Foto: Printscreen YouTube
Занимљивости

ОДЛАЗАК У ОВУ ЗЕМЉУ ЈЕ КАО ПУТОВАЊЕ ВРЕМЕНСКОМ МАШИНОМ: Ако желите да се вратите у прошлост, сад је ПРАВИ МОМЕНАТ да кренете тамо! Тренутно су у 2011. години

Путовање у Етиопију је као путовање у прошлост, што и није толико изненађујуће ако имате на уму да је ова афричка држава у нови миленијум ушла тек 12. септембра 2007. године.

Од имена дана у недељи до имена месеци у години, етиопски календар је испреплетен библијским анегдотама. Рецимо, први дан у недељи назива се ехуд, што значи први дан на древном језику геез, литургијском језик етиопске цркве. Због своје сложености, Етиопљани називају метод који се користи за израчунавање календара бахере хасаб, или море мисли.

(УЖИВО/ВИДЕО) КАТАКЛИЗМА ЈЕ ПОЧЕЛА Америка под водом, ураган ПРАВИ ХАОС!

Ко слави Нову 1440. годину? Три милијарде људи на свету време рачуна другачије и за њих је кренуо велики празник.

Календар започиње са идејом да су Адам и Ева седам година живели у рајском врту пре него што су избачени због својих грехова. После покајања, Библија каже да им је Бог обећао да ће их спасити за 5500 година.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) СМРТ У ЕМИСИЈИ УЖИВО: Рекла водитељу да би волела да умре док ради, заћутала и издахнула!

И етиопски и грегоријански календар употребљавају рођење Исуса Христа као стартну тачку својих калкулација. Разлика између ова два календара је та што се приликом израђивања користе алтернативне калкулације.

Етиопска православна црква верује да је Исус рођен у седмом веку, 5500 година обећања Бога Адаму и Еви да ће их спасити. Разлика у календару у Етиопији је та што прати дешавања од овог дана на даље, зато календар ове државе касни седам до осам година у односу на остатак света.

(УЗНЕМИРИЈУЋЕ ФОТОГРАФИЈЕ) ОБЈАВЉЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА УБИСТВА ЈЕЛЕНЕ МАРЈАНОВИЋ: Дефинитивно доказано да певачица НИЈЕ УБИЈЕНА на насипу у Борчи!

Етиопски календар има 13 месеци годишње, 12 од њих имају по 30 дана.

Последњи месец, пагуме, има пет дана, а шест за време преступне године. Четворогодишњи циклус преступних година етиопског календара је повезан са четири јеванђелиста из Библије. Прва година после преступне године се назива Јованова година, следећа је Матејева година, а потом Маркова година. Година са шест дана у 13. месецу се традиционално означава као Лукина година.

Име за 13. месец, пагуме, потиче од грчке речи епагомене, што значи „заборављени дани приликом калкулисања године“. Овај месец има пет дана, или шест у преступној години.

ШВАЈЦАРЦИ ОТКРИЛИ ПРЕВАРУ СРПКИЊЕ И ОСТАЛИ У ШОКУ! Исплатили јој 300.000 евра а онда сазнали за њен ТАЈНИ ЖИВОТ У СРБИЈИ!

Према овом календару, година има 365 дана, шест сати, два минута и 24 секунде. Једном у четири године, шест сати се додаје на 24 сата и тако настаје шести дан у преступној години. Једном у 600 година, два минута и 24 секунде формирају цео дан и тако стварају и седми дан, што Етиопљани називају рена меалт и рена лелит.

Сваких 600 година, јединствена звезда Акеде излази и баца сенку на Сунце, узрокујући тако тотално помрачење Сунца. Како стоји у древним етиопским књигама, етиопска елита је знала много пре савремених научника о помрачењу Сунца, и предвиђала када ће се то десити.

(УЗНЕМИРУЈУЋ ВИДЕО) ПРАВЕ НОВИ ОВК Шиптари наоружани до зуба спремају се да крену у покољ Срба, ево шта ће покушати да освоје

Савремена Етиопија још увек користи свој древни календар. Међутим, путници често доживљавају непријатности због разлике календара. Већина Етиопљана је свесна грегоријанског календара, а неки чак користе оба календара.

Као једна од неколико земаља на свету са својим календарским системом, Етиопија слави важне празнике у данима који су различити од остатка света. Рецимо, Етиопљани дочекују Нову годину 11. септембра, уместо 1. јануара.

Календар пружа савршен изговор туристима да два пута прославе дочек Нове године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ТРОСТРУКО ХАПШЕЊЕ У КРАГУЈЕВЦУ: Обећали му секс са девојчицом (14), па он потегао чак из Чачка?! Само што је дошао, затворили га, тукли па му са банкомата дигли 48.000

УЖАС У АЛЕКСИНЦУ! Младић избоден пред децом на рукометном тренингу!

БРИГЕ У НАПАДУ: Ево шта селектор Ђорђевић каже после порауза од Грчке

НАЈЖЕШЋА УВРЕДА ДО САДА! Гувернер Калифорније: Трамп ће остати упамћен као будала и лажов!

(ФОТО) ЉУДИ, ОСТАЛО ЈЕ ЈОШ САМО МАЛО ВРЕМЕНА: Србијо, помозимо малом Душану!

Курир/Национална географија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu
30°
Fri