Foto: Pixabay
Друштво Србија

Нови систем рада у школама почиње од 1. септембра, а донеће бројне могућности

Једносменски рад у школама, пилот пројекат најављен за 1. септембар 2019. године, суштински неће донети много новина, имајући у виду да није обавезан, али ће зато, с друге стране, ученицима који то буду желели, донети могућност да учествују у различитим тренинзима и радионицама, и то бесплатно.

(ФОТО) СТИЖЕ ПРОМЕНА ВРЕМЕНА Очекују нас праве априлске кише, а ево КАДА и сунчаних 20 СТЕПЕНИ

Једносменска настава постоји и сада у одређеним школама, кажу из Министарства, јер школе једноставно теже том концепту, кад год постоји могућност, односно довољно простора да сви ђаци могу да свој „радни“ дан започну одмах изјутра. Углавном су то издвојена одељења, односно сеоске школе.

Међутим, нови концепт једносменске наставе осмишљен је нешто другачије од пуког похађања преподневне смене.

Предлог Министарства просвете јесте да се у пројекат укључи 240 школа, али је реалније да ће их ипак бити око 210, ипак – тачан број школа које ће учествовоати још увек није познат. Потребно је да установе обезбеде одређене услове, а један од приоритета јесте да имају кухињу у оквиру школе, или ако је немају, да имају организован кетеринг. Наравно, и да буде довољно простора.

(ВИДЕО) ОТКРИВАМО КАКО ЈЕ ПАО БРАТ ВОЈЕ АМЕРИКАНЦА! На списку жртава за чију је смрт осумњичен клан „Америка“ позната имена из ПОДЗЕМЉА!

Foto: Pixabay

ЗАБОРАВИТЕ НА „КВАРЦОВАЊЕ“ Забрана соларијума у Србији: Ево ко ће моћи да их користи, а за то ће бити потребан ПОТПИС!

Идеја је да се ученицима понуде добро осмишљене активности након редовне наставе, и то да време користе у функцији развоја, кажу из Министарства и објашњавају шта то заправо значи.

Како изгледа нов концепт

Дакле, настава ће почињати у уобичајено време за прву смену, што је углавном осам сати изјутра. Након редовне наставне, дете које жели да оде кући, нико неће спречити у томе, али имаће и могућност да остане да руча и да учествује у одређеним активностима, за које се школа одлучи, а које ће бити бесплатне.

– Примера ради, данас много родитеља ради од 9 до 17 часова, па док дођу кући то је већ 18 часова. Дете је, по садашњем, школу завршило већ око 13.30 часова и „самује“ до 18 часова. Ми желимо да то време искористи да ради домаћи задатак, да учи страни језик, да се бави спортом, свира неки инструмент, да стиче предузетничке вештине у ученичкој задрузи и слично – кажу из Министарства.

ХАПШЕЊЕ У НОВОМ ПАЗАРУ! Заплењено 7.000 литара нафте!

Foto: Pixabay

Врх СНС одлучује о изборима: У уторак долази 7.000 чланова у Сава центар

И ручак ће бити бесплатан, како је недавно медијима рекла Јасмина Ђелић, начелница Одељења за координацију рада школских управа Министарства просвете, која је додала и да ће за додатне активности бити ангажовани наставници.

Из ресорног министарства „Блицу“ су достављени и предлози активности „за обогаћену образовно-васпитну подршку школама са једносменским радом“. Свака школа понаособ одлучиће које ће програме практиковати.

Шта ће радити после ручка?

Тако ће се у времену након ручка одржавати додатна, допунска, менторска настава, припреме за такмичења, пријемне испите, затим радионице о насиљу, превенцији наркоманије и других зависности, као и о развијању комуникације, вештине учења и друго.

Такође, ђаци ће моћи да похађају и заврше основну музичку школу, школу спорта, школу цртања, школу страних језика. Ученици ће похађати часове инструмента и солфеђа по програму музичке школе и припремати се за испитни програм. Биће и драмских секција, математичких, хемијских…

Зоран Шумадинац ОЈАДИО људе?! Лажно их лечио од РАКА, узео преко 60.000 евра?!

Foto: Pixabay

(ВИДЕО) БРИТАНЦИ ДРОГИРАНИ КРЕНУЛИ НА РУСЕ: Код седморо морнара на нуклерној подморници кокаин пронађен у последњи час!

Моћи ће да буду и део ученичке задруге. Организоваће се радионице „о лепом, на леп начин“, што подразумева ликовну, музичку, литерарну, филмску, па чак и стрип секцију. Деца ће имати прилике да се баве говорништвом, развојем критичког мишљења, извођењем експеримената из домена природних наука.

Ученици ће, у оквиру секције „Интернационални дан“ радити на упознавању и приказивању географских, историјских, културолошких и других особености изабраних земаља. Своје продукте приказују родитељима, локалној заједници и другима на крају циклуса.

Даље, активности из домена еколошке етике, заштите и добробити животиња подразумевају да се у школи прави мали зоо-врт од животиња које могу да живе у дворишном простору. Ученици их хране, чисте њихова места боравка, припремају предавања за дуге ученике о начину живота и исхрани, изналазе начине за обезбеђивање хране… Деца ће моћи и да направе врт у школском дворишту и да га одржавају.

(ВИДЕО) СМЕХОТРЕС! Новак се у Монте Карлу срео са великим ШАЉИВЏИЈОМ! Опет су се сви добро НАСМЕЈАЛИ

Foto: Pixabay

Митинг опозиције у Београду 13. априла – очекивања и резултати

Развијање и практиковање здравих животних стилова, безбедности у саобраћају и неговања и развоја физичких способности, као и упућивање у вршење једноставних поправки на бициклу и његово одржавање – овим ће се бавити у оквиру програма „култура у саобраћају и спорту“.

Иначе, треба направити разлику између већ постојеће целодневне наставе и једносменског рада.

Целодневна настава се односи на ученике од првог до четвртог разреда основне школе, у којој наставу остварују два учитеља. Ђаци се прихватају од седам сати, који, после преподневних редовних часова, имају слободне активности, оброк и организовано слободно време, а затим у другој смени наставају са делом редовних часова, што се завшрава око 15 часова.

БРИТАНЦИ ОТКРИЛИ НАЈВЕЋУ ТАЈНУ МИЛА ЂУКАНОВИЋА! „Црногорски монарх“ влада већ три деценије, а за то постоји САМО ЈЕДАН РАЗЛОГ!

С друге стране, продужени боравак није исто што и целодневна настава: ученици у боравку имају организовано слободно време, самостално учење или учење уз подршку наставника, а редовну наставу имају код другог учитеља који остварује наставу свих предмета. Министарство просвете финансира продужени боравак у првом и другом разреду, а постоје и комбиноване групе првог и другог разреда.

Ово је била последња жеља Мире Марковић!

Највеће тајне НАТО агресије: Ово су крили 20 година

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЛЕКАРИ МИРЕ МАРКОВИЋ ОГЛАСИЛИ СЕ ИЗ МОСКВЕ: Ево од чега је умрла удовица Слободана Милошевића

ЧЕКАЛА САМ ТЕ ПЕТ СТРАШНИХ ХАШКИХ ГОДИНА И НИСАМ ТЕ ДОЧЕКАЛА – САД ТИ ЧЕКАЈ МЕНЕ! Овако се Мира Марковић опростила ОД МИЛОШЕВИЋА!

МАРКО И МАРИЈА МИЛОШЕВИЋ ОДЛУЧУЈУ О САХРАНИ: Пријатељ породице открива да ли ће тражити да им МАЈКА ПОЧИВА ПОД ЛИПОМ УЗ ОЦА!

МИРА МАРКОВИЋ ЈЕ НОСИЛА ЦВЕТ У КОСИ, ЕВО И ЗБОГ ЧЕГА!

Порошенково предизборно обећање: Покренућу политички процес у Донбасу

(ВИДЕО) РУСКИ ЛОВАЦ ПОСТАЈЕ ЈОШ УБОЈИТИЈИ: Са новим оружјем Су-57 се претвара у ноћну мору војске САД! Ево које ће све циљеве моћи да гађа!

извор: Repuiblika/Blic

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
9°
22°
Mon
17°
Tue
23°
Wed
25°
Thu