Ану у Москви, оно што се убици потом десило ПРЕВАЗИЛАЗИ И ХОРОР ФИЛМОВЕ!

Одмерио нам је тражену количину, запаковао у вакумирану кесу, а на налепници смо добили информацију више него у „Максију“ – датум паковања и рок употребе. Порекло и састав нисмо сазнали, а месару смо на реч веровали да смо добили 316 грама самлевене свињетине.

Но, ту није крај. Упутили смо се у „Аман“, где смо за нешто што не знамо шта је платили чак 100 динара више него у „Максију“ и „Идеји“.

У пластичној посуди, попут оних које се користе у домаћинствима за одлагање хране у фрижидер, стајала је гомилица млевеног меса, а из разговора са продавачицом иза пулта нисмо много тога сазнали.

– То вам је мешано млевено. Има и јунетине и свињетине.

На питање који је однос, одговорила је.

– Па отприлике пола једног, пола другог. Јутрос самлевено.

Ништа више од тога, наравно, ни рок трајања, а о пореклу и саставу тог меса и да не причамо. Поручених 320 грама добили смо замотано у папиру.

Тако је било и у „Ароми“. И у овом маркету продају мешано месо за припрему јела и то по цени од 470 динара за килограм. Ни у овом случају не знамо ништа о тој мешавини.

Председник Удружења потрошача Крагујевац Зоран Николић каже да је овакво понашање трговаца недопустиво.

– Од средине 2011. године забрањена је продаја млевеног меса као посебне категорије. Млевење је услуга, а не категорија меса. Ова појава није била присутна у протеклом периоду, верујемо због појачаног надзора ветеринарске инспекције. Али је очигледно да након тога трговци опет наставе по старом – каже Николић за Заштитник потрошача и додаје:

– Млевено месо може да се продаје, али само под условом да потрошач затражи од трговца да му на лицу места самеље неки комад или као роштиљско обликовано месо у које су додати неки састојци, рецимо у ћевапе или пљескавице. Формални проблем са млевеним месом је што не поседује декларацију. Тако да и не знамо шта купујемо када нам продају „мешано млевено месо“. Шта је унутра? Која категорија меса, у ком односу, од колико врста меса… Све то су јако битна питања, која заслужују посебну пажњу.

Наш саговорник указује на то шта би све требало да буде доступно купцу приликом куповине меса.

– Формална обавеза трговаца је да за свеже месо које продају јасно истакну декларацију, на којој ће бити наведени: име произвођача, датум клања, идентификациони број фарме на којој је животиња узгојена и контролни ветеринарски број кланице у којој је заклана.

Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије упозорава да се потрошачи свакодневно жале на несавесне трговце који неће да им на лицу места самељу свеже месо јер већ имају самлевено.

– Проблем је у томе што се не зна порекло и шта садржи то изложено млевено месо, а тиме ни његова безбедност. Овако бахатом понашању трговаца и произвођача на пут могу да стану једино много строже казне, уз веће надлежности инспектора, којима би требало да буде омогућено да на лицу места изричу мандатне казне – поручује Паповић.

НАЈОПАСНИЈИ НАУМ ЗА ЦЕПАЊЕ СРПСКЕ: Америчка војна база у Брчком

Млевено месо је извор опасности

Месар са дугогодишњим стажом по разним месарама, кланицама и маркетима Б. С. открио нам је којим се све триковима служе када је реч о млевеном месу.

– Со и хладна вода извлаче смрад из меса које дуго стоји, шећер му враћа боју, а винобран даје свежину. Поред тога, стављају се и коцке леда како би се добило на тежини и како би се месо лакше обликовало. Годинама послујем са месарима и месо које једемо из трговачких радњи равно је лешу угинуле животиње. Зато ако вам је месо јако ситно самлевено, споља румено а унутра тамно и ако почне да пени кад га динстате, одмах га баците у канту – упозорио је Б. С. и додао:

– Када је устињено, налик тесту, знајте да је третирано на најгори могући начин. У тој маси свега има осим правог меса и место му је на отпаду, а не у продаји.

Стручњаци упозоравају да је највећи проблем то што не знамо шта је све убачено у млевено месо. Упућени тврде да се у машину убацују и отпаци попут кожица, масног ткива и сличних неупотребљивих остатака закланих животиња.

Нутрициониста Јована Ферлуга упозорава да постоји читав низ болести које се могу добити једењем неквалитетног млевеног меса.

– Када сваки дан једете готово млевено месо, у било ком облику, постоји велика опасност да оболите од карцинома желуца или дебелог црева и добијете холестерол од превише масноће. Данас све више људи оболева и од цревних инфекција јер су, због претераног уноса антибиотика из меса и прерађевина у организам, постали отпорни на њих – објашњава наша саговорница.

Према њеним речима, најздравије је да сами самељемо месо.

(ФОТО) СРАМОТА ЈЕ ШТО ОВО МАЛО КО ЗНА: Споменик на Тргу свима је познат, али ево где је заправо ГРОБ КНЕЗА МИХАИЛА

– Најсигурнији начин да сачувамо здравље јесте да купимо свеже месо и сами га самељемо код куће. Тако ћемо бити сигурни у његов састав и спречити да зарадимо неку бактерију због нехигијенских услова у којима се оно меље у продавницама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПОСЛЕ СРАМНЕ ОДЛУКЕ ИНТЕРПОЛА: Србија ће се жалити УН због Харадинаја

(ВИДЕО) ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК: Православци славе Ваведење Пресвете Богородице

ОБРАЧУН НА КАРАБУРМИ: У жестокој тучи севали ножеви, младић (28) превезен у Ургентни центар

Извор: Заштитник потрошача

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Sat
31°
Sun
30°
Mon
26°
Tue