pixabay
Свет

О ОВОМЕ СЕ ЋУТИ: Смртоносна прашина којом Америка загађује свет

„Смртоносна прашина, створена у САД: оружје уранијума загађује свет“ наслов је нове књиге Фридера Вагнера. У књизи аутор описује како Америка контаминира огромна подручја планете својом муницијом са осиромашеним уранијумом и како политичке и војне елите манипулишу медијима.

Спутњик је имао прилику да разговара са документаристом који нам је представио детаље свога рада.

Шта се крије иза СТРОГО ЧУВАНЕ ТАЈНЕ на Космету! Лазански открива зашто се убијају војници Кфора! Број самоубистава строго чувана тајна

Господине Вагнер, Ваша књига се фокусира на муницију са осиромашеним уранијумом. Шта је посебно опасно код такве врсте пројектила?

— Уранијумска муниција се производи од отпада атомске индустрије. Ако, на пример, производите тоне уранијумског горива за нуклеарне електране, добићете око осам тона осиромашеног уранијума. То је извор алфа зрачења, радиоактивног и, поред тога, изузетно загађујућег. Потребно је да се негде складишти, а то није баш јефтино.

ПОЛИТИКА, ПА БРАК! ЦРНОГОРСКА ПОСЛАНИЦА ТРАЖИ ОСТАВКУ СВОГ МУЖА: Ја одговарам грађанима, а не супругу! Драгиња одушевила регион! А ШТА КАЖЕ МУЖ?!

Како је могуће користити га као оружје?

— Пре 30-40 година војни инжењери су схватили да је уранијум готово двоструко тежи од олова. Ако пројектилу са осиромашеним уранијумом дате одговарајуће убрзање, он ће проћи кроз оклоп тенка у делићу секунде, као и кроз бетонски зид или цемент. То је, наравно, било важно откриће. Поред тога, када продире у оклоп, ствара се много прашине, која гори на температури од 3.000 до 5.000 степени Целзијуса, спаљујући посаду тенка.

ШИПТАРИ ПЛАТИЛИ СУПРУЗИ ТОНИЈА БЛЕРА ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА! Откривена СТРОГО ЧУВАНА ТАЈНА, заједнички циљ је – УДАРИТИ НА СРБИЈУ!

Али прави проблем је у томе шта се дешава након употребе те муниције, зар не?

— Тачно. У питању је осиромашени уранијум који је, као што сам рекао, извор алфа зрачења. Приликом горења формирају се наночестице које су 100 пута мање од црвених крвних зрнаца. На тај начин се ствара, рекао бих, нека врста металног гаса који људи удишу, који загађује околину и који се преноси ветром, било где.

ТЕШКА НОЋ НА УЛИЦАМА БЕОГРАДА: Троје мртвих и више повређених особа у САОБРАЋАЈНИМ НЕСРЕЋАМА!

Људи који га удишу су изложени већем ризику да оболе од рака. Ове наночестице, пробијајући тело трудне жене, чак превазилазе баријеру која штити бебу и утичу на њен развој. Такође могу да продру директно у мозак и да дођу до било којег органа кроз крвоток.

У којим конфликтима су употребљени пројектили са осиромашеним уранијумом?

— Активно је коришћен током рата у Ираку 1991. године. Војска је признала да је њена укупна количина достигла чак 320 тона. Затим, током другог рата у Ираку, 2003. године, тада је његов обим достигао 2.000 тона. Такође и у Југославији, односно у Босни 1995. године, током рата на Косову 1999. године и касније 2001. године у Авганистану, где се и даље користи.

ДЕТАЉИ СТРАВИЧНОГ ПОРОДИЧНОГ ЗЛОЧИНА У УЖИЦУ: Било им је сумњиво што није ушла у такси, а онда су ушли у зграду и затекли ЈЕЗИВ ПРИЗОР

Која конкретна места сте истраживали?

— Срби су нам показали места где су коришћени ти пројектили. У Ираку смо разговарали са локалним становништвом. Путујемо кроз места великих тенковских битака. Тамо смо прикупили узорке земље и прашине унутар оштећених танкова.

ХОРОР У УЖИЧКОЈ БОЛНИЦИ: Човека с преломом лобање истерали из болнице, ТРИ ДАНА НАКОН ТОГА УМРО! Породица у шоку!

Када посматрамо тенк, може се са сигурношћу рећи да ли је погођен са конвенционалним или пројектилом са осиромашеним уранијумом. Муниција са уранијумом оставља специфичну прашину која се разноси широм локације.

У свим узорцима земљишта пронашли смо осиромашени уранијум, као и уранијум-236, који је још више радиоактиван и загађујући. У природи их је немогуће наћи, добијају се само током производње горива за електране.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МИСТЕРИЈА СЕ НАСТАВЉА: Полиција није потврдила да је Наташа која је нестала у Бечу нађена! Породица у агонији, чекају вести!

СИМИЋ ОДГОВОРИО БРИТАНЦИМА: Упркос вашим упозорењима, ми се и даље рађамо, живимо, градимо и учимо на северу КиМ!

УКИНУТ ИМУНИТЕТ ОПОЗИЦИОНОМ ЛИДЕРУ ВЕНЕЦУЕЛЕ! Следи хапшење Хуана Гваида због УЗУРПИРАЊА ВЛАСТИ!

ВУЛИН О СУЛУДИМ ШИПТАРСКИМ НАМЕРАМА: Харадинај је слободан зато што су сви сведоци на његовом суђењу побијени! КОМЕ ЋЕ ТАКВИ ЗЛОЧИНЦИ ДА СУДЕ?!

Немачки медији: Трамп претвара НАТО у алијансу улизица

rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
30°
Sat
28°
Sun
27°
Mon
28°
Tue