Извор: mod.gov.rs
Uncategorized

Одликовања за учеснике борби на Косову 1999. године?

Канцеларија ордена Председништва Србије разматра могућност да сви учесници великих и најтежих битака на Косову и Метохији 1999. године добију признања.

Вечерње новости пишу да се припремају процедуре за доделу државних споменица у част хероја битке на Кошарама и то ће бити прво овакво признање на највишем нивоу којим ће председник Александар Вучић наградити заслужне грађане, као и да је иницијатива потекла од Вучића.

,,Закон о одликовањима усвојен 2010. године познаје три врсте признања. Србија додељује шест ордена и три медаље, и њима је претходних година одликован велики број домаћих и страних личности. Споменице до сада нису додељиване, а идеја је да првим одликовањима овог ранга држава захвали херојима Кошара“, речено је листу у Председништву.

Према сазнањима листа, у Канцеларији ордена која припрема одговарајући правилник о споменицима размишља се и о могућности да се круг награђених овим признањем прошири и на припаднике тадашње Војске Југославије који су учестовали у осталим биткама, али и свим ратним дејствима на Косову и Метохији 1999. године.

Битка за Кошаре вођена је током НАТО бомбардовања СРЈ од 9. априла до 10. јуна 1999. године, на граници Југославије и Албаније, а циљ напада био је да се пресецањем комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и Призрену омогући копнена инвазија и овладавање простором Метохије.

По речима ратног команданта 125. бригаде Драгана Живановића, у борбама за Кошаре погинуло је 108 припадника ВЈ, а рањено је око 150, навео је лист.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Трамп је обећао „ВАТРУ И БЕС“, а Северна Кореја експресно дала УЗНЕМИРУЈУЋИ ОДГОВОР

ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У ПАРИЗУ: Повређени француски војници

МАРАДОНА: Обући ћу униформу и борићу се за МАДУРА

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat

Истакнуто