Друштво

ОДЛАЗЕ У ИСТОРИЈУ: Регистарске таблице убудуће без Č, Ć, Š, Ž, Y i W, и то није једина вест

Регистарске таблице убудуће ће бити без сугласника Ч, Ћ, Ш, Ж, Ђ и слова која не припадају српском писму - Y и W, а слово X остаје.

Последњим изменама и допунама Правилника о регистрацији моторних и прикључних возила, избацују се ова слова са дијакритичким знацима која су посебно нервирала возаче и задавала им проблеме, посебно при плаћању паркирања.

– Одредбе члана 5, 7, 8 ,9 и 10 Правилника о изменама и допунама правилника о регистрацији моторних и прикључних возила, којима је прописано да регистарске таблице у словном делу регистарске ознаке садрже сва слова латиничног писма српског језика осим слова Ч, Ћ, Ш, Ж и Ђ и латиничних слова Y и W односи се на регистарске таблице које се издају за путничка возила, тешке четвороцикле, тролејбусе, аутобусе, теретна возила, прикључна возила, мотокултиваторе, тракторе и радне машине, као и прикључна возила за трактор – наводе из МУП-а и напомињу да се ова одлука о словном делу не односи на ознаке регистарских подручја, односно града у коме је регистровано возило.

Како додају, наведена измена значи да ће се убудуће за наведене врсте возила израђивати и издавати регистарске таблице које у регистарској ознаци не садрже наведена слова.

– Регистарске таблице које су издате до дана ступања на снагу Правилника, а чија регистарска ознака садржи слова латиничног писма српског језика Ч, Ћ, Ш, Ж и Ђ, или латинична слова Y и W, важиће до истека рока за замену таблица утврђеног прописом по коме су издате – објашњавају из МУП-а.

Добра вест: Таблице важе девет година

Интересантно је да из новог правилника, објављеном у Службеном гласнику 21. јула 2017. године, није изузето X, које ће се и даље налазити на новим таблицама.

Измењен је и чан 29, где се уместо речи седам налази девет, те се право коришћења изабраних знакова на регистраским таблицама од дана издавања продужило за две године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МОНСТРУМ ТРАЖИ ДА МУ ОПЕТ СУДЕ: Сад се не сећа да је убио и силовао малу Анђелину (3)

Израелски професор: ,,Јасеновац је био ГОРИ ОД АУШВИЦА, канонизација Степинца ЈЕ ЗЛОЧИН!“

СБ УН блокирао саопштење о осуди напада на амбасаду Русије

Извор: Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
20°
Thu
20°
Fri
22°
Sat
25°
Sun