Извор: kcna.kp
Свет

ОБАВЕШТАЈЦИ САД: Северна Кореја поседује мини-нуклеарне бојеве главе

Северна Кореја успешно је произвела минијатурну верзију нуклеарне бојеве главе, закључили су обавештајци САД у поверљивој процени, пише ,,Вашингтон пост".

Како наводе, те минијатурне верзије бојеве главе могу да стану у ракету, а тиме је Северна Кореја прешла кључни праг на путу ка статусу нуклеарне силе.

Америчка војно-обавештајна агенција (Defense Intelligence Agency – DIA) закључила је у новој анализи крајем јула да севернокорејски лидер Ким Џонг Ун сада поседује до 60 нуклеарних бојевих глава, док неки независни стручњаци верују да је тај број знатно мањи, јавио је Вашингтон пост.

То откриће вероватно ће повећати забринутост због све веће претње Северне Кореје која, чини се, знатно брже развија свој нуклеарни програм него што су многи стручњаци предвидели.

Извор: kcna.kp

Амерички званичници закључили су прошлог месеца да је Пјонгјанг такође надмашио очекивања по питању израде интерконтиненталне балистичке ракете способне да добаци до копна САД.

Од прве нуклеарне детонације Северне Кореје прошло је више од 10 година, а многи аналитичари веровали су да ће проћи доста времена пре него што њени научници израде компактну бојеву главу коју ракете могу да испоруче до удаљених мета. У документу од 28. јула наводи се да је та критична прекретница већ пређена, наводи Вашингтон пост.

У делу тог документа, у који је Вашингтон пост имао увид, наводи се да ,,америчка обавештајна заједница процењује да је Северна Кореја произвела нуклеарно оружје које могу да понесу интерконтиненталне балистичке ракете“.

Још није познато да ли је севернокорејски режим успешно тестирао смањену верзију нуклеарне бојеве главе, иако је Северна Кореја прошле године објавила да јесте.

Стокхолмски институт за истраживање мира (СИПРИ) објавио је почетком јула да је Русија на почетку 2017. године имала 7.000 нуклеарних бојевих глава, САД 6.800, Француска 300, Кина 270, Велика Британија 215, Пакистан 130-140, Индија 120-130, а Израел 80 глава. Тај институт проценио је да Северна Кореја има између 10 и 20 нуклеарних бојевих глава.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Након вежби са Русима, следи и она са НАТО: заказана прва НАТО вежба на територији Србије

Откривен камп Исламске Државе за обуку џихадиста за нападе по Европи

Македонска министарка одбране снажно посвећена НАТО интеграцијама

Оставите коментар