Фото: youtube.com
Политика Србија

Одаловић: Реченица да сво зло и агресија долази из Србије била је нешто што није могло да се трпи

Реченица да сво зло и агресија долази из Србије била је нешто што стварно више није могло да се трпи. На то сам реаговао, рекао је генерални секретар у Министарству спољнх послова Србије

Генерални секретар у Министарству спољнх послова Србије и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић оценио је да реторика хрватских званичника о великосрпској агресији, окупаторској војсци Србије и Црне Горе, и злочинима ЈНА и измештању масовних гробница, не доприноси решењу проблема.

Одаловић, који је јуче у Загребу напустио конференцију о несталима након што је помоћник министра и његов хрватски колега Стјепан Сучић рекао да „све зло у региону долази из Београда“, каже да је то учинио зато што је овај скуп злоупотребљен.

„Такав скуп није смео да буде искоришћен за овакву пропаганду и речник и овакве оптужбе које су неосноване и ничим изазване“, рекао је Одаловић за ТВ Пинк и додао да породице које траже своје најмилије нису дошле да слушају такву реторику.

Он је испричао да је говорио 15-20 минута о проблемима ексхумације у раду комисије те да је указао да ни после 25 година тела још нису ексхумирана, да неки захтеви нису проверени после десетак година, као и да је недопустиво да 900 тела постоји у мртвачницама у Загребу и Осијеку а да се не зна чија су.

Он је оценио да реторика која се чула од хрватске стране о великосрпској агресији, окупаторској војсци Србије и Црне Горе, и злочинима ЈНА и измештању масовних гробница не доприноси решењу ниједног случаја.

„А реченица да сво зло и агресија долази из Србије била је нешто што стварно више није могло да се трпи. На то сам реаговао, замолио га да прекине с тиме, колега је наставио, ја сам устао и рекао да не могу да останем на скупу где се моја држава на такав начин вређа. То је апсолутно нешто што се не толерише“. То је обавеза свих нас званичника“, рекао је Одаловић.

Он је објаснио да је на скупу у Загребу био званичник Србије као што је и помоћник министра хрватских бранитеља (Сучић) званичник који је изнео став иза којег стоји и њихова званична политика.

„Или нека кажу да не мисле тако. Волео бих да чујем другачије тонове и поруке“, рекао је он изразивши жаљење што то није тако.

Одаловић је изразио задовољство што је за свој поступак „добио подршку председника Александра Вучића који је оценио да се тако мора реаговати ако се поштује и воли своја држава“, као и министра Дачића.

„То треба да буде наша порука, где год смо као званичници да на овакве увреде да реагујемо тиме“, навео је он.

На Сучићеву тврдњу касније да је његова реченица да „све зло у региону долази из Београда“ наводно извучена из контекста, Одаловић казе да његови сарадници имају снимљен цео ток конференције.

„Нема дилеме. Нисам ја од оних који ће измишљати, или каракирати. То је јасна реченица“, нагласио је и додао:.

„Хрватска мора дефинитивно да се определи, да промени реторику, да пошаље здравије поруке од ових које шаље јер ове поруке не воде нигде поготово не када званичник Хрватске који треба да се бави несталим лицима о томе на такав начин говори“.

Породице несталих су на том скупу јуче, каже, биле шокиране, затечене, згрануте и упутио им извињење ако је допринео пропасти састанка

„Али нисам могао да останем више. Апелујем на све нас званичнике који присуствују скуповима где су овакве провокације да морамо да реагујемо као што морамо да реагујемо и на ово што се десило на КиМ“ где је јуче у Мушутишту ухапшен старији Србин.

Поводом наставка дијалога Београда и Приштине у четртак у Бриселу он каже да је Србија посвећена стабилизацији стања у региону јер је уверена да је нормализација односа у најближем окружењу предуслов свега.

„Ако неко мисли да то што Србија шаље поруку да је за стабилизацију стања у региону, да је регион и стабилизација наших односа приоритет, да смо посвехени томе, ако неко мисли да је то наша слабост, грдно се вара“, рекао је он.

Како је објаснио, ако у најближем окружеју имате пробеллеме како ће вас доживљавати било где у свету ако нисте решили проблеме са комшијама.

„То је одлична политика коју ова влада води и поруке које Вучић шаље су тог карактера. И овај састанак у Бриселу је на тим таласима, без обзира на проблеме косовских институција, владе. Ми хоћемо дијалог, нормализацију односа, да наставимо на ономе започетом и да договарамо будуће кораке са њима“, рекао је Одаловић.

Србија је покренула унутрашњи дијалог, а он би требало да се поведе и у Хрватској, БиХ и на Косову где би званичници требало да створе амбијент и имају подршку за примену договора.

„Ми смо створили амбијент у Србији. Вучић има пун мандат да разговара о нормализацији односа. Не знам ко жели добро Србији, будућност и перепктиву, а да не размишља о регионалној сарадњи и превазилажењу разлика које нас враћају уназад“, навео је Одаловић.

Он је рекао да је јучерашње хапшење у Мушутишту јасна порука да нико од Срба који су тамо живели није сигуран нити пожељан и изразио наду да ће се и о тајним оптужницама разговарати у Бриселу.

„Зар Србија не може да има тајне оптужнице? Србија то не ради, ми смо озбиљна одговорна и организована држава, за разлику од оних циркуса који нам се дешавају и у Хрватској са тајним оптужницама. Исти модел се пресликава сада на простор КиМ“, рекао је Одаловић.

Он објаснио да се Београд бори против пријема Косова у Интерпол из разлога што се тог тренутка се могу активирати све потенцијалне оптужнице директно.

Када је реч о амбасади Србије у Скопљу, Одаловић је поновио да се особље вратило а ускоро ће и амбасадорка и нагласио да све функционише онако како је било и пре повлачења особља и да нема проблем.

Такође је најавио да ће наредних дана обићи наше дипломатско представништво у Македонији.

Извор: Танјуг, Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon