Публиц
Православље Србија

ОБИЧАЈ КОЈИ СРБИ ИМАЈУ ОД 16. ВЕКА: Постоји неколико разлога ЗАШТО се за Ускрс…

Већина домаћица у Србији увелико фарба јаја, а како направити оно најлепше, тајна је коју свака љубоморно чува. Нека од њих ставиће у корпице које држе зечеви, а ова животиња ће се можда појавити и на некој од ускршњих трпеза. Да ли знате зашто и од када имамо ове обичаје?!

(ВИДЕО) ЉУДИ МОЈИ ДА ЛИ ЈЕ ОВО МОГУЋЕ: Голман погодио мрежу са 70 метара и донео бод свом Жељу у последњем минуту меча

Ускршњим јајима, разнобојно украшеним и ишараним, не радују се само деца. Свако воли да у недељу „баш његово буде најјаче“, разбије сва „противничка“ и из окршаја изађе као победник. И онај коме је јаје разбијено, неће се љутити… Ускрс је – најрадоснији хришћански празник.

ТАЈНЕ ЧУВАНЕ ВЕКОВИМА: 3 открића која би могла да промене свет! Једно од њих је у ВАТИКАНУ!

Због чега се фарбају Ускршња јаја?

Традиција фарбања јаја веома је стара и потиче из претхришћанског периода. Наиме, јаја су одвајкада била симбол рађања и победе над смрћу – када се љуска сломи, из јајета излази нови живот.

(ВИДЕО) ПЕСМА НА УСКРС САМ СЕ РОДИЛА БИЛА ЈЕ СУДБИНСКА: Али дуго је патила и плакала у животу, а мало ко зна шта се догодило са њеним ТЕЛОМ после смрти

По другој причи, фарбање јаја се везује за легенду о Марији Магдалени. Она је дошла у Рим да проповеда Христово Јеванђељење и стигла је и до цара Тиберија коме је на поклон донела корпу јаја. Цар није веровао у Христово васкрсење и рекао је да би то било, као кад би бела јаја у корпи променила боју. Марија Магдалена је на то рекла: „Христос Васкрсе“, а сва јаја у корпи постала су црвена.

(ВИДЕО) ПОРОДИЦА У КОЈОЈ ЈЕ 38 ЧЛАНОВА ЖИВЕЛО У БЛУДУ ГЕНЕРАЦИЈАМА: Никад нећу превазићи оно што сам видела! Случај који је ЗГРОЗИО свет!

Ипак, постоје и легенде које чин фарбања јаја везују за догађаје пре Христовог васкрсења. Једна стара прича каже да је испод крста на Голготи, на којем је разапет Христ, било грличино гнездо. Крв је попрскала јаја у гнезду и обојила их црвеном бојом, па од тада хришћани обележавају дан Христовог страдања фарбањем црвених јаја.

У неким деловима Шумадије, стари причају причу о женама које су бојењем јаја спасле Исусу живот од војника који су га јурили. Оне су виделе Христа како бежи па су, да би омеле гониоце, брзо офарбале и ишарале јаја. Војници су застали у чуду јер никада раније нису видели такав обичај, а Исус је побегао. Бог их је тада благословио, па се јаја од тог дана фарбају.

Чуда на гробу патријарха Павла: Дечак се молитвама излечио од најтеже болести

Било како било, симболика свих прича је иста – јаја се на Велики петак фарбају у спомен на невино проливену крв и васкрсење Христово.

Зашто ускршњи зец, а не ускршња кокошка?

Иако би много логичније било да уз ускршња јаја „иде“ и ускршња кокошка, на овај празник јаја „носи“ зец.

Иако ова животиња нема никакве везе са црквом, па ни са васкрслим Исусом, последњих деценија је постала најпрепознатљивији симбол Ускрса, чак и у нашим крајевима. Одакле зец у читавој причи?

Зеца можда нема у Библији, али су зато паганска веровања препуна прича о њему. Изворни „ускршњи зека“ симбол је плодности и поновног рађања.

ОВО ЈЕ МИЛОВА НАЈВЕЋА НОЋНА МОРА: Ако до овога дође, следи крај његове каријере

Његово спајање са јајима и Ускрсом веровано се одиграло почетком XВИ века у Немачкој где постоје записи о томе колико су деца жељно ишчекивала долазак „Осцхтер Хаwс-а“ – зеца који на ускршње јутро полаже обојена јаја у гнезда.

Овај обичај немачки досељеници пренели су у Америку почетком XИX века, а глобализација, масовна култура и индустија забаве су последњих деценија учинили остало – „Осцхтер Хаwс“, „Еастер Буннy“, или Ускршњи Зека, постао је тако највећи комерцијални симбол Ускрса.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПАЦОЛИ ПОРУЧУЈЕ БЕОГРАДУ: Никада нећемо разговарати о размени територија

РУСИЈА: Сиријска војска није употребила хемијско оружје у Думи

АСТРОНОМИ У ЧУДУ: Пронађена галаксија без тамне материје

ПОТПУНО ЛУД ПЛАН! Саудијска Арабија прави мега-канал и ОДСЕЦА КАТАР ОД АРАБИЈСКОГ ПОЛУОСТРВА!

(ВИДЕО) ЧУДО ИЗ БУКТИЊЕ: Још једну колевку Срба највише помажу Руси, а није Косово

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
20°
Thu
20°
Fri
23°
Sat
25°
Sun