Pixabay
Друштво Србија

НОВОСАЂАНКА ИНФИЦИРАНА ХИВ-ОМ ПОСЛЕ ТРАНСФУЗИЈЕ КРВИ: Дугогодишњи добровољни давалац није знао да има вирус!

Једна жена са подручја Јужнобачког округа заражена је ове године ХИВ-ом пошто је прошла кроз процес трансфузије крви.

(ВИДЕО) Мајсторија Роналдиња, гол са своје половине!

Како се наводи, последњи пут овакав случај на територији Војводине забележен је 1985. године, када су регистровани први случајеви ХИВ инфекције у Покрајини.

Као је 021.рс навео, до инфекције је дошло када је пацијенткиња примила крв „дугогодишњег добровољног даваоца, који приликом доласка на давање крви није показивао резултате због којих би привремено или трајно био искључен из овог процеса“.

Портал наводи да је у обавезном скрининг тестирању маркера трансфузијом преносивих инфекција крв даватеља имала „нереактиван резултат“, па је употребљена за трансфузију.

Из Института за јавно здравље Војводине су навели да није у питању пропуст запослених, већ такозвани „период прозора“ од тренутка инфекције ХИВ-ом, који

траје и до шест месеци и у ком је немогуће утврдити да ли је особа заражена.

„Пропуста у здравственој служби није било, што је утврђено након спроведеног епидемиолошког истраживања овог нежељеног догађаја. Ни код нас, ни у свету, не постоји такав тест који ће у овом периоду лабораторијски открити инфекцију“.

(ВИДЕО) ЗАТВОР ГОРИ И ОД АЛКАТРАЗА: Најозлоглашенији робијаши овде живе у самицама од 6 квадрата, а контакт са људима имају само МИНУТ дневно

Youtube

Надлежни из Института су додали да уколико приликом попуњавања упитника пре сваког давања крви, добровољни давалац не наведе да је имао ризичну ситуацију током које се могао инфицирати, што у конкретном случају није било наведено, крв се обрађује и по потреби издаје за лечење.

У Институту су поручили да „не постоји бојазан да неко од грађана буде инфициран путем трансфузије крви овог добровољног даваоца“.

Откривени детаљи из ноћи у којој се Легија предао: Никада то не би урадио да није био у овом стању и сигурно би пала крв!

„Здравствени радници су обавестили даваоца о његовој инфекцији, након што је утврђено да је пацијенткиња инфицирана путем трансфузије“, навели су у Институту.

Апеловали су на грађане да користе довољан број здравствених установа и тестова који су доступни широм Војводине, где током целе године могу бесплатно и анонимно урадити анализе на ХИВ.

Према прелиминарним подацима Института за јавно здравље Војводине, у 2017. години на територији Покрајине пријављен је 51 случај ХИВ инфекције.

Најновије претпоставке уносе језу у кости: ЈЕЛЕНА МАРЈАНОВИЋ УБИЈЕНА ОВИМ АЛАТОМ!

Подаци говоре да је код 41 особе инфекција новооткривена, док је десет особа било инфицирано раније, али су случајеви пријављени у овој години.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО/ВИДЕО) ЕКСПЛОЗИЈА НА МЕНХЕТНУ, евакуација у току!

(ВИДЕО) ЗАСМЕЈАВАО ЈЕ МИЛИОНЕ, БАЛКАН ГА ЈЕ ОБОЖАВАО: Мало ко зна како је Чкаља зарадио чувени надимак!

ЧЕДА: Јанковић је само осредњи чиновник из Бакијевог кабинета – ШТЕТА ШТО СУ МУ НЕКИ ПОВЕРОВАЛИ!

11 чињеница због којих је ракија омиљено пиће Срба

Извор: kurir.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat