Регион

Нови притисци опозиције на РТРС (ВИДЕО)

Не престају притисци на Радио-телевизију Републике Српске! Након СДС-а и Удружења грађана "Одговор", које је формирао бивши начелник Сребренице, а које позива повратнике да престану плаћати РТВ претплату, нападе на Јавни медијски сервис Српске наставио је и ПДП.

Игор Црнадак је РТРС назвао страначком телевизијом, поздравио казну Регулаторне агенције за комуникације у износу од 29.000 КМ и најавио „нове облике борбе“. Док опозиција наставља ударе на један од темеља Српске, из СНСД-а поручују да је напад на РТРС – напад на Републику Српску.

„Борба против страначке телевизије, која омаловажава опозицију и која доминантно преноси ставове само једне странке и једног човека, председника Српске Милорада Додика, добија нови облик“ – најавио је потпредседник ПДП-а Игор Црнадак. Из домена партијских, тврди Црнадак, када је реч о РТРС-у, сада се прелази на институционалне ставове.

– Снага Регулаторне агенције за комуникације је исто што и снага суда у друштву, такав је РАК за електронске медије. Након овога, ПДП улази у једну нову фазу борбе за поштен РТРС, за нови уређивачки тим који ће дати шансу и другој страни – рекао је Црнадак.

За Црнатка, доказ за то је и казна коју је Регулаторна агенција за комуникације БиХ уручила РТРС-у. Јавни сервис Српске, мораће да плати 29.000 КМ због „пристрасности и преношења ставова само једне странке – владајућег СНСД-а.“ Таква је оцена РАК-а, институције коју предводи бивши кадар СДС-а и некадашњи заменик председника те странке Предраг Ковач. Само та информација за СНСД-ову Душанку Мајкић, довољна је да се посумња у објективност регулатора.

– Човек који је директно изабран на ту позицију, који је представник Савеза за промене, шта би друго урадио него оно што му кажу његови политички ментори. С те стране почиње, а креће се до Министарства безбедности и онда редом завршава на свим оним местима на којима могу да облате и испрљају све што је свето, а знамо шта за Републику Српску значи Радио-телевизија Републике Српске – наводи Мајкићева.

Потпредседник највеће странке у Српској, Никола Шпирић, последње иступе опозиције којима се РТРС директно напада, сматра осветничком политиком. Три године, тврди Шпирић, кадрови Савеза за промене из Сарајева, воде битку против институција Српске.

– Они су више наслоњени личном мржњом према институцијама и појединцима, то је двострука мржња која им прети. Савез за промене, од када је ушао у власт на нивоу БиХ, више личи на осветничке ескадроне него на вршиоце власти са јасним концептом, а грађани од њих могу очекивати било шта – сматра Шпирић.

Лидер социјалиста Петар Ђокић оцењује да се иза сваког напада на РТРС крије намера за слабљењем институционалног капацитета Републике Српске. Он напомиње да јавни медијски сервис Републике Српске има важну друштвену улогу. Истиче да је РТРС стваран са Републиком Српском и да је део њеног идентитета.

– Они који оспоравају и нападају РТРС скрнаве идентитет Републике Српске. Неки то чине вероватно свесно, јер желе ослабити и онемогућити РТРС да врши своју мисију, а други то чине несвесно у намери да изазову неку пажњу у јавности, али на тај начин наносе огромну штету Републици Српској – наглашава Ђокић.

Да је иза свега само политичка борба против институција Српске, сагласни су и аналитичари.

– Ако кажемо да је Јавни РТВ систем у служби грађана, да је он независан, да има Управни одбор и Програмски савет који брине о томе – сви други покушаји су свакако покушаји утицаја и притисака на РТРС – каже Милован Милутиновић, декан ФПН на НУБЛ-у.

– Позадина свих напада је политичка борба, односно напад на Милорада Додика. То само по себи није проблем, када напад на РТРС истовремено не би био и проблем рушења неких од главних симбола државности – оцјењује аналитичар Жељко Цвијановић.

Подсећамо, у посљедњих седам дана РТРС готово свакодневно трпи озбиљне притиске. На адресу наше медијске куће претходних дана стижу и тужбе- прва од извесног Бориса Грујића, због наводних малверзација у случају „Сувара“, а потом и од СДС-а, због наводно вишемилионских дуговања за доприносе радницима.

Иако је све демантовано, оптужбе и притисци су настављени и то у виду отворених писама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Српски хакери напали Шведску

Путинови планови јавна тајна

Пословодство „Фијата“ нуди радницима повећање плата од девет одсто

Извор: РТРС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed