mup.gov.rs
Друштво Србија

ОД ДАНАС ПОЛИЦИЈА са новим радарима и ноћу ЛОВИ БАХАТЕ ВОЗАЧЕ: ОТКРИВАМО ВАМ РИЗИЧНЕ ТАЧКЕ!

Саобраћајна полиција јуче је постаилаа 50 најмодернијих уређаја који и по мраку бележе свако прекорачење брзине. Чак 200 радара широм Србије свакодневно ће контролисати брзину, највише покривени Ибарска магистрала и Београд.

Управа саобраћајне полиције добила је 50 најсавременијих радара за мерење брзине који ће моћи и ноћу да лове брзе и бахате возаче! Када они данас буду постављени на путеве широм Србије, укупно 200 радара свакодневно ће контролисати свако и најмање прекорачење брзине.

Како сазнајемо, највише ће бити покривени Ибарска магистрала и спорне тачке у Београду и осталим великим градовима, али и правац према Мађарској.

Ризични правци

У Управи саобраћајне полиције објаснили су за Информер да је у последње две године због непримерене брзине на путевима у Србији погинуло чак 1.206 људи и да ће модерни радари помоћи да се тај проблем реши.
– Брзина је главни узрок смрти и тешких повреда у саобраћајним несрећама. Због тога је саобраћајна полиција и набавила 50 најновијих радара за мерење брзине какве имају све најразвијеније земље на свету. Главна предност ових радара су специјални инфрацрвени зраци, који омогућавају мерење брзине ноћу, што до сада није било могуће. Уз то, све информације које забележе ти радари шаљу се директно у систем, што је феноменална ствар јер ћемо кроз месец или два прецизно знати деонице на којима се пребрзо брзо вози – рекли су нам у Управи саобраћајне полиције, а потом и најавили велику акцију на путевима у Србији.

Ризичне тачке на којима ће бити највише радара

– Ибарска магистрала
– Лазаревац – Ћелије
-Овчарско-кабларска клисура
-Ужице – Златибор
-Кокин Брод
– Пут од Новог Сада према Мађарској
– Краљево – Нови Пазар („долина јоргована“)
– Грделичка клисура
– Сићевачка клисура
– Зрењанински пут
– Шабац – Нови Сад (код Руме)
– Аутопут пре наплатних рампи (Шимановци, Бубањ поток)
– Београд (иза Пупиновог моста ка Борчи)

 

ПИЈЕТЕ КАФУ ДОК ВОЗИТЕ? Ево зашто то не бисте требали да радите

– Наша саобраћајна полиција ће се од данас укључити у велику међународну акцију појачане контроле брзине на путевима. У акцији ће бити укључено укупно 200 радара, од којих је 50 нових модерних и 150 ових које већ имамо. Свих 27 полицијских управа послало је најризичније тачке на путевима, где ћемо постављати радаре. Уз мерење брзине патроле су добиле инструкцију да сваког возача кога зауставе подвргну и алко-тесту – сматрају у Управи саобраћајне полиције.

Директор Српског комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић тврди за наш лист да ова акција може да успе само уколико се радари поставе на нова места.

– Најбахатије возе они који тачно знају где су постављене патроле и радари. Због тога је неопходно променити локације свим патролама и онда нико више не би могао да се провуче. Чињеница је да је непримерена брзина „убица број 1“ на путевима. Због тога је важно да постоје овакве акције, којима ће се ригорозно контролисати брзина – јасан је Окановић.
Он је указао и на ризичне деонице на којима ће највероватније бити постављено највише радара.

– Највећи проблем је још увек Ибарска магистрала, и то деонице од Лазаревца до Ћелија, Овчарско-кабларска клисура, од Ужица до Златибора и око Кокиног Брода. Одмах после Ибарске, изузетно је ризичан правац од Краљева до Новог Пазара или такозвана „долина јоргована“ где гине огроман број људи, као и правац према Мађарској. Уз то радари морају да се поставе и у Грделичкој и Сићевачкој клисури, на путу Шабац – Нови Сад код Руме и на Зрењанинском путу – сматра Окановић.
Корисна акција

Професор Саобраћајног факултета у Београду Милан Вујанићтврди да ће нових 50 радара доста утицати на смањење брзине и безбедност у саобраћају.

– Нови радари, за разлику од старих, могу се користити и ноћу, а информације ће одмах одлазити у систем, па ћемо већ за месец или два имати статистичке податке који ће у будућности доста помоћи у идентификацији критичних места. Они ће бити постављени на најризичнијим локацијама, које су нам познате до сада. Све то плаћају грађани, дакле, у интересу свих нас је да поштујемо ограничења-поручио је Вујанић.

Ограничења на друмовима у Србији су катастрофална и не одговарају стању на путевима, сматрају сви наши саговорници. Једна од улога нових радара је да се и то промени.
– Онај ко је на изласку са Пупиновог моста ставио ограничење само 50 км/х, треба одмах да сам поцепа своју диплому. То је неколико пута безбеднија деоница од Ибарске магистрале, где је ограничење 80 км/х – јасан је Дамир Окановић.

Са њим се слаже и Милан Вујанић, који је позвао све возаче да надлежним органима пријављују ограничења која нису примерена стању пута.

– Ако возач шест пута поштује дозвољену брзину за коју сматра да је неадекватна, седми пут ће прекорачити и направити прекршај – каже Вујанић.

Извор: Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

„Македонске службе пратиле српске дипломате“

Земљотрес направио хаос код Напуља (ВИДЕО)

Да ли је књигу која не стари написао сам ђаво? (ВИДЕО)

Дачић: Србија би могла да промени став о имену Македоније

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon