Србија

Обележен Дан Прве бригаде Копнене војске Србије

Војном свечаношћу у касарни "Југовићево" у Новом Саду обележен је Дан Прве бригаде Копнене војске Србије, којег та бригада слави заједно са Даном ослобођења Новог Сада у Првом светском рату.

Свечаност је отпочела постројавањем јединица и дочеком команданта Копнене војске (КоВ) генерал-потпуковника Милосава Симовића, а потом је дочекана и војна застава.

(ВИДЕО) НОВА ТУЧА У ШКОЛИ У ТУЗИМА: После масовног обрачуна црногорских и албанских ђака, отац ударио наставника!

Присутнима су се обратили представници Војске Србије, који су најбољим и најзаслужнијим војницима и осталим битним особама за КоВ уручили награде и одликовања.

Уследио је војнички свечани дефиле, а потом је испраћена застава, након чега је уследио обилазак тактичко-техничког збора.

Свечаности су присуствовали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, припадници верских и црквених заједница, припадници Војске Србије и бројне друге високе званице.

Бригадни генерал Жељко Петровић свим припадницима Прве бригаде КоВ и грађанима Новог Сада честитао је 9. новембар, односно Дан Прве бригаде КоВ и Дан ослобођења тог града у Великом рату.

„Чини ми се да у мноштву историјских догађаја на овој плодној равници с краја 19. и почетка 20. века, није било важнијих од новембарских догађаја из 1918. године. Зато данас одајемо почаст знаменитим првацима из српског народног отпора који су ослободилачки продор српске војске и капитулацију Аустроугарске искористили као основ за постављање ултиматима немачким трупама да напусте Нови Сад, што су оне и учиниле“, рекао је Петровић.

У свом обраћању војницима, истакао је да без поштовања прошлости, нећемо разумети садашњост, а још мање будућност.

Као вредност Прве бригаде КоВ, Петровић је истакао способност одбране земље, како од војних, тако и од свих других безбедносних претњи.

(ВИДЕО) ПОЛА ВЕКА ЖИВЕЛИ ИЗОЛОВАНИ У ДИВЉИНИ СИБИРА: Нису знали да је био Други светски рат, а желели су само ЈЕДНУ СТВАР!

Подсетио је да је бригада којом он командује своје способности проверила у претходној години кроз међународне и националне вежбе, бројна гађања из личног и колективног наоружања, те кроз готово свакодневни ангажман уз административну линију према Косову и Метохији, уз напомену да је Прва бригада КоВ опремљена и оспособљена да пружи подршку становницима, уколико за тим буде потребе.

„Војном свечаношћу завршили смо обележавање 9. новембра и ушли у стоту годишњицу обележавања једног века од завршетка Првог светског рата. Већ од сутрашњег дана ћемо различитим активностима почети обележавање стогодишњице, а 9. новембра 2018. ћемо се сетити да смо после 100 година и после Великог рата извојевали слободу“, рекао је Петровић.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић честитао је у име АП Војводине Дан Прве бригаде КоВ и свим грађанима Новог Сада на годишњици ослобођења у Првом светском рату, истакавши да је данашњи дан велики за целу земљу.

„Задовољство је видети приказ Војске Србије, имали смо прилику да то видимо и 20. октобра на аеродрому у Батајници, на великом приказу Војске Србије и данас на приказу Прве копнене бригаде. Задовољство је видети опремљеност и спремност наше војске да очува мир и стабилност Србије и свих њених грађана“, рекао је Милићевић.

Нада се да ће Влада Србије са свим нивоима власти наставити да опрема у материјалном и техничком смислу ВС, „онако како то чини у претходних неколико година и верујем да ће се поправљање материјалног статуса свих припадника војске одразити на једној позитиван начин“.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је након војне свечаности рекао да су се сви уверили да су припадници Прве бригаде КоВ спремни да решавају све задатке, захваљујући им се за све што су урадили за грађане Новог Сада и Србије.

„Ми смо поносни на чињеницу да је њихово седиште у Новом Саду јер они чувају традицију ослободилачке војске коју је предводио мајор Бугарски, која је ослободила Нови Сад пре 99 година, и зато Нови Сад и Новосађани заједно са Првом бригадом обележавају 9. новембар као Дан ослобођења, рекао је Вучевић.

Додао је да заједно са републичким органима, покрајинском владом и припадницима Војске Србије, са нестрпљењем очекује 2018. годину, када ће се облежити стогодишњица ослобођења и присаједињења Војводине Србији и стогодишњица постојања те бригаде у Новом Саду.

Први човек Новог Сада истакао је да су Нови Сад и Новосађани захвални као потомци свим прецима који су на данашњи дан донели слободу том граду.

Прва бригада КоВ састоји се од Команде бригаде и 10 потчињених јединица ранга батаљон-дивизион.

Команда се налази у Новом Саду, а јединице су стациониране још у Бачкој Тополи, Сремској Митровици, Панчеву и Зрењанину.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вучић половином децембра у Москви

(ВИДЕО) НОВА ТУЧА У ШКОЛИ У ТУЗИМА: После масовног обрачуна црногорских и албанских ђака, отац ударио наставника!

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ УБИСТВА ГРАЂЕВИНСКОГ ИНВЕСТИТОРА: БРУТАЛНО ГА ПРЕТУКЛИ ПАЛИЦАМА, КРВИ БИЛО НА СВЕ СТРАНЕ

Он је био „Плава звер“, човек кога се и Хитлер плашио (ВИДЕО)

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
28°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat