Printscreen
Политика Србија

ОЛИВЕРА КОВАЧЕВИЋ ИЗАЗВАЛА ХАОС НА РТС: Своју емисију претворила у суђење Србији за агресију на Хрватску и БиХ!

Председник Програмског савета РТС-а Миливоје Павловић писмом је од главног и одговорног уредника РТС Ненада Љ. Стефановића затражио анализу емисије "Да можда не", која је, по његовој оцени, узнемирила јавност.

Павловић сматра да су посредством емисије која је била посвећена пресуди Хашког трибунала ратним лидерима босанских Хрвата и Хрватској, стављене у оптицај пред милионским гледалиштем неистине о узроцима разбијања Југославије, улози Србије и више пута поновљена фраза о агресији Србије на Словенију, Хрватску, БиХ, а повод је била пресуда у којој се говори о агресији Хрватске, а не о агресији Србије.

(ВИДЕО) Срби од Руса добијају тенк који је у Сирији био — неуништив

Он је за Танјуг поновио да емисија, ауторке Оливере Ковачевић, „битно одудара од уређивачких стандарда, којима треба да се руководи јавни медијски сервис“ .

„Дебата на веома деликатну и озбиљну тему недопустиво је слабо припремљена и лоше вођена, каже, те као таква не доприноси одговорном и непристрасном информисању грађана о догађајима из блиске прошлости“.

На питање Танјуга у чему емисија одудара од професионалних стандарда, Павловић објашњава да је јавност састављена од различитих људи, да можда има и оних којима се допала емисија, али и да није добро припремљена и вођена:

„Да није добар избор гостију, да се прича окренула из расправе о пресуди Хашког трибунала којом је утврђена одговорност хрватске државе и хрватских војних и политичких чиналаца и да је у пресуди написано да је Хрватска извршила агресију на БиХ, нарочито у свом другом делу, у расправу о одговорности Србије и више пута је поновљено у емисији оно што у пресуди не пише, а то је да је Србија извршила агресију и онда се све претворило у разговор о српској одговорности“.

(ВИДЕО) МИСТЕРИЈА УКЛЕТЕ ГРОБНИЦЕ: Ко год је овде ушао, умро би веома брзо, а тек после неколико деценија се сазнала права истина

Сматрам да нису добро изабрани саговорници, да нису обављене припреме и да емисија није добро вођена, објаснио је Павловић.

Наводи да о најсложенијим питањима из наше новије прошлости, и не само новије… треба да се разговара, „али треба да говоре компетентни људи“.
Како додаје, емисија је требало да се припреми мало боље, да се води мало боље, и указује да се у тој емисији чуо низ неоснованих оцена, да је имала чудан ток…

„Ту су се укључењем једног саговорника из Сарајева вређали неки људи у студију, посебно Мирослав Лазански, за кога је учесник разговора из Сарајева више пута рекао да прича глупости, а није причао глупости, да је било међусобног вређања и да такав ријалити не треба РТС-у нарочито кад су на дневном реду у ударном термину тако озбиљне теме“.

Ауторка емисије Оливера Ковачевић рекла је за Танјуг да је у медијима „приметила да се Миливоје Павловић „узнемирио“, али да није разумела шта је проблем са њеном емисијом.

„Он је уочио да се у емисији говорило о одговорности Србије, а не Хрватске и да је то необјективна интерпретација“, додаје Ковачевић и пита „шта је проблем са емисијом Да можда не за Миливоја Павловића“.

(ВИДЕО) СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ ЗАШТО ЈЕ ТИТАНИК МОРАО ДА НЕСТАНЕ: Потапање брода омогућило је формирање једне моћне институције

„Ако је тема емисије – последње пресуде Хашког трибунала – Случај Младић и Прлић, зашто је проблем да се говори о одговорности Србије? Ваљда нас то више занима? Не бих да нагађам шта је конкретно необјективно било у емисији, али нисам у дилеми који новинарски кодекс и стандард РТС-а да применим. Сигурно не онај из 1991-94. када је господин Павловић био министар информисања, али ни онај из 1995. када је био директор Радио Београда, а неки његови новинари, после Олује сачекивали српске избеглице из Хрватске са питањем „којим добром“, поручила је Ковачевић.

Она истиче и да је „данашња Србија боља“ и подвлачи да Програмски савет РТС има право да разматра, даје препоруке и предлоге, али не и да уређује емисије уз оцену да напад на емисију сматра непримереним притиском на слободу говора и новинарство.

Павловић, међутим, сматра и да су „у тој емисије умножене и стављене у оптицај пред милионским гледалиштем неке крупне неистине о узроцима разбијања Југославије, о улози Србије и више пута је поновљена фраза о агресији Србије на Словенију, Хрватску, БиХ, а повод је била пресуда у којој се говори о агресији Хрватске, а не о агресији Србије“.

(ФОТО) НАЈМИСТЕРИОЗНИЈЕ ЦРКВЕ БАЛКАНА: Остаци моћне државе од ПРЕ НЕМАЊИЋА који данас ЗБУЊУЈУ И ИСТОРИЧАРЕ

Како је навео, у студио је „доведена екипа“ од које се по природи ствари није могло извући више.

„У томе видим одговорност уредника, водитеља, па и главног уредника“, каже председник Програмског савета РТС.

„То још није никаква целовита оцена. Ми ћемо доћи до те оцене када добијемо извештај и када сагледамо целину ствари, када се састане Програмски савет и чујемо друга мишљења. Ја сам изнео неколико својих кратких гледалачких оцена“, указао је и додао да нема никаквих разлога да се нешто унапред закључује.

„Ових неколико опаски су моје оцене, као гледаоца, погледаћу емисију још једном и чекам одговор уредника РТС и мишљење чланова Савета“, додао је и поручио да нема ништа необицнцо да се Савет о томе изјасни.

ШОКАНТНО!Лазански оптужује досовску власт: ЗА МИЛОШЕВИЋЕВУ ГЛАВУ УЗЕЛИ 10.000.000 ДОЛАРА!

„Савет и постоји да би у име јавности оцењивао и вредновао учинак радио-телевизијске продукције у целини, па и појединих крупнијих производа. Ту ништа није необично“, закључио је Павловић, који је прецизирао да је писмо послао у петак и да тек чека одговор, а потом ће, каже, сазвати седницу Програмског савета и они ће доћи до неке целовите оцене.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Сиријска војска приказала оружје отето од терориста (ВИДЕО)

Америчка војска прима психопате у активну службу?

Путин гомила злато, буквално. Шта смера?

Извор: Танјуг/Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
28°
Mon
27°
Tue
27°
Wed
28°
Thu