Pixabay
Политика Србија

Офанзива агената САД и Британије на Србију

Обавештајне службе Америке и Велике Британије појачале су присуство у Србији и то преко кључних експонената - македонских и хрватских агената, сазнају "Новости" у безбедносним круговима.

Ове наше информације практично потврђују наводе министра унутрашњих послова и секретара Савета за националну безбедност, Небојше Стефановића, који је у интервјуу за наш лист рекао да су стране службе у Србији појачале своје активности.

(ВИДЕО) Грчку задесила велика катастрофа: Ово је библијска несрећа, све је нестало

Како преносе наши добро обавештени извори, политички притисак Запада по питању Косова и Метохије добио је своју чврсту подлогу и на обавештајном терену. Тако је у светлу предлога решења за овај мучни вишедеценијски ребус, које је најавио државни врх, забележено деловање страног фактора усмерено према релевантим друштвеним структурама – САНУ и СПЦ, које за циљ има нејединство о најкрупнијој националној теми око које је управо започет широки дијалог.

У пакету очекивања САД је да Београд примири амбиције Милорада Додика о независности Републике Српске, па је и на том пољу регистрован „рад“ обавештајаца у циљу подривање односа Србије и РС, пуштањем интрига и гласина на линији Београд – Бањалука.

Такође, у фокусу интересовања агената је и сарадња са Руском Федерацијом у економско-енергетској и војно-безбедносној области. Пажња, у првом реду хрватских обавештајаца, била је усмерена на испоруку шест „мигова 29“ који су недавно стигли из Москве.

– У последњих неколико месеци приметни су и покушаји да се разгради сарадња Србије и Кине када је реч о економским и инфраструктурним пројектима. Управо о томе се у Београду распитивао и први обавештајац Кине Менг Ђијанџу, приликом своје недавне посете нашој земљи – наводи наш саговорник.

У остваривању својих циљева страни обавештајци покушавају да врбују и високе функционере у политичком и безбедносном сектору. Наше службе су ту, како каже наш извор, откриле „класичан агентурни приступ“.

ОВАЈ ПЛАН ЋЕ НАМ САЧУВАТИ КОСМЕТ: Заветници представили стратегију за јужну покрајину!

– Активно делујемо у сузбијању тих субверзивних делатности које су осим у Београду, забележене и на југу централне Србије и у Рашко-полимској долини – тврди наш саговорник.

Према незваничним подацима, у Србији делује 55 страних служби безбедности из 40 земаља. Са њима наше агенције сарађују, али има и агената који раде мимо тога и које наше службе откривају и прате. Реч је о прикривеним сарадницима тајних служби, који су, за разлику од акредитованих обавештајаца при амбасадама, „маскирани“ у бизнисмене или припаднике других професија којима су у „опису посла“ и честа путовања и контакти са иностранством.

Генерал у пензији Бранко Крга, бивши начелник Генералштаба, каже да је деловање страних служби константа.

– Када дође до појачаног деловања, то је из настојања да утичу на неке догађаје, због чега појачавају своје активности да би припремиле позиције са којих могу своје замисли да спроведу у дело. Други разлог су сазнања да се спрема одређени сплет околности који је из неког разлога интересантан за њих. Они онда настоје да буду у току са тим дешавањима и да евенутално утичу на њих.

НЕВЕРОВАТНО: Ево како су се СРБИ ЛЕЧИЛИ ОД РАКА 1930. ГОДИНЕ (ФОТО)

УЈЕДИЊЕЊЕ ОПОЗИЦИЈЕ

Британски и амерички обавештајци показују интересовање и за могуће уједињење опозиције пред долазеће београдске изборе. Баве се и наводним кршењима људских и мањинских права и медијским слободама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ВУЛИН: Потребни су ванредни избори због притиска из света

ГОЈКОВИЋ: Избори се расписују због важних одлука!

ПРОСЛАВЉАМО ЂУРЂИЦ: Једна од пет највећих слава у Србији, ево какво веровање се повезује са тим даном

Извор: novosti.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
28°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
31°
Sat