Printscreen
Друштво Србија

ОД АПРИЛА ПАПРЕНЕ КАЗНЕ ЗА ПРЕКОРАЧЕЊЕ БРЗИНЕ: Отклањамо све заблуде, ево како се тачно мери!

Примена нових правила почиње од априла. Ово је све што треба да знате о прекорачењу брзине.

Просечна брзина се мери на основу времена за које возило стигне од једне до друге наплатне рампе и дужине пређеног пута, али без уређаја за мерење.

Посебан софтвер рачунарском операцијом из опште познате физичке формуле за обрачунавање брзине подели дужину пређеног пута са временом које је било потребно да се тај пут пређе и добија се количник који показује просечну брзину кретања возила.

НАПИСАО ЈЕ ПОРУКУ, ПА СИНОЋ ПУЦАО У АНУ И ОСТАВИО ЈЕ У ЛОКВИ КРВИ: Ја сам је убио! Борко… Али судбина је хтела другачије и тад је наишла комшиница Милица!

Тачну раздаљину на свим деоницама у Србији измерила је Дирекција за мере и драгоцене метале, а време се добија на основу уласка и изласка са одређене деонице, које бележе камере ЈП Путеви Србије.

И то време се преузима од Дирекције, која је у Србији задужена за рачунање референтног тачног времена, тако да су сви сатови који се користе на наплатним станицама синхронизовани тачно у секунд, пише МагазинСАТ.

Мерење почиње на месту на којем возило уђе у простор на самој улазној рампи када га сниме камере, а на истом таквом месту се и завршава, када поново буде снимљено на приласку излазној рампи.

Једна камера снима регистарску ознаку, а друга читаво возило тако да не може бити грешке ни замене података, а процедура је потпуно идентична за сва возила – и за оне који плаћају путарину кешом, или за електронски начин наплате путарине.

ЈЕЗИВ СЛУЧАЈ КОД ЈАГОДИНЕ: Два месеца чувао мајчин леш јер није имао новца за сахрану!

Најчешће заблуде о просеку:

Не зна се ко је возач

– Ако се деси да се власник возила правда чињеницом да не зна ко је возио, јер се током пута више лица смењивало за воланом, Члан 320. Закона о безбедности саобраћаја предвиђа одговорност власника због прекршаја направљених његовим возилом када возач није идентификован, тако да ће возач платити казну од 6.000 до 20.000 динара.

Пауза обара просек

– Ако станете да точоите гориво, или направите паузу да би прошло време које је неопходно да не бисте платили казну, поставља се питање у чему је поента јурњаве, ако свеједно морате да станете и сачекате да истекне колико треба? Време путовања своди се на исто. Осим тога, таквом јурњавом ризикујете да вас ухвати пресретач и значајно повећавате опасност од саобраћајне несреће.

ПОГЛЕДАЈТЕ СНИМАК: Ванземаљци лете поред хеликоптера?!

То има само код нас

– Слични примери постоје одавно. Италијани су први почели са тим, а сличан систем имају Аустрија, Швајцарска, Велика Британија и Холандија. Са разликом што у овим земљама возачи наилазе на знак упозорења који их обавештава да се на тој деоници мери просечна брзина, а код нас још увек нема тога.

Гужва на излазу

– Мерење престаје чим возило приђе рампи и камера сними регистарски број, тако да у укупно време не улази оно проведено у колони и чекању за наплату путарине. Гужва на излазу може да обори просек само у екстремним ситуацијама, када испред вас има више од четири возила па заклањају камеру која снима таблице, што није чест случај.

Време није тачно

– Сва времена преузета су од Дирекције за мере и драгоцене метале, која је у Србији задужена за рачунање референтног тачног времена, тако да су сви сатови који се користе на наплатним станицама синхронизовани тачно у секунд.

Туђи таг

– Ако возач користи уређај за електронско плаћање путарине који је издат за друго возило, требало би да зна да софтвер за мерење времена нема никакве везе са тагом, а и камере ће снимити таблице возила које је прекорачило брзину.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) НАДАЛИ СЕ ЛАКОМ НОВЦУ, А ДЕКА ИХ ДОБРО НАМУЧИО: Пљачкаши упали у продавницу, али их је дочекало непријатно изненађење!

Није било обавештења о мерењу просека

– Наши прописи не налажу стриктно обавештење возача о оваквим стварима, а постоје јасни знаци о ограничењу брзине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Представници Срба са КиМ данас о политичко-безбедносној ситуацији

Стејт департмент назвао Русију „морском немани“, Москва одговорила једним плакатом

(ВИДЕО) КИМ ЏОНГ ПРВИ ПУТ ИЗАШАО ИЗ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ! У Кини се срео са Си Ђинпингом, ОБЕЋАО МИР!

Извор: Курир/МагазинСАТ

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
25°
Tue
24°
Wed
19°
Thu
16°
Fri