Извор: eng.mil.ru
Uncategorized

Одбор за одбрану о ,,миговима“ и врховном команданту

Министар одбране Александар Вулин изјавио је на седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове да ће „мигови” из Русије стићи до краја године. Наводећи да од НАТО агресије немамо ниједну ескадрилу „мигова 29”, Вулин је истакао да Србија има потребу за њима још од 2000-те године.

Одговарајући на питање шефа посланика СДС Марка Ђуришића када ће „мигови” стићи у Србију и да ли је та набавка резултат неке анализе и плана, Вулин је истакао да су „мигови” били „насушна” потреба и упитао зашто они нису набављени свих ових деценија.

„До краја године стижу „мигови”, ремонтовани, офарбани…”, истакао је Вулин. Посланик СНС Мирослав Лазански говорећи о „миговима” из Русије рекао да би за Србију било компликовано да пређе на западну технологију.

„Сви желимо да систем одбране буде бољи, респектабилан, да војска буде поштована и код народа и напољу. У том смислу треба да подржимо напоре да ти авиони дођу”, рекао је Лазански на седници одбора и додао да ће бити сјајно ако „мигови” дођу ремонтовани.

Полемика о „врховном команданту”

Да ли је председник Србије и врховни командат тема је о којој се полемисало на седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове на којој је министар одбране поднео извештај о раду.

Одговарајући на опаске шефа посланика СДС Марка Ђуришића да је председника Александра Вучића „крстио” као врховног команданта, Вулин је објаснио да члан 112. Устава Србије каже да председник командује Војском Србије.

„Онај ко командује Војском Србије је врховни командант. Имате и команданта копнене војске. Мора се знати ко командује команданту копнене војске, ко командује Војсци Србије, то је врховни командант. Устав је тако дефинисао”, рекао је Вулин. Он је Ђуришићу рекао да није приметио да има ту „оштрицу” када су у питању други шефови држава.

„Термин врховни командант у Србији нико није користио до вас и зато сам ја говорио о томе. Како се крсти амерички председник или неки други, не занима ме, али тај члан у Уставу постоји од 2006. године и ниједан председник, а било их је двојица (пре Вучића) нису били крштени врховним командантом. Мислим да сте ви то увели, мени се то апсолутно не допада”, одговорио је Ђуришић.

Ако се буде мењао Устав, ваше право и право ваше странке је да предложите промену члана 112 и да председник више не командује војском, рекао му је Вулин.

„А што се тиче потребе да ми дајете свештени чин, то задржите. Нисам никад планирао да имам ту могућност и способност”, рекао је Вулин на опаску Ђуришић да је председника „крстио” као врховног команданта. У полемику се укључио и посланик СНС Мирослав Лазански који је рекао да су се и Борис Тадић и Томислав Николић називали врховним командантима.

„Колико се ја сећам, бивши председник Србије господин Тадић назван је врховним командантом онда када је био на Паради поводом Дана победе у Москви. У медијима је назван врховним командантом, а колико се сећам и председник Николић је у неколико наврата такође назван врховним командантом”, рекао је Лазански.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДРАМАТИЧНО: Полицији наређено да спречи референдум у Каталонији

Турска купује систем С-400 од Русије

Иран гради електране у Алепу

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
12°
11°
Tue
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri