Printscreen
Друштво Србија

ОКО ЗА ОКО, ЗУБ ЗА ЗУБ Веровали или не, у Србији су постојале и ове смртне казне!

Смртна казна у Србији је званично укинута 2002. године иако већ тада пуну деценију нико заправо није погубљен. У прошлости је овај начин кажњавања био далеко распрострањенији, а једна метода у Србији је сматрана нарочито ефикасном и праведном.

Смртна казна је у прошлости Србије примењивана прилично често и то за велики број злочина почев од убиства, па преко крађа и хајдуковања, чак и прељубе. Најчешћи начин погубљења било је стрељање, али су се у појединим периодима практиковали и разни други методи – стрељање, вешање, ломљење точком, декапитација, а у почетку је било и набијања на колац, традиције која је на овим просторима остала из турских времена.

НОВИНАР ПОБЕСНЕО: Не могу српски медији да извештавају о држави Косово!

Што се казни за убиство тиче, све до 1842. у Србији је важио метод еквивалентне казне. То значи да су убице погубљиване на исти начин на који су убиле своју жртву!

Реч је заправо о древном закону талиона – око за око, зуб за зуб – који је записан још у Хамурабијевом законику из 18. века пре нове ере.

РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ МИЛО: Тражио да НАТО бомбардује децу у Муринама!

Што се Србије тиче, метод еквивалентне казне је прописан једном уредбом из 1825. године и у пракси је значио да се убица могао погубити на било који замислив начин – дављењем, стрељањем, вешањем, пробадањем… све у зависности од начина на који је он убио жртву. Ишло се дотле да је у неким случајевима чак употребљивано и исто оружје.

(ВИДЕО) ЦРНО УПОЗОРЕЊЕ СТИЖЕ ИЗ НЕМАЧКЕ: Џаба стежемо каиш, долази криза због које ћемо и гаће на добош!

Са становишта да је држава била тек у настанку и да је власт у појединим крајевима била заправо прилично лабава, овакав начин погубљења се у пракси често претварао у народни линч, са мањим или већим благословом власти које некада не би заправо ни стигле да затворе, испитају и право осуде починиоца.

ПЉУШТЕ КАЗНЕ ЗБОГ ПРЕКОРАЧЕЊА БРЗИНЕ: Ни трик са паузом више не помаже!

Са овом праксом у Србији, коју су многи сматрали најправеднијим начином кажњавања, престало се након 1842. године, иако је смртна казна потрајала још читав век и по.

(ВИДЕО) ЗАШТО ЈЕ КИМОВА ПОНУДА ЗЛАТА ВРЕДНА: Нови подаци шокирали јавност о стању севернокорејских нуклеарних постројења!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ИГРАО ИГРИЦУ, ЗАБОРАВИО НА МЕЧ, ЈУРИО КАО МАНИЈАК, УДЕС….Невероватна прича Игора Ракочевића!

УЖАС У ОБРЕНОВЦУ Пронађено тело младића у Сави

СУКОБИ У АТИНИ: Анархисти гасним бомбама и каменицама напали полицију!

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) МУЧНИ ДЕТАЉИ ЗЛОСТАВЉАЊА СРБА судији недовољни за притвор Дудаковића?!

ЏОНСОН НЕ ЛАЖЕ ПРВИ ПУТ ОКО “НОВИЧОКА”: Ево зашто је отпуштен из Телграфа!

(ФОТО) ОВО ПИТАЊЕ ЈЕ БИЛО НА МАЛОЈ МАТУРИ: Нико није знао да га реши, а гарант су и одрасли ЛУПАЛИ ГЛАВОМ! Пробајте ви да дате тачан одговор

ЗАТВОР ЗА „ДРВОСЕЧЕ“ С КОШУТЊАКА! Инспекција извршила увиђај, ВИШЕ ИМ НЕЋЕ ПАСТИ НА ПАМЕТ ДА УБИЈАЈУ ШУМУ!

Извор: alo.rs

Оставите коментар