Sputnik/ Владимир Родионов
Русија Свет

Одлазим, чувајте ми Русију: 18 година од догађаја који је променио и Русију и свет

Прошло је 18 година од чувене реченице Бориса Јељцина: „Ја одлазим!“ и његове молбе Владимир Путину: „Чувајте ми Русију!“, која је покренула нову спиралу у јачању руске државе. Као што се често дешава са глобалним процесима, то није прошло без бочних ефеката.

НАЈВЕЋА ХАШКА ТАЈНА БИВШЕГ ПРЕДСЕДНИКА: Слоба дао милион долара за слободу, Кларк га преварио!

Почетком новог века, 47-годишњи председник Русије Владимир Путин одмах се суочио са највећим проблемом због ког ће ускоро читаво човечанство захватити страх — са тероризмом.

„Данас ја, као и ви, са породицом и пријатељима намеравао сам да послушам честитку председника Русије Бориса Јељцина, али се десило нешто друго“, рекао је Путин у ноћи 1. јануара 20000. године у свом првом новогодишњем обраћању, након чега је исте ноћи отишао у Чеченију, како би тамо провео празничну ноћ са војском. У првим сатима на највишем државном месту Путин је дао на знање да је његов главни задатак искорењивање екстремизма и успостављање реда у земљи.

У истом обраћању у својству вршиоца дужности он је изјавио да „ни минут неће постојати вакуум власти у земљи“.

„Сваки покушај да се изађе изван оквира руског закона, изван Устава Руске Федерације биће сасечен у корену“, нагласио је он. Приврженост оштрој линији у борби против тероризма постала је главна карактеристика првог председничког мандата Владимира Путина. Касније, када су се и Европа и САД суочиле са појавом екстремизма, почеле су све више да слушају глас Кремља, а критике на рачун руске антитерористичке политике су се смањиле.

(ВИДЕО) ТУЂМАНОВИ ХАДЕЗЕОВЦИ У ТРАНСУ! ПЕВАЛИ ЦЕЦИН ХИТ, А САД СЕ ПЕРУ: Мислили смо да је Северина! Ево како је то изгледало!

Паралелно су у Русији, која је била уздрмана сепаратистичким тежњама региона, текли процеси јачања вертикале власти. На првој седници Владе у својству вршиоца дужности председника Путин је изјавио да је „механизам власти био јако запуштен“ и почео је са његовом реформом, чиме је на себе навукао критике због кршења људских права и слобода грађана.

За 18 година владавине на највишим државним функцијама, Путин је постигао да његова политика унутар земље добије одобрење, некада и до 80 одсто људи, а да глас Русије на међународној сцени постане, у неким стварима, и одлучујући. Утицајни магазин „Тајм“ га је 2014. године прогласио и за личност године.

У новој 2018. години руском председнику предстоје нови избори, а остаје и стари проблем са којима је и кренуо у политичку авантуру: борба против тероризма.

ЊОЈ ЈЕ ВЕРЕНИК ХИРУРГ ПУЦАО У ГЛАВУ, ЗА ДЛАКУ ИЗБЕГЛА СМРТ: Ово је прва исповест глумице Иване Панзаловић после трагедије

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Амбасадор САД: Косово треба да покаже да може да доноси и тешке одлуке

НОВА ЕКОЛОШКА БОМБА КОД ОБРЕНОВЦА: Пронађено још 50 буради са отровом!

(ФОТО) Фотографија с „невидљивим“ војницима збунила кориснике друштвених мрежа

СКОТ ПРОВОЦИРА ПРЕД ПРАЗНИКЕ: Ево зашто НАТО треба да има имунитет а Руси не! „Војска Косова“ угрожава безбедност колико и српска војска!

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
33°
28°
Mon
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu