mc.rs
Политика

ОДАЛОВИЋ НАПУСТИО КОНФЕРЕНЦИЈУ У ЗАГРЕБУ: Хрватски министар оптужио Србију да је КРИВА ЗА ЗЛО У РЕГИОНУ

Генерални секретар у Министарству спољних послова Србије и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић напустио је данас конференцију у Загребу о несталима, након што је у уводном излагању помоћник министра хрватских бранитеља Стјепан Сучић изрекао низ увреда на рачун Србије и бивше ЈНА и рекао да све зло у региону долази из Београда.

Конференција на тему „Процес ексхумација и идентификација посмртних остатака лица несталих на подруцју Републике Хрватске“ сазвана је с циљем убрзање процеса тражења несталих особа/лица, информисање чланова породица и шире јавности о проблемима и препрекама које оспоравају овај процес.

У току уводног излагања помоћник министра хрватских бранитеља, који уједно води Комисију заточене и нестале Владе Хрватске Сучић је уместо извештаја, који није био примерен теми, изрекао бројне увреде на рачун Србије и њених органа.

Он је, између осталог, рекао да је на Хрватску извршена великосрпска агресија и да је тада бивша ЈНА окупирала Хрватске територије и, како је рекао, изврсисла бројне тешке злочине.

Повод да Одаловић напусти конференцију је био када је Сучић рекао да „све зло у региону долази из Београда“.

Одаловић је рекао да је срамота злоупотребљавати овакав скуп и да неће дозволити да се на овакав начин вређа држава Србија и напустио конференцију.

Одаловић је изјавио да првенствено није у реду да се овакви скупови злоупотребљавају јер смо овде да решава о судбину несталих лица.

– Острашћеност са којом је председник Комисије говорио о Републици Србији је била толико изражена да је присуствовање таквом скупу, чији је он ипак био домаћин, било понижавајуће – рекао је он..

Истакао је да Србија и даље остаје апсолутно посвећена решењу судбини несталих лица и то сматра својим приоритетом.

– То је хуманитарно, цивилизацијско али и политичко питање које се сигурно неће решавати оваквим ставовима званичника Републике Хрватске – казао је Одаловић.

Извор: Блиц

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Стефановић у Москви

СКАНДАЛ НА КИМ! Ухапшен мушкарац из групе расељених Срба

Суша узела данак, штета на житарицама 600 милиона евра

Јужна Кореја врши припреме за офанзиву на Север

Погледајте у ком граду у Србији живе НАЈИНТЕЛИГЕНТНИЈИ ЉУДИ

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri