Printscreen
Економија Србија

ОЛАКШИЦЕ ЗА ОНЕ КОЈИ ПОКРЕЋУ СОПСТВЕНИ ПОСАО: Почетнике ослобађају пореза и доприноса

Министарство финансија спремило измене четири пореска закона и почиње јавна расправа. За нове предузетнике који запошљавају девет људи, две године без пореза и доприноса на плате.

Стефан Стаменковски: Војно-техничка сарадња са Русијом је предуслов за решавање ситуације на КиМ

Почетници у бизнису могли би да буду ослобођени плаћања пореза и доприноса на своје плате и плате највише деветоро својих запослених у прве две године пословања. Неопорезиви део зараде радника, уместо 11.790 динара, од 1. јануара би требало да буде 15.000 динара. Купци првог стана, иако је оптерећен хипотеком, моћи ће да се надају повраћају пореза на додату вредност.

(ВИДЕО) СРАМНО: Бахати београдски редитељ се подсмехивао српским жртвама и патријарху, Србе поредио са нацистима!

То су најважније измене које предвиђају предлози четири пореска закона, које је сачинило Министарство финансија. Почела је јавна расправа, мада није јасно до ког рока ће заинтересовани моћи да доставе своје сугестије. Једина одредница која стоји је – у најкраћем року.

Борба са сивом економијом досад се сводила пре свега на казне и контролу. Предвиђеним изменама Закона о порезу на доходак грађана, привредници би могли да осете и прве стимулативне мере. Предлаже се да се нови предузетник ослободи плаћања пореза на зараду и доприноса за себе и деветоро запослених у прве две године пословања. Услов за то је да је регистровао делатност, да је раднике и себе пријавио на обавезно социјално осигурање и да су запослени пре тога најмање шест месеци били на евиденцији Националне службе за запошљавање.

Милица Заветница ошинула по Кокану Младеновићу због блаћења српског народа

На ту погодност би имао право само једном, а не и ако покреће нову делатност. Није још сигурно када би та мера могла да заживи, пошто у предлогу закона стоје одреднице од 1. јула или 1. октобра наредне године, а примењиваће се на предузетнике који покрену бизнис до краја 2020. године.

„Хитлер“ на трибинама, шок на терену (ВИДЕО)

Убудуће ће важити и актуелне пореске повластице за послодавце који ангажују нове раднике. Под одређеним условима они имају право на повраћај 65 и 75 одсто пореза и доприноса. Та мера је требало да истекне последњег дана 2017. године, али Министарство финансија предвиђа да се њена примена настави до краја 2019.

ОНО ШТО НИСТЕ ЗНАЛИ О ПРАЉКУ: Најбољем пријатељу Србину је преотео жену, а богатство је оставио…

Уз већи минималац, послодавцима је обећан „попуст“ на опорезиви део зараде, како би амортизовали већи издатак. Влада нуди 15.000 динара. Рачуница каже да ће послодавац који је с радником уговорио износ нето зараде од 30.000 динара уштедети око 300 динара пореза. Уколико је у уговору наведена бруто зарада, што је реткост у Србији, тих 300 динара ће ићи у џеп запосленог.

ОВО ЈЕ ПРАЉКОВО ОПРОШТАЈНО ПИСМО: Било је запечаћено до његове смрти, ево шта је написао

Измене Закона о порезу на додату вредност предвиђају могућност повраћаја тог намета за купце првог стана који је оптерећен хипотеком или је продат у извршном поступку, тако да имају право на повраћај пореза на додату вредност.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

САД траже да све земље блокирају Северну Кореју

Пентагон одлаже забрану употребе касетних бомби

Грађани Србије пазарили 5,9 одсто више

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
9°
19°
Fri
17°
Sat
19°
Sun
21°
Mon