Блиски исток

Нови сукоби у Јерусалиму, Палестинци напали полицију

Тридесет седам Палестинаца повређено је у сукобима израелске полиције и палестинских верника на спорном светилишту у Јерусалиму, убрзо пошто је поново отворено после муслиманског бојкота који је трајао 11 дана.

Израелска полиција је сузавцем и гуменим мецима растеривала Палестинце који су бацали каменице на месту светом и за муслимане и за Јевреје. Полиција каже да је одговорила када је на капијама светилишта и сама била нападнута каменицама.

Палестински Црвени полумесец рекао је да су неки од повређених рањени гуменим мецима, други претучени, а некима су поломљене кости. Ова организација је саопштила да је напетост повећана када су израелске снаге затвориле једну од капија

Светилиште је у средишту кризе између Израела и Палестинаца од 14. јула, када се тамо догодио оружани напад у којем су погинула два израелска полицајца.

Израел је потом поставио детекторе за метал, ограде и камере на улазима. Муслимански верници су на позив својих лидера одбили да се подвргну таквој контроли и да се моле на светилишту.

Хиљаде муслимана су се зато данима молиле на улицама.

Данас, пошто су све те мере коначно уклоњене, исламски лидери су позвали вернике да се врате на светилиште где је џамија Ал Акса и хиљаде их се одазвало и тамо се молило, али су поново избили нереди.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Компанија Веслија Кларка ипак није успела да преузме косовски угаљ

Ружић о Косову: Доста митоманије!

Вучић примио новог белоруског амбасадора – ево шта му је рекао

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
21°
Thu